Elitestudier

Studerende: Besparelser overskygger elitesatsning

6.2.2019

af

PR-foto: Vibeke Hempler/DTU

PR-foto: Vibeke Hempler/DTU

Det kan være fint nok at satse ekstra på de mest talentfulde studerende, som regeringen ønsker. Men det dur ikke, at der samtidig skæres to procent om året på de videregående uddannelser generelt, mener Djøf Studerende.

Regeringen er klar til at indføre elitestudier for de to procent dygtigste studerende. Derfor er planen nu at investere 190 millioner kroner i talentforløb og andre aktiviteter for særligt talentfulde studerende over de næste fire år.

”Vi skal gøre en indsats for de allerdygtigste og mest motiverede studerende, så de bliver udfordret. Dem skal vi altså også kunne holde på i Danmark”, siger uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) i en pressemeddelelse.

Ideen falder dog ikke ubetinget i god jord hos Djøf Studerende, hvor formand Lea Backes siger:

”I Djøfs optik er det fint med eliteuddannelser, men de skal gavne alle i hele samfundet – og ikke blot de dygtigste studerende. Den viden, der bliver tilført denne gruppe, bliver ikke spredt ud til alle studerende, men gavner kun de få”.

Formanden for Djøf Studerende påpeger også, at de 190 millioner kroner til elitestuderende er et meget lille plaster, sammenlignet med, at regeringen har lagt op til en samlet besparelse på 20 milliarder kroner på uddannelse i årene 2015 til 2022. Det fremgår af en opgørelse udarbejdet af  Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og Uddannelsesalliancen, som omfatter 40 organisationer, der kæmper imod nedskæringer på uddannelse.

”Man bruger nogle ressourcer på nogle få individer, men med den her model har man ikke noget, der gavner samfundet, når man samtidig skærer ned på uddannelserne generelt”, siger Lea Backes fra Djøf Studerende.

Selvmodsigende signaler

Lea Backes er selv studerende på CBS og mener, man godt kan undre sig over, at man den ene dag får besked om, at for mange studerende får 12-taller – og så en anden dag får at vide, at niveauet skal hæves. Det kan efter hendes opfattelse virke noget selvmodsigende.

Ifølge forslaget fra regeringen og Tommy Ahlers opfordres alle uddannelsessteder i øvrigt til at byde ind med konkrete aktiviteter for talentfulde elitestuderende efter følgende principper:

  • Krav om ekstraordinær indsats
  • Faglige udfordringer på særligt højt niveau
  • Partnerskaber og udsyn
  • Tværfaglighed

De studerende som får glæde af elitesatsningen skal udvælges efter et sæt klart formulerede kriterier, og uddannelsesstederne får også mere frie rammer til at prioritere talenterne, som det i øvrigt allerede sker i et vist omfang, fx på DTU. Ministeren opfordrer alle uddannelsessteder med videregående uddannelser til at byde ind med nye initiativer for elitestuderende.

Der lægges i øvrigt op til, at talentforløbene kan skræddersyes, så de passer til de studerendes forskellige behov. Rammerne bliver også fleksible, så uddannelsesinstitutionerne selv kan tilrettelægge talentforløb, så de passer til de talentfulde studerendes behov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Villum Fonden
Job
KL - Kommunernes Landsforening
Job
Wonderful Copenhagen
Job
Hvidovre Kommune
Job
Djøf
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet