Tema: Grøn omstilling

"Hvis man lykkes her, så kan man virkelig gøre en forskel"

17.1.2019

af

Foto: Claus Bech

Foto: Claus Bech

Anders Sørensen er forretningsudvikler i en af landets største entreprenørvirksomheder med cirka 700 medarbejdere. Han mener, at djøfere har stærke kompetencer, der kan bruges i den grønne omstilling – ikke mindst fordi de kan kombinere samfundsforståelse med et knivskarpt fokus på bundlinjen.

 

Hvordan arbejder du med grøn omstilling?

“Jeg startede for halvandet år siden i en ny stilling, hvor jeg særligt skulle arbejde med social og miljømæssig bæredygtighed. Det er aktiviteter, der tidligere har været et supplement, men som er ved at blive en del af vores kerneforretning. Både vi og vores konkurrenter er gode til at bygge, men når man skal vinde udbud, er det i stigende grad blevet et konkurrenceparameter at være socialt og miljømæssigt bæredygtig. Det betyder fx, at vi ansætter socialt udsatte unge på byggeprojekter og ser på, hvordan vi kan genanvende byggeaffald. Vi er ret inspireret af tankerne om cirkulær økonomi og har bl.a. lavet en konkurrence med BLOXHUB om, hvordan man kan genbruge byggeaffald som træ, tegl og isolering. Det er både min opgave at skabe samarbejder med eksterne partnere, men også at få forankret de forskellige tiltag og projekter i vores afdelinger og byggeprojekter, så de gode initiativer bliver implementeret og brugt. Man kan sige, at jeg er lige dele projektleder og intern forandringsagent. Jeg skal være en blæksprutte, der kender lidt til byggesager, lidt til kommunikation og lidt til projektledelse, og som kan tale med alle.”

Hvordan er du endt i din nuværende stilling?

“Det har været en sjov vej. Min baggrund er cand.scient.soc. i geografi og virksomhedsstudier på RUC. Som nyuddannet arbejdede jeg først i Eksportrådet og derefter i et større erhvervsråd i Roskilde Kommune med offentlige og private samarbejder. Så kom jeg til Dansk Brand og Sikringsteknisk Institut, DBI, hvor jeg bl.a. arbejdede med innovation af nye grønne materialer til byggeriet. Derefter var jeg udviklingschef hos solcelleproducenten Gaia Solar, inden jeg startede her.”

Tema: Grøn omstilling

Bæredygtighed og klimatilpasning fylder stadig mere i både erhvervslivet, den offentlige sektor og efterhånden også den politiske debat. Det øgede fokus indebærer også jobmuligheder – ikke mindst for djøfere, der skal hjælpe med at indrette et grønnere samfund.

Det har vi bedt en række djøfere, der allerede arbejder på feltet, fortælle mere om. Ud over artiklen, du læser nu, har vi også interviewet:

Og så har vi undersøgt, hvilke kompetencer der stiller én stærkt i kampen om de op mod 95.000 nye job, der kan være på vej i de kommende år.

Hvad kan djøfere bringe til bordet i en virksomhed som din?

“Samfundsforståelse. Det er ikke sådan, at jeg lige bruger den eller den teori, men det er relativt let for mig at sætte mig ind i nye områder. Jeg er en god generalist med en grundlæggende ballast. Jeg er ikke for belastet af for meget detailviden, men kan hurtigt hoppe på nye metodikker og tilgange, så vi ikke skal ud og bruge 300.000 på en konsulent. Byggebranchen er meget konservativ, og den grønne dagsorden har det med at lægge sig mellem forskellige fagområder. Der er ikke rigtig nogen, der prøver at løfte dem på tværs af organisationen, og der ser jeg et kæmpe potentiale for den enkelte djøfer. Jeg oplever i hvert fald, at jeg er god til at gribe de ting, der ellers ville ryge ned mellem nogle stole. Det kræver, at man kan få ledelsen med og få de forskellige afdelinger til at samarbejde."

Giver det dig noget særligt at arbejde med grønne løsninger?

“Megameget. Jeg elsker da mit arbejde. Det er super-motiverende og enormt privilegeret, at jeg kan arbejde med grøn omstilling lige fra elbiler til solceller og grønne byggepladser og affaldshåndtering. Jeg kan være med til at få bæredygtighed til at være en fast del af vores dagsorden i en af landets største entreprenørvirksomheder. Hvis man lykkes her, så kan man virkelig gøre en forskel.”

Hvad vil du sige til djøfere, der også gerne vil arbejde med grøn omstilling?

“Der er sket meget i byggeriet i de sidste år, og det gør det nemmere at drive udviklingen frem. Men det handler stadig om, at man skal være super skarp på, hvordan éns arbejde med grøn omstilling bidrager på bundlinjen. Jeg skal i hvert fald være god til at forklare, at det, jeg laver, også løber rundt. Jeg ville ønske, der var mere corporate activism, men indtjeningsmarginen i entreprenørbranchen er desværre så lille, at man virkelig skal være skarp på, at den grønne omstilling også giver kommerciel mening.” 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Job
Udlændinge- og Integrationsministeriet
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Fiskeri og Fangst
Job
Grønlands Handelsskole
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet