Karriereskift

Bastian forlod kæmpestort konsulentfirma for at sælge grød

12.4.2019

af

Foto: Carsten Seidel

Foto: Carsten Seidel

Bastian Schneider har siden studiet søgt de mest prestigiøse arbejdspladser, han kunne – både inden for politik og i erhvervslivet. Men det ændrede sig, da han blev økonomidirektør for en kæde af restauranter, der serverer grød.

Bastian Schneider husker tydeligt mødet. For da han traf Lasse Skjønning Andersen, ejer og direktør af restaurationsvirksomheden Grød, blev han smittet.

Egentlig havde Bastian Schneider et godt job på en af de mest eftertragtede arbejdspladser i landet, konsulentvirksomheden McKinsey. Men tanken om at kaste sig ud i det ukendte, begyndte at vokse sig stor.

De mødtes første gang på en bar, hvor de begge havde en aftale med en fælles veninde. På det tidspunkt var Lasse Skjønning Andersen ved at åbne en ny butik.

”Vi mødtes nogle gange, og det var helt uskyldigt, men det blev mere og mere tydeligt, at han måske godt kunne bruge lidt hjælp. Og så begyndte jeg at tænke, at det skulle være mig, der hjalp ham,” fortæller Bastian Schneider.

Anede intet om branchen

De klikkede med det samme. Men i begyndelsen vidste de ikke engang, hvad Bastian Schneider skulle lave i Grød.

”Jeg anede ikke noget om restaurationsbranchen. Jeg vidste ikke engang, hvad min titel skulle være. Men jeg vidste, at jeg blev nødt til at prøve det, om det så viste sig at være verdens dårligste idé,” siger han.

33-årige Bastian Schneider har i flere år befundet sig godt med prestige, ambitioner og konkurrence. Men det har også haft sine omkostninger.

”Jeg er blevet enormt gråhåret, og jeg tror helt seriøst, at en af grundene er, at jeg har arbejdet så meget og været så ambitiøs,” siger han.

For halvandet år siden gik han med sin mavefornemmelse og valgte det noget friere iværksætterliv som økonomidirektør i virksomheden Grød.

Langt fra LinkedIn

Jeg møder Bastian Schneider i Grød på Vesterbro, hvor han sidder med hovedet nede i en Macbook. Han er iført jeans og en sort hoodie med teksten ”FED ENERGI” skrevet øverst på brystkassen. Hans hår er gråsprængt og rodet på en stilbevidst måde.  

Det er meget langt fra hans billede på LinkedIn, hvor han velfriseret optræder i et nydeligt jakkesæt. Men selvom jakkesæt og laksko har været en stor del af Bastian Schneiders arbejdsliv, er det nu lagt på hylden.

Der har nemlig kun været én rød tråd i Bastian Schneiders karriere før Grød, fortæller han. Og det er, at han har været enormt ambitiøs. For at give et eksempel henviser han selv til populærkulturen.

I bog- og tv-serien Game of Thrones har den herskende monark over de syv kongeriger en ’hånd’. Det er monarkens nærmeste fortrolige, som tager sig af alle de administrative opgaver. Hvis Bastian Schneider havde været med i Game of Thrones, havde det været hans job, mener han.

Og det er der nok noget om, for i hans korte arbejdsliv har han rådgivet mennesker højt oppe i magtens cirkler. Han er uddannet statskundskaber fra Københavns Universitet. Under studietiden var han i praktik som personlig assistent for Dan Jørgensen i Europa-Parlamentet, som han også senere i en kort periode var særlig rådgiver for, da Dan Jørgensen var fødevareminister.

Efter studiet blev han partner i Ulveman & Partners (nu Ulveman & Børsting) og arbejdede i en periode tæt sammen med Anders Fogh Rasmussen i forbindelse med opstarten af hans konsulentvirksomhed, Rasmussen Global. Og i 2016 blev han så ansat i konsulentvirksomheden McKinsey – en af de mest renommerede arbejdspladser i branchen.

”Der går så sindssygt mange rygter om McKinsey og det her utrolige brand. Men jeg har kun virkelig gode ting at sige. For det første er der enormt mange fantastiske mennesker. Og så er der også en enorm stolthed over at være en del af dét fællesskab,” siger han.

Selvom han ikke har noget dårligt at sige om McKinsey, indrømmer han, at folk, der bliver der længe, er gjort af en særlig støbning – netop på grund af det store arbejdspres.

Da han mødte Lasse Skjønning Andersen, var han da også klar til at prøve noget nyt. Han kunne både se et stort potentiale i Grød som forretning, og så havde han også brug for at stå af det ræs, som han havde kørt med sig selv i mange år.

Bogholderen

Grød åbnede sin første butik i 2011. I dag har virksomheden fem butikker i København og én i Aarhus. Cirka 80 medarbejdere arbejder i butikkerne, og der er kun Lasse Skjønning Andersen, Bastian Schneider og Lasses barndomsven, Malthe Milthers, til at tage sig af alt det administrative.

Bastian Schneider beskriver selv sin hverdag som ekstremt håndholdt. Blandt medarbejderne bliver han kaldt Bogholderen. Han laver alle de ’kedelige opgaver’ i forretningen og har styr på alle tal og regnskaber. Og så står han også for juraen og er inde over HR-udvikling. Når man kun er tre mand, er der nok at lave.

Han har også lavet en bogholderklub for de ansatte, så de kan lære noget om økonomi og selv være med til at optimere forretningen. Det er nemlig medarbejderen, som skaber al værdien i butikken, understreger han flere gange. Og så er det også en mulighed for at mødes, drikke en masse bajere og have det sjovt, siger han. 

Som statskundskaber har han ikke det ideelle fundament for at være økonomidirektør, tilstår han. Og han kunne nok ikke klare opgaven, hvis det ikke var for hans tid i McKinsey.

”Hvis jeg ikke havde været i McKinsey, ville jeg ikke kunne gøre mange af de ting, jeg gør i dag. Jeg var bestemt ikke den bedste med tal i McKinsey, men jeg lærte virkelig meget, fordi alle andre var så gode,” siger Bastian Schneider.

"Nu går jeg kun i hættetrøje"

Skiftet fra McKinsey har bl.a. resulteret i en lønnedgang på omkring 25 procent, men han arbejder heller ikke lige så mange timer længere. Til gengæld tænker han på Grød hele tiden, siger han.

Han peger på trykket på sin trøje, hvor der står ”FED ENERGI”. Han fortæller, at det er Grøds why. Deres eksistensberettigelse. De vil skabe en verden med mere fed energi.

”Vi har et fællesskab, og vi kan fuldstændig gøre, hvad vi selv vil – uden at alt nødvendigvis skal handle om at tjene flest mulige penge. Det er sindssygt motiverende,” siger han.

Når han ser tilbage på sit arbejdsliv indtil nu, kan han se, at det har været præget af store ambitioner, men også at noget har manglet.

”Jeg har været sindssygt tændt af at være de vilde steder, men jeg har også været enormt optaget af, hvad folk tænker om mig,” siger han.

Det har dog ændret sig, efter han skiftede til Grød.

”Jeg har fået en ro omkring mig selv og mit arbejde. Jeg er blevet mere moden og tilfreds med, hvor jeg er. Og så føler jeg et kæmpe ejerskab over for Grød, som jeg aldrig har prøvet før,” siger han.

Og han savner ikke at gå med skjorte.

”Nej, overhovedet ikke. Jeg havde tænkt på, om jeg skulle tage skjorte på i dag, men nu går jeg kun i hættetrøje. Det er meget lettere,” siger Bastian Schneider.

Bastian Schneider
  • 33 år
  • 2017 Økonomidirektør i Grød
  • 2016 Konsulent i McKinsey
  • 2014 Politisk rådgiver i Ulveman & Partners
  • 2014 Særlig rådgiver for fødevareminister Dan Jørgensen
  • 2013 Uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet
  • 2012 Politisk rådgiver i KristiansenUlveman
  • 2011 Praktikant i Europa-Parlamentet for Dan Jørgensen
  • 2011 Bachelor fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium (cello)
Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Erhvervsministeriets Departement
Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Roskilde Handelsskole
Job
Økonomistyrelsen
Job
Social- og Boligstyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

4 år siden