Fem djøfere fortæller

Ditlev stemplede de døde – og fire andre studiejob

9.9.2019

af

Foto: Lars Krabbe/Ritzau Scanpix

Foto: Lars Krabbe/Ritzau Scanpix

Vejen ind på arbejdsmarkedet går ofte gennem et studiejob. Vi har bedt fem djøfere fortælle, hvad de lærte af fx at undervise en prins eller sætte store sorte kors ud for døde pensionisters navne.

”Det var et meget stort stempel, som satte et stort sort kors”

Ditlev Tamm, professor i retshistorie på Københavns Universitet

Studiejob: Stemplede de døde ud

Ditlev Tamm fik sit første studiejob i 1964. Det var hos Invalideforsikringsretten, som tildelte invalidepensioner. Den unge Ditlev skulle registrere, hvis en pensionsmodtager døde.

”Vi kaldte dem for ’dødesagerne’. Jeg udtog navnekort af kartoteket og påførte dem et stempel. Det var et meget stort stempel, som satte et stort sort kors.”

Håndskrevne navne og forskellige stavemåder gjorde det til tider svært at vide, om man rent faktisk stemplede den rigtige person ud. Ditlev Tamm indrømmer, at han nok stemplede forkert et par gange.

”Opgaver af den type, som ikke stiller så store åndelige krav, kan være ret svære. Det er fx udfordrende at holde koncentrationen.”

Dengang handlede studiejobs mere om at tjene penge end om at få erfaringer, der kunne skrives på cv’et. Der var ingen SU, så hvis Ditlev Tamm manglede penge, måtte han enten spørge sine forældre eller tjene dem selv.

Senere fik han mere relevante studiejobs hos bl.a. Juridisk Laboratorium og Justitsministeriet.


Privatfoto
PowerPoint-snedker og Excel-haj

Andreas Reventlow, stifter af firmaet Elderlearn

Studiejob: Hos mediebureau

”Jeg fik rigtig meget ud af det Excel-mæssigt, hvilket hjalp mig senere hen, da jeg blev selvstændig,” fortæller Andreas Reventlow om det studiejob hos mediebureauet IUM, som han havde under kandidatuddannelsen som sociolog. En af opgaverne var at sætte data fra spørgeskemaer op i PowerPoint-slides.

”Det var ikke mig, der lavede spørgeskemaerne, og det var heller ikke mig, der tog ud og lavede præsentationerne. Sådan er det selvfølgelig, når man er studentermedhjælper.”

Selv om ikke alle opgaver var lige akademisk udfordrende, kedede han sig ikke på jobbet. Han kunne godt lide at være en del af et socialt miljø væk fra studiet og savner stadig ’gutterne’, som han arbejdede sammen med.


Privatfoto
”I Danmark er alle på samme side”

Carina Hofer, kommunikationsrådgiver hos Total
Studiejob: Studentermedarbejder

26-årige Carina Hofer tog fra Innsbruck til Danmark for at tage sin kandidatuddannelse. Hun fik studiejob i Totals kommunikationsafdeling – og det var en del anderledes end at være studentermedarbejder i hjemlandet.

”I Østrig er man som studentermedarbejder ret langt nede i hierarkiet. Det er anderledes i Danmark. Her er jeg blevet taget seriøst – de stoler på mig og vil gerne høre min mening.”

”Jeg elsker, at alle her er på samme side – at den administrerende direktør eller afdelingschefen tager sig tid til at høre studentermedarbejderens pointer og give feedback. Det er en dejlig arbejdskultur.”


Privatfoto
Underviste kronprinsen

Per Busk Sørensen, adm. sygehusdirektør på Sydvestjysk Sygehus
Studiejob: Instruktor for medstuderende

”Det krævede en del forberedelse – de havde jo en forventning om, at jeg kunne svare på alle deres spørgsmål. Men det var meget givende for mig at undervise andre.”

Per Busk Sørensen underviste sideløbende med statskundskabsstudiet de yngre semestre i statistik. Og en af de yngre studerende var ingen andre end Kronprins Frederik. Jobbet som instruktor var lærerigt – og fremkaldte en anelse nervøsitet.

”Jeg kan huske, at jeg var lidt spændt, den første gang jeg skulle derind. De var jo ikke meget yngre end mig. Men det blev hurtigt naturligt – de havde ligesom respekt for os, der havde gået der et par år længere.”


PR-foto: Dansk Erhverv
”Jeg havde nok fået bedre karakterer det første år, hvis jeg havde koncentreret mig om studiet”

Katrine Ellersgaard Nielsen, chef for analyse og samfundsøkonomi hos Dansk Erhverv

Studiejob: Receptionist og researcher

Under sit første år på økonomistudiet var Katrine Ellersgaard Nielsen receptionist og researcher hos PR-bureauet Communiqué. Hun passede bl.a. telefonen, tog imod gæster og lavede en database med kontaktoplysninger til journalister.

”Det var ikke et studiejob, som jeg skulle have hele studietiden,” fortæller hun.

Hun begyndte på job og studie samtidig, men kan godt se en pointe i at vente lidt med at få studiejob.

”Jeg havde nok fået bedre karakterer det første år, hvis jeg kun havde koncentreret mig om studiet.”

Hendes næste – noget mere relevante – studiejob var hos IBM, hvor hun fortsatte som fastansat efter studiet. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Job
DR - DR-Byen
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Sociale Anliggender, Arbejdsmarked og Indenrigsanliggender
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet