Tema: Grøn omstilling

"Grøn omstilling foregår lige så meget mellem ørerne"

16.1.2019

af

Foto: Kåre Viemose

Foto: Kåre Viemose

Astrid Carl har stiftet firmaet Green Moves, hvor hun rådgiver både private firmaer og kommuner om cirkulær økonomi.

Hvordan arbejder du med grøn omstilling?

“Jeg rådgiver private virksomheder og kommuner om, hvordan de agerer i den cirkulære økonomi. Mit drømmescenario er en proces, hvor jeg først hjælper ledelsen med at beslutte, hvorvidt man vitterligt vil gå ind i den cirkulære økonomi. Det er nemlig en ret radikal strategisk beslutning, som har konsekvenser lige fra forretningsmodel til materialevalg over indkøb til emballage og logistik. Når det så er sket, faciliterer jeg i samarbejde med ledelsen processer med medarbejderne, da de ofte ved mere end ledelsen og har fingeren på pulsen og betænkeligheder, indvendinger og en masse gode idéer til at føre beslutningen ud i livet.“

Hvordan er du endt i din nuværende stilling?

“Mit firma er kun to år gammelt og stadig ved at lette fra startbanen. Jeg blev oprindeligt uddannet som biolog for at redde verden, men så kom jeg til at arbejde med patenter, som er mere djøfagtigt. Jeg arbejdede bl.a. med modermælkserstatning hos Arla, hvorefter jeg blev jeg projektleder i Naturvidenskabernes Hus. Derefter var jeg i Green Lab Skive og derefter arbejdede jeg i Horsens Kommune med grøn omstilling. Efter at have været så mange forskellige steder følte jeg mig klædt på til at starte op selv. Jeg havde undervejs taget en diplomuddannelse i energi og en team-coach-uddannelse, som jeg har brugt meget. Det er så fedt at arbejde værdibaseret og systemisk, for hvis man skal have en reel omstilling til cirkulær økonomi, så kræver det, at alle i en organisation lige fra lederen til maskinmesteren er med. Cirkulær økonomi handler både om teknologi og materialer, men mindst lige så meget om, hvordan folk tænker. Hvis man ikke flytter det, folk har mellem ørerne, så nytter det ikke noget.”

Tema: Grøn omstilling

Bæredygtighed og klimatilpasning fylder stadig mere i både erhvervslivet, den offentlige sektor og efterhånden også den politiske debat. Det øgede fokus indebærer også jobmuligheder – ikke mindst for djøfere, der skal hjælpe med at indrette et grønnere samfund.

Det har vi bedt en række djøfere, der allerede arbejder på feltet, fortælle mere om. Ud over artiklen, du læser nu, har vi også interviewet:

Og så har vi undersøgt, hvilke kompetencer der stiller én stærkt i kampen om de op mod 95.000 nye job, der kan være på vej i de kommende år.

Oplever du, at djøfere har en rolle at spille i den cirkulære økonomi?

“Ja, helt afgjort. Der skal både udvikles nye bæredygtige forretningsmodeller, ligesom der er behov for en hær af lobbyister, der kan påvirke det politiske system. For det går simpelthen alt for langsomt. Hvis Danmark skal nå at være med på vognen, så er det nu, toget kører. Det er nu, vi skal i gang, så vi også kan nå at lave begynderfejl, uden at det får fatale konsekvenser. Vi skal ikke vente i 10 år, for så er de andre langt foran. Der er brug for et paradigmeskifte, hvor vi skal ændre hele vores tænkning. Det kræver også økonomer, der tør være modige og kigge op af bøgerne og ud i verden og lave nye teorier for den cirkulære økonomi.”

Giver det dig noget særligt at arbejde med grønne løsninger?

“Det er meningen med mit liv. Det er det mest meningsfulde, jeg overhovedet kan beskæftige mig med. Det er ikke kun naboen, men dig og mig, der skal ændre sig. Vi skal alle bidrage og have de store systemændringer. Selv er jeg blevet vegetar og tager ikke fly inden for Europas grænser.”

Hvad vil du sige til djøfere, der gerne vil arbejde med grøn omstilling?

“Viden er er et godt sted at starte. Opstøv viden fra troværdige kilder. Både DTU, Miljøstyrelsen og Ellen Macarthur Foundation har masser af viden om cirkulær økonomi, og der er masser af onlinekurser om bæredygtighed. Og så skal man måske overveje, hvor man arbejder.  Hvis man er ansat et sted, hvor ledelsen bliver ved at ignorere den grønne omstilling, så skal man måske finde et andet sted at arbejde.” 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Erhvervsministeriets Departement
Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Roskilde Handelsskole
Job
Økonomistyrelsen
Job
Social- og Boligstyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet