DET STORE SPRING

Tømreren, der blev ph.d. i cirkulær økonomi

15.7.2019

af

Foto: Jonas Pryner

Foto: Jonas Pryner

Indtil Sönnich Dahl Sönnichsen fyldte 35 år, var han tømrer. Men da krisen kom, og hans bil blev stjålet, begyndte han at studere på CBS. Her åbnede en helt ny verden sig for ham, og snart skal han forsvare sin ph.d.-afhandling.

Det var ikke, fordi han ikke kunne læse videre efter studentereksamen. Tværtimod. Sönnich Dahl Sönnichsen havde flotte karakterer, men han kunne ikke bruge sine hænder og slå så meget som et søm i, og det savnede han. Han havde også for meget ’krudt i røven’ til at begynde at læse, så derfor valgte han i stedet at aftjene civil værnepligt på et teater og gik derefter på teknisk skole og i tømrerlære.

Så gik årene med tilbudsgivning, projektstyring, større ombygninger, ophold i Irland og selvstændig tømrervirksomhed. Indtil han løb hovedet mod en mur i mere end én forstand.

DET STORE SPRING

Nogle nøjes med at drømme, andre gør alvor af det. Tager springet og skifter spor i karrieren. Mød en af dem, der turde vælge anderledes end de fleste.

”Når man har monteret 100 vinduer og 100 døre, så er det næsten det samme hver gang. Der er ingen udvikling, og det begyndte at gå mig lidt på,” fortæller Sönnich Dahl Sönnichsen.

Så kom krisen. Mange håndværkere blev arbejdsløse næsten fra den ene dag til den anden. Sönnich Dahl Sönnichsen var stoppet som selvstændig, bl.a. fordi han brugte utrolig lang tid på det administrative, da han nærmest ikke kunne betjene en computer. For han havde jo ’aldrig haft brug for den til at slå søm i’.

Og da han så fik stjålet en bil med værktøj, så han det som et vink med en vognstang om, at nu skulle han noget andet. Via jobcentret fik han et PC-kørekort, og han tog til åbent hus på CBS og fandt ud af, at man kunne tage HA Almen på tre år.

Økonomi havde altid haft hans interesse, og Sönnich Dahl Sönnichsen startede som 35-årig på CBS, hvor et fuldstændig nyt mentalt rum åbnede sig for ham.

Egentlig havde han tænkt i retning af revision, men i stedet blev han vildt optaget af afsætning (marketing), selv om han havde forsvoret, at han nogensinde skulle røre ved marketing med en ildtang.

”Er det ikke bare reklamer, det her? Men så opdagede jeg, at afsætning er så meget mere," fortæller Sönnich Dahl Sönnichsen.

Fik øje for cirkulær økonomi

Han tog valgfag i sustainable business og fik også øje for cirkulær økonomi. Her fandt han svar på de udfordringer, han var optaget af, og hans speciale handlede om håndtering af organisk affald ud fra et brandingperspektiv. Afslutningen på cand.merc.-studiet gik godt, selv om han "ikke fik helt så mange 12-taller på overbygningen som på bachelorstudiet."

Så gjorde hans vejleder opmærksom på, at der jo også er noget, der hedder en ph.d.

”Vejlederen åbnede en verden af muligheder for mig, og så tænkte jeg, at jeg hellere måtte prøve at gå i gang med en ph.d.,” fortæller Sönnich Dahl Sönnichsen, som derefter fik en ph.d.-stilling inden for cirkulær økonomi i offentlige indkøb – en stilling som var opslået i samarbejde med Københavns Kommune.

Afhandlingen handler om, hvordan en kommunes indkøbspolitik kan ændre markedet i retning af mere cirkulær økonomi. I stedet for blot at producere en masse affald skal indkøberen sørge for, at der kommer et returflow, der er så rent, at det kan bruges igen.

”Den industrielle økonomi har været med til at give os velstand, men hvis vi fortsætter, vælter vi jo ud over skrænten,” mener Sönnich Dahl Sönnichsen.

Pilotprojekt i København

Hans viden fra ph.d.-arbejdet kan i øvrigt udnyttes i fremtidige cirkulære pilotprojekter, som Københavns Kommune planlægger som en del af en ny indkøbsstrategi.

Og hans baggrund som tømrer er også til stor nytte for ph.d.-projektet.

”Det gik op for mig, at det at være akademiker og skrive er meget ligesom at bygge et hus. Du har nogle materialer, nogle sten og noget tømmer, og du har en tegning. Så ved du nogenlunde, hvordan du skal gå til det. Det kan godt sammenlignes med at skrive en ph.d., hvor du har dine data og skal have dem stykket sammen til en helhed,” siger han.

Det har dog taget lang tid at lære den akademiske proces, og det er ikke slut endnu. Ph.d.en skal afleveres inden jul, og Sönnich Dahl Sönnichsen håber på at forsvare den i januar.

Han er dog slet ikke færdig med at forske og har derfor søgt en eksternt finansieret post doc-stilling på CBS, da han gerne vil kombinere forskningen med at formidle sin viden til studerende.

”Nogle spørger, hvorfor jeg ikke bare går ud og bliver konsulent og tjener en masse penge. Det kunne måske også være en mulighed, men så er der jo kun meget få, der ville få adgang til den viden, jeg har etableret. Ved at undervise kan jeg være med til at uddanne måske 40-50 unge om året i forretningsforståelse for anvendt cirkulær økonomi,” siger Sönnich Dahl Sönnichsen.

Han er faktisk så privilegeret, at han allerede har fået sit eget fag på CBS frem for at undervise på forskellige uddannelsesforløb. Nemlig ’circular economic thinking in competitive businesses’, som han har undervist kandidatstuderende i og selv designet pensum til.

Hans drøm er at udvikle en såkaldt minor inden for cirkulær økonomi, som består af tre fag og giver 22,5 ects-point. Og senere meget gerne en hel cand.merc. i faget. Hvis han altså kan få CBS’ ledelse med på idéen.

”Det er helt essentielt, at nogen får øjnene op for, at vi skal undervise mere i cirkulær økonomi og tage det alvorligt. Cirkulær økonomi er direkte relateret til forretningsmodeller, og hvordan man ser sig selv som virksomhed, og virksomhederne skal ind i en transformationsproces, hvis de vil være virksomheder om 15 år,” siger Sönnich Dahl Sönnichsen.

Han er således ikke i tvivl om, at der nok skal være arbejde til ham fremover, men han vil helst undervise og forske resten af sit arbejdsliv, så de studerende kan få brugbar viden, og så der kan blive truffet bedre beslutninger end i dag. 
Foto: Jonas Pryner
SÖNNICH DAHL SÖNNICHSEN

Ph.d.-studerende på CBS. Afleverer afhandling inden jul og håber på at forsvare den i januar 2020. Cand.merc. 2016. Studiejob i bl.a. Danmarks Naturfredningsforening. Selvstændig tømrermester 2006-2009. Uddannet tømrer 2001.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
KL - Kommunernes Landsforening
Job
Djøf
Job
Villum Fonden
Job
Wonderful Copenhagen
Job
Hvidovre Kommune
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet