Læserbrev

Djøf, jeg slår op med dig

25.3.2019

af

Foto: Privat

Foto: Privat

"Kære gamle ven og livsledsager: Jeg slår op med dig," skriver Jakob Diness og gør sig klar til at vinke farvel til Djøf. Men er der ikke tid til lidt parterapi for at redde forholdet, spørger Djøfs adm. direktør, Tomas Therkildsen.

Jeg har igennem længere tid gået rundt om mig selv, men nu er det tid til denne samtale. Sæt dig ned, Djøf og tag dig en kop kaffe, så jeg kan forklare mig.

Du har i mange år været en støtte i hverdagen, en faglig profil, som jeg kunne være stolt af. ”Jeg er djøfer,” sagde jeg stolt, når jeg efter endt uddannelse på IT-Universitetet søgte job og gebærdede mig på arbejdsmarkedet. Det gav mig ”credibility” og, syntes jeg selv, var båret af et ædelt formål om at bidrage til en samfundsudvikling, som gjorde Danmark bedre.

På den måde, selv om jeg arbejdede med datawarehouse, Business Intelligence, besværlige opgraderinger og store SAP-projekter, så var jeg jo stadig djøfer i hjertet. Det betød, at jeg ud over ”det der med IT” jo også kunne både skrive nogenlunde velformuleret, lave business cases og opfinde IT-bestillingsskabeloner, som jeg gjorde undervejs i min ganske normale erhvervskarriere i forskellige danske virksomheder.

Det begyndte dog at blive lidt fremmed for mig i tiden efter en kortvarig karriere i det offentlige som kontorchef.  Efter en små 10 år på arbejdsmarkedet, hvor jeg havde prøvet forskellige ansættelser og frem til i dag, kunne jeg se, at mit arbejdsliv ikke matchede mange andre djøfere, som jeg kunne læse om i Djøfbladet. Det blev mere og mere fremmed for mig at kunne identificere mig som en del af den hellige Djøf-stand.

Nu fylder IT det meste. Ikke bare IT på djøfsk, som jo primært består af ”digitalisering af arbejdsprocesser,” men faktiske forandringer, implementeringer af systemer, udvikling af features og scrum-møder i små agile teams med fokus på levering.

Dråben kom nok med en grundig gennemlæsning af de sidste par kursuskataloger fra dig, min kære trofaste Djøf-ven. Pludselig så jeg det som noget, der hørte en fjern fortid til. Du var langsomt, men sikkert stivnet i fortiden, eller også havde jeg bare flyttet mig uden helt at lægge mærke til.

Der var udbud af kurser i systemisk procesudvikling, assertiv kommunikation, den gode business case og konflikthåndtering på paletten. Jeg spekulerede over, hvornår jeg ville finde kurser som tegn-et-ledermøde, konflikttrappen-i-ler og ikke-voldelig-kommunikation for ikke-jurister.

Det forekom mig uvedkommende og tit ikke særlig værdiskabende for de virksomheder, som jeg rådgiver og hjælper i dag.

Så – kære gamle ven og livsledsager: Jeg slår op med dig. I første omgang må du nok acceptere, at det bliver en separationsproces, hvor jeg shopper lidt rundt. Der er jo sikkert en brexit-lignende udtrædelsesordning, som vi skal forhandle os frem til. Jeg har både pension i JØP og betalt fagforeningskontingent siden årtusindskiftet.

Men nu ved du det. Jeg opretter en profil på fagforenings-Tinder, hvis det findes (ahhh, jeg kan jo altid skrive en business case og håbe, at jeg møder nogle rigtige udviklere en dag).

Jeg søger en fagforening med lidt strammere former og mere relevans, som jeg kan være stolt af at være en del af. Én, som sammen kan gøre os større (og her taler jeg ikke et polstrende fedtlag), og én, som jeg kan forestille mig at leve resten af mit arbejdsliv med, om ikke for evigt, så til den faglige relevans og aktualitet os skiller, som man siger.

Kære Djøf, vi har trods alt en del fælles bagage. Så selv om jeg er på udkig, er der et lille håb i mig endnu om, at du også kan rumme mig og min faglighed. Lad høre fra dig – og måske også andre, der sidder fast i et gammelt fagforeningsforhold, hvor de heller ikke føler sig forstået og accepteret til fulde.

Med venlig hilsen
Jakob Diness

 

Kære Jakob

Jeg er ked af at høre, at du vil slå op efter mange års parløb. Det er jo rigtigt, at vi udvikler os i et forhold og nogle gange måske vokser fra hinanden. Men jeg er da ked af at høre, at du allerede nu mener, det er nødvendigt med et brud, og at skårene ikke kan klinkes. Mon ikke parterapi kunne genskabe et godt og tillidsfuldt forhold?

For selvom jeg bestemt godt kan forstå, hvad du skriver, synes jeg egentlig, at Djøf de senere år har bevæget sig langt ind på den bane, du efterlyser. Vores forskellige kursustilbud bliver hele tiden udviklet i forhold til medlemmernes ønsker og efterspørgsel, og siden 2018 har vi jo udvidet vores eget kursusudbud ved også at inkludere kurser fra Center for Ledelse, som man tilsvarende kan få med medlemsfordele. Personligt deltog jeg i øvrigt sidste år på vores ”Digital Ledelse”, som jeg (og mine medkursister) synes havde et rigtigt godt niveau. Dine konkrete forslag vil jeg meget gerne give videre til Djøfs kursusafdeling.

Djøfs nye strategi, ”Form Fremtiden”, som Djøfs repræsentantskab vedtog sidste år, rammer i høj grad ind i hjertet af det, du beskæftiger dig med: I takt med, at digitalisering og nye teknologier præger vores hverdag, skal Djøfs tilbud også følge med. Hvis vi kan lokke dig til at give os bare seks måneder mere, vil du komme til at se, at du får stadig flere tilbud fra Djøf om veludviklede digitale platforme, selvbetjeningsløsninger og individualiseret indhold, når du møder Djøf i forskellige sammenhænge.

På det politiske plan har Djøf etableret TechDK-kommissionen, som ved hjælp af gode kræfter udefra skal komme med forslag til løsninger på, hvordan vi sikrer, at den teknologiske udvikling kan bidrage til at skabe et samfund i balance. Udgangspunktet er, at vi skal sætte samfundet før teknologien, så vi sikrer, at gode danske værdier som sammenhængskraft, gennemsigtighed, tillid, lige muligheder og retssikkerhed fortsat er styrende for samfundsudviklingen.

Vi arbejder hele tiden på at forbedre Djøfs tilbud til de enkelte medlemmer om løn, vilkår og karriere, i takt med at arbejdsmarkedet udvikler sig – ikke mindst i lyset af den teknologiske udvikling.

Men alle vores undersøgelser viser, at djøferne også er optaget af, hvordan samfundet som helhed udvikler sig. De vil gerne bidrage til løsninger i det private erhvervsliv og den offentlige sektor. At få forskelligheder til at mødes. Bygge bro. Stå vagt om det demokratiske retssamfund. Mangfoldigheden og sammenhængskraften. At få samfundet til at finde sammen.

Her har djøferne rigtig meget at byde ind med, og jeg håber, at du også har lyst til at deltage i den debat med dit faglige udgangspunkt og kendskab.

Så selv om du lægger op til en separation, er jeg glad for, at du har sat ord på dine tanker. Det har i hvert fald givet anledning til refleksion og eftertænksomhed hos mig. Og du er meget velkommen til at komme forbi Djøf en dag til en kop kaffe. For selv om det er godt at skrive sammen, er det bedste nok at få talt om tingene.

Med venlig hilsen
Tomas Therkildsen
Adm. direktør i Djøf 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Villum Fonden
Job
KL - Kommunernes Landsforening
Job
Wonderful Copenhagen
Job
Hvidovre Kommune
Job
Djøf
ANNONCE

Kommentarer

Jakob Diness
4 år siden
Kære DJØF Tak for det grundige svar og kaffetilbuddet fra Tomas . Jeg flirter lidt med IDA, men intet er afgjort endnu. Præcis ligesom Brexit :-)