Billedserie

Valgets hemmelige helte

8.5.2019

af

Foto: Cathrine Ertmann

Foto: Cathrine Ertmann

Der er mange ting, der skal fungere bag kulisserne til et folketingsvalg. Vi har talt med fire mennesker med hver deres opgave i valgmaskinen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har udskrevet folketingsvalg 5. juni – og dermed også kickstartet en travl måned for de mennesker, der bag kulisserne arbejder med at få valgmaskinen til at køre. Her kan du møde fire af dem: Valgdirigenten, meningsmåleren, valgstedsbookeren og manden bag dronningerunden.

1. Valgdirigenten
Foto: Daniel Hjorth

”Jeg sidder som dirigenten i valgorkesteret og sikrer, at alle musikere stemmer i på det rigtige tidspunkt,” fortæller Christine Boeskov om sit job som valgkonsulent i Økonomi- og Indenrigsministeriet. Hun har ansvaret for en enhed i ministeriet, som arbejder med valg året rundt. Blandt andet vedligeholder de valgloven og sender vejledninger ud til valgets parter om, hvad de skal gøre under et valg.

Christine Boeskov har lige så travlt i de fjorten dage efter valget, som i de tre uger op til. Der skal hendes enhed blandt andet behandle klager over valget og skrive en lang redegørelse til Folketinget om, hvordan valget forløb. Med et EU-valg kun 10 dage folketingsvalget kan hun og hendes valgenhed se frem til en særdeles travl forsommer.

2. Meningsmåleren
Foto: Daniel Hjorth

I de tre sidste uger op til folketingsvalget er Christian Fischer Vestergaard klar ved telefonen fra klokken 6 om morgenen til midnat hver eneste dag. Som Head of Polls and Politics hos Epinion har han ansvaret for, at analyse- og rådgivningsvirksomheden leverer meningsmålinger til Danmarks Radio, og skal hele tiden være klar til at komme med analytiske input omkring trends i målingerne. 

”Når vi rammer valgdagen, har vi det store slag. Der laver vi vores exit poll, hvor vi ringer rundt til danskere og spørger om, hvad de har stemt.”

Christian og kollegerne har allerede stresstestet it-systemet i deres call center, så det er klart, når de cirka 100 interviewere skal ringe ud til vælgerne. I tre måneder efter valget er han også ansvarlig for Epinions arbejde med den danske valgundersøgelse, hvor de interviewer omkring 10.000 danskere om deres politiske holdninger.

3. Valgstedsbookeren
Foto: Cathrine Ertmann

”Det allerførste vi gør, når vi kender valgdatoen, er at booke valgstederne og sørge for, at de bliver bemandet,” fortæller Anne Groth Hede. Hun er projektleder for Thisted kommunes valgindsats. Kommunens vælgere sætter deres kryds på 26 forskellige valgsteder. Typisk i forsamlingshuse og på skoler. Det er også Annes ansvar, at have styr på valgregler, brevstemmer og stemmesedler.

På selve valgdagen arbejder hun et sted mellem 15 og 20 timer. Det meste af næste dag går med at koordinere fintællingen af stemmerne. Efter valget kan hun godt være lidt flad, men hun er også glad for udfordringen ved at arbejde hen imod valgdagen, som er en vigtig del af demokratiet og en deadline, der ikke kan flyttes.

4. Manden bag dronningerunden
Foto: Daniel Hjorth

”Nu har jeg prøvet det nogle gange, men det bliver aldrig noget, jeg bare laver på rutinen. Det er altid virkelig spændende at være så tæt på den måde, hvorpå vores demokrati endelig former en regering,” fortæller Henning Fode.

Han er Dronningens kabinetssekretær, og ham der står for det praktiske omkring dronningerunden. På selve dagen sørger han for, at partierne kommer ind til Dronningen i den rigtige rækkefølge – dem med flest stemmer først. Partiernes udsendte har to kopier af deres overvejelser med. Den ene får Henning Fode. Den anden får Dronningen.  Når alle partier har afleveret deres anbefalinger, laver Henning Fode i samarbejde med Statsministeriets departementschef en analyse af, hvem, der er mest stemning for, skal danne den nye regering. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Frist 4. mar. 2024
Job
Børne- og Undervisningsministeriet
Job
Finanstilsynet
Job
Finanstilsynet
Job
Hjørring Kommune
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet