Studieteknik

Hvis du vil huske dine noter, så tegn dem

31-01-2019
1 min.
Tegner man sine noter, er det i nogle tilfælde en fordel for hukommelsen. At det er sådan, hænger sammen med evolutionen. Foto: Shutterstock

Man husker bedre, hvis man tegner, end hvis man skriver. Det er konklusionen på et nyt canadisk forskningsprojekt. Det giver god mening, fortæller lektor, men det er ikke nødvendigvis alle noter, der er lige gode at tegne.

Du kender det måske godt: Uanset hvor grundigt du tager noter i læsesalen eller til forelæsningerne, kan du ikke få pointerne til at hænge fast. Men måske er der hjælp at hente. Et nyt canadisk studie viser nemlig, at man husker bedre ved at tegne end ved at skrive.

Og det er ikke helt ved siden af skiven, lyder det fra lektor ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse, Simon Nørby, som forsker i hukommelse og læring.

”Generelt giver det meget god mening, at tegning ofte hjælper hukommelsen bedre end skrivning. At tegne kan tænkes at være knyttet til visualisering, og nogle af de mest effektive husketeknikker inddrager visualisering," siger Simon Nørby.

Pas på dyrene

Ifølge Simon Nørby er der en evolutionær forklaring bag den visuelle læring. 

”En af forklaringerne på, at visuelle og rumlige forestillinger booster hukommelsen, er, at vores hjerne basalt set er tilrettet denne form for læring, hvor overlevelse i et fortidigt miljø bl.a. har været betinget af evnen til at huske, ved hvilke vandhuller der befandt sig farlige dyr,” siger Simon Nørby.Dorthe Berntsen, der er professor og centerleder ved Selvbiografisk Hukommelsesforskning på Aarhus Universitet, mener ikke, at man nødvendigvis kan generalisere undersøgelsen til også at omhandle noter i studiesammenhæng.

”Jeg tror, det afhænger rigtig meget af materialet, der skal huskes, og omstændighederne, hvorunder det skal hentes frem igen fra hukommelsen,” skriver hun i en mail til Djøfbladet.

Simon Nørby er enig i, at visualisering har sine begrænsninger.

”Jeg tænker, at der kan være begrænsninger i forhold til, hvornår visualisering kan bruges. Fx kan meget abstrakt læring, hvor det er svært at knytte billeder til, være svær at facilitere via visualisering eller tegning."

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.