Selvopgør

Udskældt styrelse lægger ny, personalevenlig kurs

19.3.2019

af

Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

Højkonjunkturen gør det svært for det offentlige at skaffe arbejdskraft. Så nu gør Moderniseringsstyrelsen op med sit udskældte renommé. Fokus skal fremover være på attraktive offentlige arbejdspladser – og hvordan vi prioriterer opgaverne.

Der skal mere fokus på at skabe attraktive offentlige arbejdspladser. Det siger direktøren for den så udskældte Moderniseringsstyrelse, Poul Taankvist, i et interview med dagbladet Information i denne uge.

"Vi har erkendt, at der er en opfattelse af, at vi i Moderniseringsstyrelsen kun har haft et snævert syn på den offentlige sektor med meget fokus på effektiviseringer," siger han.

Højkonjunktur

Så nu skal der gøres op med renomméet om, at 'statens personalekontor' kun tænker på at få mest mulig effektivitet og flest mulige arbejdstimer for de statsansattes lønkroner.

"Vi er gået væk fra pejlemærket om løn og arbejdstid og har flyttet vores fokus. Vi interesserer os stadig for de offentlige udgifter, der går til løn, men vi er et andet sted. Vi er midt i en højkonjunktur, hvor vi har svært ved at skaffe arbejdskraft i den offentlige sektor," siger han til Information.

Opgør med New Public Management

Noget af det, der skal gøre de offentlige arbejdspladser mere attraktive, er at få sendt de evige trakasserier om New Public Management-styringens fortrædeligheder på historiens mødding.

Styringen skal være 'enkel og værdiskabende', lyder Moderniseringsstyrelsens nye pejlemærke.

Det er et forsøg på at svare på den frustration, der er i mange dele af den offentlige sektor over den måde, de ansatte oplever, de bliver styret på oppefra.

"Vi vil gerne hjælpe med at udvikle nogle værktøjer, der kan skære ind til, hvad der er god og dårlig styring i dialog med de enkelte arbejdspladser. Hvordan gør man styringen tilstrækkelig enkel – hele tiden med fokus på, hvad der skaber værdi for borgerne," siger Poul Taankvist til Information.

"Det handler også om at skabe sunde og attraktive arbejdspladser i den offentlige sektor. Det dur ikke, at folk bliver stressede og har dårligt psykisk arbejdsmiljø."

Undersøgelse af motivation på 130 arbejdspladser

Poul Taankvist mener dog ikke, at Moderniseringsstyrelsen har stået for New Public Management, men at vi i det hele taget skal holde op med at diskutere styringsparadigmer, hvor vi graver os ned i hver sin grøft.

"I stedet skal ledere, medarbejdere og fagforeninger have en samtale om, hvordan vi får den bedst mulige offentlige sektor, ledelser og styring."

Første skridt ad dén vej bliver, at Moderniseringsstyrelsen nu gennemfører en såkaldt motivationsundersøgelse blandt ledere og medarbejdere i 130 statslige institutioner om, hvordan de 'styrer og skaber retning i det daglige arbejde'.

Opgaverne skal prioriteres

Formålet er ikke at spytte en færdig one size fits all-model ud, som alle kan trække ned over hovedet.

Formålet er derimod at samarbejde med institutionerne om at udvikle lokalt forankrede forslag til at prioritere opgaverne, lyder det fra Poul Taankvist.

Se også Djøfbladets interview med Poul Taankvist fra august sidste år.

Formand for Djøf Offentlig:

Sara Vergo, formand for Djøf Offentlig, hilser det bebudede sporskifte velkomment.

"I min optik er det helt afgørende, at man nu sætter større fokus på attraktive offentlige arbejdspladser. Jeg glæder mig til at høre mere om, hvad man konkret har tænkt sig."

Hun opfordrer til, at Moderniseringsstyrelsen nu baserer udmøntningen af sine nye principper på dialog og samarbejde med medarbejdere, ledere og deres faglige organisationer.

"Så vi kommer til at se, at de nye initiativer rent faktisk baserer sig på de erfaringer og behov, de offentligt ansatte har."

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Færdselsstyrelsen
Job
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Job
Slagelse Kommune
Job
Kriminalforsorgen
Job
Socialpædagogerne
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet