Hjernerystelse

Hjernerystelser rammer djøfere ekstra hårdt

18.9.2019

af

Illustration: Waypoint

Illustration: Waypoint

Personer med videregående uddannelser har langt større risiko for at forlade arbejdsmarkedet, når de er ramt af en langvarig hjernerystelse. Djøf modtager i stigende grad henvendelser fra medlemmer angående hjernerystelser.

Sidste sommer væltede Erik Rishøj Jensen på cykel. Da han efter ulykken mødte ind på sit job som specialkonsulent, vidste han ikke, at han havde fået en slem hjernerystelse. Det fandt han hurtigt ud af. Efter sit styrt havde han godt nok følt sig træt, men havde ikke haft nogen af de klassiske symptomer som fx hovedpine.

”Da jeg satte mig foran skærmen for at besvare mails og kigge i regneark, var mit syn uskarpt, og mit hoved dunkede. Det gik bare slet ikke. Jeg var faktisk ikke i stand til at varetage mit arbejde. Det kom som et kæmpe chok for mig,” fortæller Erik Rishøj Jensen.

Efter en uge blev han sygemeldt på grund af mén fra hjernerystelsen. Det er han stadig i dag, et helt år efter ulykken.

Erik Rishøj Jensens langstrakte sygemelding er ikke noget særtilfælde. Tværtimod har flere pensionskasser og fagforeninger i de seneste år meldt om stigende problemer med akademikere, der rammes hårdt af hjernerystelser.

At det er en særligt udsat gruppe, bliver nu bekræftet af ny dansk forskning. Et stort psykologisk studie fra Københavns Universitet viser nemlig, at personer med videregående uddannelser har dobbelt så stor risiko for at miste jobbet, efter at de er blevet ramt af en hjernerystelse.

Læs mere om forskningsprojektet her
  • Projektets hovedresultat var, at personer ramt af hjernerystelser har halvanden gang så stor risiko for at have forladt arbejdsmarkedet fem år efter uheldet, når man sammenligner med folk uden hjernerystelser.
  • Desuden viste projektet også, at personer med videregående uddannelser har dobbelt så stor risiko for at have forladt arbejdsmarkedet efter fem år, når de rammes af en hjernerystelse.
  • Forskerne lavede undersøgelsen ved at følge 19.732 danskere mellem 18 og 60 år, der havde fået diagnosen hjernerystelse på hospitalet, i en periode på fem år.
  • Ligeledes fulgte de en kontrolgruppe på 18.640 danskere uden hjernerystelse. Derved kunne de påvise forskellen i tilknytning til arbejdsmarkedet efter en periode på fem år.

Kilde: Pressemeddelelse fra Københavns Universitet.

Omkring 25.000 personer bliver årligt ramt af en hjernerystelse i Danmark. De fleste er uden symptomer efter et år, men 10-20 procent oplever, at hjernerystelsen bliver langvarig.

Hjernerystelse blandt djøferne

Djøf fører ikke statistik over, hvor mange medlemmer der har problemer med hjernerystelser. Men Tom Hedegaard, chefkonsulent i Djøfs rådgivningscenter, vurderer, at der i hvert fald kommer et par henvendelser om måneden.

”Vi er generelt overraskede over, hvordan antallet af henvendelser angående hjernerystelser stiger. Det er tydeligt, at følgerne ved en hjernerystelse fylder rigtig meget for de ramte,” siger han.

En udbredt årsag til henvendelserne er, at mange er i tvivl om, hvornår de skal vende tilbage på jobbet.

”Mange føler sig pressede tilbage på arbejdet – af chefen, kollegaerne eller dem selv. Vi hører desværre fra flere, at de får tilbagefald, fordi de starter på arbejde for tidligt.”

Også i Juristernes og Økonomernes Pensionskasse (JØP) kan man mærke, at hjernerystelser fylder blandt medlemmerne. Derfor igangsatte pensionskassen sidste år et pilotprojekt med Hans Knudsen Instituttet, der kan rådgive og hjælpe i forbindelse med senskader efter en hjernerystelse.

”Vi gik fra ikke at have en eneste ansøgning om invalidepension på grund af hjernerystelse til omkring 10 på et år. Det tager vi meget seriøst. Vi er i gang med at blive klogere på den her slags sager, og har derfor besluttet at fortsætte pilotprojektet,” siger Linda Ankerstjerne, afdelingschef for JØP pensionskasse.

Hård cocktail for hjernen

Nicolai Aaen, der er daglig leder i Hjernerystelsesforeningen, har flere bud på, hvorfor en faggruppe som djøferne rammes så hårdt af hjernerystelser.

”Djøfere med hjernerystelser bliver hurtigere trætte, når de er på arbejde, formentlig fordi de ofte sidder med komplekse, kognitive opgaver, som kræver meget af hjernen. Der er ofte intenst skærmarbejde i mange timer dagligt, hvilket også kan være hårdt for en rystet hjerne,” siger Nicolai Aaen og fortsætter:

”Desuden kører mange djøfere i et højt tempo, hvor de selv har ansvaret for at tage pauser. Derfor kan de være mere tilbøjelige til ikke at hvile så meget, som deres hjerner efter en hjernerystelse har brug for.”

Noget af det vigtigste, man kan gøre, når man får en hjernerystelse, er derfor at tage den alvorligt.

”Man kan ikke arbejde sig igennem en hjernerystelse – det kan sammenlignes med at have en forstuvet fod. Den nytter ikke noget at løbe rundt på den, hvis du vil have, at den heler,” siger Nicolai Aaen.

Kræver tålmodighed

Det er en af de hårde erkendelser, Erik Rishøj Jensen har gjort sig efter et år som sygemeldt: Det tager tid og tålmod at komme tilbage på sporet, og der er stadig meget, han ikke kan.

Hans tilstand er dog langsomt blevet bedre, og i dag leder han efter en praktikplads, så han kan få testet sin arbejdsfunktion og forhåbentlig begynde at trappe op på timer. For han har ikke mistet håbet om at vende tilbage på job.

 ”Jeg regner med, at jeg har mange år tilbage på arbejdsmarkedet. Men jeg har også tålmodighed til at vente på, at min hjerne fungerer helt igen,” siger han. 

7 råd til djøfere med længerevarende hjernerystelser
  • 1 – Husk, at de fleste hjernerystelser går over igen. Prognosen for bedring er generelt god.
  • 2 – Kontakt en neuropsykolog med erfaring i hjernerystelser, hvis du og/eller din arbejdsgiver er i tvivl om, hvor meget du kan.
  • 3 – Kend din grænse. Find ud af, hvor meget du kan uden at få symptomforværringer, og læg mærke til, når du rykker dig.
  • 4 – Hold hyppige hjernepauser – også selvom du føler dig frisk. Det er bedre at forebygge symptomer, end at hvile sig ud af dem.
  • 5 – Tænk taktisk. Hold dig til opgaver og aktiviteter, som du selv kan skrue ned for eller trække dig fra.
  • 6 – Nedfæld arbejdsopgaver på papir, og hold fokus på en opgave ad gangen.
  • 7 – Meld klart ud om situationen til venner, familie og kollegaer, så de har en forståelse for, hvis du har brug for at trække dig eller holde pauser.

For mere information, klik her

Kilde: Hjernerystelsesforeningen

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Danske Gymnasier
Job
Region Nordjylland
Job
Region Hovedstaden, Rigshospitalet Glostrup
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Marc Rener Nyeland
5 år siden
Vigtigt med denne fokus, men jeg mener der er en stor mangel i ikke at fortælle at de første to uger har stor betydning for at komme sig. Det handler om straks at gå ned i tempo. Det der mangler for alle, men så især med Djøf’er er en vedtaget police i alle organisationer at ved en hjerne rystelse betyder det automatisk 2 uger derhjemme - ingen diskussion! Samtidig skal man huske at det skal være aktiv afslapning, altså du skal ikke ligge i sengen hele dagen nødvendigvis. Hvis du kan gå en tur, gør det, men det må ikke forværre situationen. Det samme gælder med at læse osv. for mange dur det ikke men for nogen kan let læsning virke beroligende, det handler om hvad den enkelte kan. Du skal altså ikke blive stresset over at være låst i sengen, hvis nu du faktisk godt kan gå en tur osv. meget let motion hvor pulsen ikke kommer op har i studier vist sig at have en positiv effekt. Men vær opmærksom på at reaktionen nogen gange kommer forsinket, så det gælder om at tage små skridt. Der er mange flere nuancer som jeg savner og dermed synes jeg artiklen er mangelfuld da den gerne også skulle give medlemmer flere svar, baggrunde, reflektion til ledere og bedre anbefalinger.
Jesper Sørensen
5 år siden
Hej I artiklen nævner Linda Ankerstjerne at ”Vi gik fra ikke at have en eneste ansøgning om invalidepension på grund af hjernerystelse til omkring 10 på et år. Jeg fik faktisk tilkendt invalidepension i starten af nullerne pga, #Svært kronisk post commotionelt Syndrom#, Hjernerystelse på dansk, efter en trafikulykke. På det tidspunkt kendte man ikke meget til de alvorlige konsekvenser det kunne have. Det var en ufattelig hård og lang udredningsproces at få fastlagt mén-procenter og arbejdsevne m.m. Forsikringselskab, kommune, Arbejdskadestyrelse osv. JØP derimod vqr utrolig effektive og tog det alvorligt og støttede op om mig i forløbet, Et forløb som opleves som fuldstændigt og aldeles uoverskueligt, når man er i situationen. Dengang mødtes du med #Du skal bare tage dig sammen# bemærkninger og mistænkliggørelse, Idag, er jeg bevidst om, at jeg ikke ville have magtet disse livsændringer uden al den hjælp jeg modtog. Blot en kommentar til jeres artikel, De bedste hilsener Jesper Sørensen.