Karriere

Marcus er kommet helt tæt på magten i Nuuk

11.2.2019

af

Foto: Christian Klindt Sølbeck

Foto: Christian Klindt Sølbeck

Efter nogle år som konsulent ville Marcus Morsel-Carlsen gerne tættere på den politiske proces. Det er lykkedes i Grønland.

Inden Marcus Morsel-Carlsen blev ansat som AC-fuldmægtig i Grønlands Selvstyre, var han på jagt efter et job, hvor han kunne ”komme tættere på magten indefra,” som han formulerer det.

Tidligere havde han været konsulent hos Center for Offentlig Kompetenceudvikling, hvor man prægede tingene mere udefra. Typisk i form af analyser og undervisning af medlemmerne af de danske kommunalbestyrelser.

”Jeg har bestemt ikke fortrudt mit jobskifte, da jeg nærmest fra dag ét fik spændende og udfordrende arbejdsopgaver,” fortæller Marcus, der er uddannet cand.scient.adm. fra RUC og i april 2017 blev tilknyttet staben i Departementet for Sociale Anliggender og Justitsområdet i Nuuk.

Hans opgaver spænder vidt – lige fra beregninger af, hvad en anbringelse koster, til controlling af departementets udgiftsposter, evaluering af udvalgte politikområder og generel ministerbetjening.

”Det har overrasket mig positivt, hvor hurtigt jeg er blevet inddraget i vigtige politikområder, og at cheferne – ja, selv naalakkersuisoq’en (ministeren, red.) – lytter til éns faglige argumenter, når man kommer med dem.”

Rundrejse i helikopter

Et andet positivt aspekt ved arbejdet er, at man med jævnlige mellemrum skal ud og besøge det store, vidtstrakte Grønland. Sammen med en kollega er Marcus Morsel-Carlsen projektleder på en omfattende evaluering af førtidspensionsreformen. Indtil videre har det betydet en rundrejse i Sydgrønland, hvor de skulle interviewe en række medarbejdere.

”Ud over muligheden for at se dette smukke land fra en helikopter er det utroligt lærerigt at opleve, hvordan den lovgivning, vi laver i departementet, fungerer i praksis. En vigtig reminder, når man sidder bag skrivebordet i Nuuk og skal være med til at udarbejde ny lovgivning.”

Glæden ved Grønland er ikke blevet mindre af, at hans kæreste, der arbejder hos Visit Greenland som webredaktør, for nylig kom derop.

”Det er fantastisk, at hun er kommet. Mange af de spændende ting, jeg løbende har fortalt hende om, får vi nu mulighed for at opleve sammen,” siger Marcus Morsel-Carlsen.

Han er glad for, at han nu slipper for de afsindigt dyre flyrejser fra Grønland til Danmark, som var prisen for, at han og kæresten kunne ses. De sparede penge skal bruges til at udforske Grønland sammen.

Mulighedernes land:

Hvorfor Grønland?

Grønlands administration ligner på mange måder den danske, og man kan begå sig heroppe på dansk. Så hvis man ønsker at kunne bruge sin egen uddannelse og erfaring, men samtidig gerne vil opleve noget radikalt anderledes, så er Grønland et rigtigt godt sted at være.

Hvad har været det sværeste ved at flytte fra Danmark til Grønland?

Det er nemt at blive en del af det danske expat-miljø, men det er sværere at komme tæt ind på livet af grønlænderne. Det er grundlæggende forståeligt, da der er mange svingdørsdanskere i Nuuk. Og mange grønlændere har oplevet, at når de lærer en dansker at kende, smutter han/hun igen. Men jeg giver ikke op, og derfor deltager jeg ved arrangementer, hvor der er en del grønlændere.

Hvilke råd vil du give andre djøfere, der overvejer at søge arbejde i Grønland?

Man skal ville det. Der er en del danskere heroppe, der hurtigt tager hjem igen, fordi de forventede at opleve et mini-Danmark. Fokusér på de enestående muligheder, der er i Grønland, og ikke begrænsningerne. Her vil jeg fremhæve den grønlandske natur.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Færdselsstyrelsen
Job
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Job
Slagelse Kommune
Job
Kriminalforsorgen
Job
Socialpædagogerne
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet