Karriere

Se 7 af fremtidens djøf-titler: Skal du være robotplanlægger?

18.2.2019

af

Illustration: Ociacia/Shutterstock

Illustration: Ociacia/Shutterstock

Kunne du tænke dig at blive karrieremanager? Eller hvad med re-humanisator? Her får du syv bud på nye jobtitler, som fremtidens djøfere formentlig kommer til at bære. Og også lidt om, hvad det kræver af kompetencer.

Arbejdsmarkedet forvandler sig hastigt i disse år, ikke mindst pga. den teknologiske udvikling. Det stiller også nye krav til djøfere, og her er det afgørende ikke, om du er jurist, økonom, sociolog eller har en helt fjerde djøf-uddannelse. Det er nemlig ikke din studiebaggrund, men de kompetencer, du har tilegnet dig, der bringer dig i spil til fremtidens job.

Sådan lyder det fra Pia Ravn, der er chefkonsulent i Djøfs Karriere og Erhverv. På fremtidens arbejdsmarked der især to kompetencer – en ’blød’ og en ’hård’ – der er rigtig gode at have med sig, vurderer hun.

”Du behøver ikke at kunne kode, men en matematisk forståelse er klart en fordel i flere og flere job pga. digitaliseringen. Og dine sociale kompetencer og din menneskelige forståelse er afgørende for at sikre, at robotterne leverer det, de skal, og at du og dine kollegaer taler sammen og forstår hinanden på tværs af organisationen og på tværs af faggrupper – for det er sådan noget, robotter ikke kan.”

Pia Ravn og hendes kollegaer har udarbejdet en række bud på fremtidens jobtitler. De har fundet frem til titlerne ved at tage afsæt i Djøfs ’A Working Future'-projekt og ved at nærstudere LinkedIn og World Economic Forums arbejde med samme emne. Desuden har de talt med medlemmer, der allerede bærer nogle af titlerne.

 • Robotplanlægger:

  Måske er din næste kollega en robot. Robotter tager sig allerede af række opgaver ude i virksomhederne i dag. Men de skal styres og optimeres, og de skal arbejde sammen med mennesker på bedste vis. Det er her, du kommer ind i billedet. Som robotplanlægger træder du til, når virksomheden fx skal have en ny produktlinje: Hvad skal robotten ’fodres’ med, og hvad skal den kunne? Her får du især brug for din analytiske sans og noget teknologisk forståelse – du behøver ikke at kunne kode.

 • Cybersecurity-konsulent:

  Du er måske first mover og bærer allerede titlen. Så ved du, at du er i høj kurs. For med det øgende fokus på it-sikkerhed er der stærkt brug for én som dig, som kan se og forstå, hvor en virksomhed er særligt udsat – én, der kan vurdere risici og ikke mindst sætte de nødvendige tiltag i gang. Du skal kunne lede projekter og sikre, at de nødvendige sikkerhedstiltag bliver implementeret.

 • Re-humanisator:

  Du hjælper os med at holde fast i og inddrage vores menneskelige forståelse i en verden, hvor alt bliver mere og mere digitalt. Du kan være en slags coach for dem, der er meget digitale (lad os bare kalde dem nørderne) – du kan lære dem at tale, så andre kan forstå dem, og holde dem fast på, at den menneskelige vinkel er uhyre vigtig at have med, hver gang vi går i gang med et nyt digitalt projekt. Du kan være ansat i en virksomhed eller købes ind som konsulent.

 • Affaldsdesigner:

  Du er dén, der kan få øje på nye måder og metoder til at håndtere vores affald. En affaldsdesigner forstår forbrugeradfærd – ’tænker ud af boksen’ og skaber nye produkter af affald. Har du fx hørt om byggefirmaet, der producerer byggemateriale af affald, eller om djøferen, der designer og fremstiller sko af affald?

 • Community manager:

  Flere af jer har allerede titlen. Men antallet af virtuelle netværk stiger – og i en digital jungle af netværk sørger du for et yderst relevant indhold til en klart defineret målgruppe. Det er også dig, der sikrer, at deltagerne involverer sig i netværket og selv kommer til tasterne.

 • Udlejningsmægler:

  Deleøkonomien er over os. Du hjælper restauratøren, som gerne vil leje sine lokaler ud til møder og arrangementer i dagtimerne, hvor de alligevel ikke bliver brugt, eller virksomheden, der i aftentimerne og i weekenderne gerne vil leje mødelokaler og konferencelokaler ud. Som udlejningsmægler tager du dig af prisfastsættelse og juridiske aftaler, og du tænker i smarte betalingsformer. Du arbejder sikkert som selvstændig rådgiver.

 • Karrieremanager:

  Du er en slags personlig arbejdslivstræner. Du har allerede kollegaer rundt om i verden. For ligesom en god fodboldspiller har en agent, har fx finansfolk en ’karrieremanager’ til at spotte de gode job eller andre spændende muligheder. Du er formentlig selvstændig, men du kan også være tilknyttet en virksomhed til at sørge for, at freelancere, projektansatte og vikarer får de relevante opgaver og den nødvendige kompetenceudvikling.

Det kan være, at du har en helt anden titel i fremtiden, som ingen har hørt om i dag, og din titel vil formentlig også skifte hyppigt, siger Pia Ravn.

”Men faktisk tror jeg, at jobtitler bliver lidt ligegyldige i fremover, fordi en jobtitel i højere grad er udtryk for en algoritme af kompetencer – og det er som sagt dine kompetencer, der er interessante.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Job
Villum Fonden
Job
KL - Kommunernes Landsforening
Job
Wonderful Copenhagen
Job
Hvidovre Kommune
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet