Første job

Her er faget, der forbedrer dine jobchancer

11-01-2019
3 min.
Det ensomme slid med at læse pensum i en af bibliotekets afkroge gør ikke nødvendigvis studerende klogere på, hvad arbejdsgiverne efterspørger. Det er SDU til gengæld lykkedes med at skabe et fag, der gør. Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix

De studerende, der har haft faget Career Management Skills på SDU, har lavere ledighed efter studiet end deres medstuderende. Vi har bedt en af folkene bag faget forklare, hvad det går ud på, og hvorfor det virker.

Studielivet og arbejdslivet er to ret forskellige verdener, og overgangen mellem dem kan være svær. Derfor tilbyder SDU faget Career Management Skills, som forbereder de studerende på arbejdslivet. Flere engelske universiteter har haft lignende fag i længere tid, og SDU lod sig inspirere til at begynde i 2014, fortæller Kim Bæksgaard Hansen, der er fagkoordinator for karrierevejledningen på SDU.

Universitetet har nu målt ledigheden hos de studerende på et af de første hold, der havde faget i 2014. 6 procent af dem, der fulgte faget, var ledige efter studiet. Blandt deres medstuderende, der ikke havde valgfaget, var ledigheden på 15 procent. En lignende måling på et hold fra 2015 viser samme tendens.

”Vi måler ledigheden på samme måde som Uddannelses- og Forskningsministeriet. Det er den gennemsnitlige ledighed fra 4. til 7. kvartal, efter at de studerende er dimitteret,” forklarer Kim Bæksgaard Hansen.

Han har selv været med til at designe faget og underviser også i det. Han tror, at den lavere ledighed også vil gælde for de studerende, der har fulgt faget efter 2015, selv om der altså endnu ikke er målt på deres ledighed.

Studerende bliver sendt på udfordringer

Langt det meste af undervisningen foregår uden for universitetets rammer. De studerende skal ud i virksomheder og fortælle om, hvordan de kan skabe værdi. Fx ved at identificere og løse problemer eller ved at lade, som om de søger job i virksomheden. Det handler om at udfordre de studerende, så de begynder at tænke over, hvordan de bruger deres teorier uden for universitetsmurene.

Kursisterne skal også tale med tidligere studerende fra samme fag for at blive klogere på, hvad der sker, når man forlader universitetets trygge rammer. På den måde er de studerende bedre forberedt på chokket, inden de bliver kandidater, som Kim Bæksgaard Hansen forklarer.

”Når vi mødes til undervisning i faget, er det ikke, fordi vi har et stort forkromet teoretisk indspark. Tværtimod. Det handler mere om at samle op på, hvad der skete, når de studerende testede deres udfordringer af i en praktisk sammenhæng. Og så give dem en ny udfordring til næste gang, vi mødes. Det er et meget redskabsorienteret fag.”

Giver større forståelse for livet efter studiet

Mange af de studerende, der har fulgt faget, fortæller bagefter, at de har fået langt større forståelse for, hvad de kan med deres uddannelse. En del er overraskede over, hvor vigtigt det er at tænke karriere, allerede mens de studerer.

”De ting, du gør, mens du studerer, har stor indflydelse på, hvor hurtigt du kommer i job, og hvilke job du kommer i. Det gælder fx om at være bevidst om, hvilke fag du vælger, og hvilke studiejobs du har. Og så skal du udfordre dig selv på, hvordan du arbejder med din teori i praksis,” siger Kim Bæksgaard Hansen.

Faget breder sig til andre universiteter

Aarhus Universitet er også begyndt at udbyde faget, og ifølge Kim Bæksgaard Hansen overvejer mindst et andet universitet at gå samme vej. Desuden fortæller han, at faget har haft besøg fra alle højere uddannelsesinstitutioner samt flere faglige organisationer. Alle var nysgerrige på Kim og kollegernes metoder og resultater.Er det egentlig nødvendigt, at I underviser de studerende i noget, som man førhen bare lærte ude i virkeligheden, når man var færdig på universitetet?

”Man kan også godt lære det på den hårde måde. Men hvis du først skal lære det efter studiet, så går du måske ud i en periode med ledighed. Det er ikke sjovt for den enkelte, men det gør også ondt på os som institution. Efter bevillingsreformen trådte i kraft 1. januar, er en del af vores økonomi nemlig afhængig af, at de studerende kommer hurtigt i job efter studiet.”

Kan den lavere ledighed blandt dem, der har haft faget, muligvis forklares med, at de, der vælger faget, er mere fokuserede på deres karriere?

”Vi er blevet en integreret del af universitetsuddannelserne netop for at undgå, at studerende kan til- eller fravælge, om de vil reflektere over deres egen fremtid og karriere. Derfor er Career Management Skills også indført som obligatoriske elementer mange steder på SDU. Bl.a. var det i 2018 obligatorisk for cirka 75 procent af alle humanistiske kandidatstuderende på SDU at tage faget som en del af deres uddannelse.”

I 2014 var 345 studerende igennem faget. I 2018 nåede tallet op på 1.458.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.