Nyt job

”Mange af dem, der har stemt på mig, ved ikke engang, hvor de skal sove i nat"

30.7.2019

af

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

22-årige Aki-Matilda Høegh-Dam må sætte statskundskabsstudiet på pause, da hun som den yngste nogensinde skal repræsentere Grønland i Folketinget. Her fortæller hun om, hvordan det er at blive valgt ind.

Det er sgu lidt overvældende og skræmmende. Jeg føler mig så priviligeret. Jeg får et godt vederlag og en embedsbolig stillet til rådighed. Men mange af dem, der har stemt på mig, ved ikke engang, hvor de skal sove i nat, eller hvilken mad de skal give deres børn.

Jeg tænker: ’Gør jeg nok for dem i løbet af den her dag? Fortjener jeg virkelig alt det her, hvis jeg ikke gør det ordentligt?’ Men det er sådan noget, man ikke skal tænke alt for meget over, for så kan man ikke sove om natten. Det har jeg prøvet.

Det var allerede hårdt før, jeg blev valgt ind. Bare det at blive opstillet er en kamp i sig selv.

Jeg blev valgt ind uden at være i medierne. Jeg rejste rundt og talte med folk. Og brugte de sociale medier. På valgdagen udbrød kommentatorerne i TV-studiet hver gang, jeg havde vundet i en by, ’hvem er hende der Aki-Matilda, hun vandt igen.’ De havde ikke noget at sige om mig, for de havde ikke læst om mig i medierne.

Jeg er anderledes i den forstand, at jeg ser dansk ud og snakker godt dansk. Samtidig blev jeg valgt ind af et grønlandsk fiskerfolk, har været med i Miss Danmark og har læst statskundskab. Så jeg tror mange tænker: 'Hvad er du for et dyr?’

Der var nogle, der sagde til mig, at de havde hørt mig tale i Kulturhuset i Sisimiut, da jeg var barn, og at de siden dengang blot har ventet på, at jeg skulle ende i politik. Jeg vidste ikke engang selv, om jeg gad være i politik, men det gjorde de.

Uanset hvordan man vender og drejer det, så handler politik om magt. Og det gør det, fordi det er ved at bruge den magt, at du kan få lavet de ændringer, du gerne vil have.

Men der skal være en mening med magten. Ellers er politik meningsløst. Jeg tror ikke, det er et liv, som er værd at leve, hvis man ikke er lidt iskold. Men hvis jeg kan se en mening med det, og jeg virkelig tror, jeg kan gøre en forskel, tror jeg godt, jeg kan være i politik.

Som politiker prøver jeg at være så ærlig som muligt. Hvis jeg synes, noget er svært, har jeg tænkt mig at sige det. Hvis man ikke er ærlig, tror jeg, man forbliver uvidende.

Jeg kan samarbejde med alle. Jeg har allerede en rigtig god dialog med Bertel Haarder. Jeg kan mærke, at han har hjertet på rette sted.

Aki-Matilda Høegh-Dam er valgt ind for Siumut, der er Socialdemokratiets søsterparti. 

Fortalt til Stefan Nygaard 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Frist 4. mar. 2024
Job
Børne- og Undervisningsministeriet
Job
Finanstilsynet
Job
Finanstilsynet
Job
Hjørring Kommune
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet