Serie: Tendenser i 2019

Disse brancher vil være på jagt efter djøfere

9.1.2019

af

Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Hvilke typer firmaer vil især efterspørge jurister, økonomer og andre djøfere i 2019? Konsulentbranchen og finanssektoren er to gode steder at kigge hen, lyder svarene fra en chefkonsulent i Djøf og en fremtidsforsker.

Det går godt. Det er de fleste enige om. Med arbejdsmarkedet. Med djøferne. Men robotterne kommer jo som bekendt, Brexit nærmer sig, og man hører tale om en mulig afslutning på opsvinget. Så hvad kan vi egentlig forvente på djøf-arbejdsmarkedet i 2019? Er der nogle brancher, der står over for en stor omvæltning?

Forfatter og fremtidsforsker Jesper Bo Jensen og Steen Vive, der er chefkonsulent for Djøf Karriere og Erhverv, giver her deres bud på, hvilke brancher der især vil byde på flere djøf-jobs i 2019.

Serie: Tendenser i 2019

I denne nytårsserie undersøger Djøfbladet, hvilke tendenser der kommer til at præge djøfernes arbejdsliv i det nye år.

Ud over den artikel, du læser nu, kigger vi på:

Konsulentbranchen

Som Djøfbladet skrev i august, ansatte konsulentbranchen 69 pct. flere med en samfundsfaglig uddannelse i 2016 end i 2008. Hvis man spørger Steen Vive, tyder intet på, at den udvikling stopper lige foreløbig.

”Det er jo ikke noget nyt, men konsulentbranchen vækster helt vildt. Det betyder mange nye jobs for djøfere, og det gælder både på seniorniveau, hvor meget specialiserede djøfere vil blive attraktive for konsulenthuse, og for de nyuddannede”, siger han.

Jesper Bo Jensen er enig og giver en mulig forklaring. 

”Vi regner med, at opsvinget i samfundsøkonomien har peaket, og derfor kan økonomien godt opleve en lille nedgang. Hvis økonomien ikke bliver helt så gunstig, så hyrer man konsulenter. Man kan kalde det en avanceret form for ansvarsforskydelse. Man hyrer nogen ind til at skære til, og giver dem skylden bagefter,” siger Jesper Bo Jensen med et grin.

Finanssektoren

Man har nok været hørt en del dårlige vittigheder til diverse julefrokoster, hvis man er ansat i finanssektoren. Det har en lang række skandalesager været medvirkende til. De sager betyder dog på ingen måde, at der bliver brug for færre djøfere i de finansielle virksomheder.

”Finanssektoren oplever flere og flere compliance-krav (overholdelse af regler, red.), og derfor er der eksempelvis brug for jurister. Så der er et stort potentiale i den her sektor for djøfere fremadrettet. Og så er der et folketingsvalg på vej, som, hvis der kommer ny regering, kan betyde endnu mere regulering for sektoren,” siger Steen Vive.

Jesper Bo Jensen mener ikke, at et valg vil få den store betydning. Han mener, at opfattelsen af branchen er ret udbredt på tværs af politiske skel. Men han er enig i, at denne opfattelse ikke vil betyde færre djøf-jobs.

”Finanssektoren har aftaget mange djøfere i de sidste par år. Når man tager den samfundsmæssige indstilling til sektoren i betragtning, tror jeg ikke, at sektoren i sig selv vil give vækst. Men det betyder ikke, at der ikke er et potentiale for flere djøf-jobs,” siger Jesper Bo Jensen.

Bygge- og ingeniørbranchen

Ifølge Jesper Bo Jensen er bygge og ingeniør-branchen også et område, hvor man kan komme til at se flere djøfere. 

”Det er et område, der vækster. Man har brug for, at ingeniører laver rent ingeniørarbejde, og derfor vil mange virksomheder formentlig se en idé i at inkludere djøfere i teams. Nogle af de store byggefirmaer og ingeniørfirmaer har brug for at rekruttere folk med djøf-baggrund, simpelthen fordi det er kompliceret at være virksomhed. Der er mange regler og krav," siger Jesper Bo Jensen, som også fortæller, at staten i dag har større interesse i virksomheders projekter. 

”Det indebærer bl.a., at projekterne ikke må skade staten. Det handler om licence to operate. Altså hvordan man får lov til at operere i et samfund. Den samfundsmæssige tanke er vigtigere i dag, end den var før. Virksomheder får ikke lov til at starte projekter, uden at det er clearet med staten først,” siger Jesper Bo Jensen.

Handelsbranchen

Selvom handelskrige præger samfundsøkonomien, og Brexit fortsat er ét stort åbent spørgsmål, mener Steen Vive, at handelsbranchen vil være et mere og mere attraktivt arbejdsmarked for djøfere.

”Det er en lille andel af virksomheder, der eksporterer, fordi det kræver en gennemtænkt strategi at eksportere. Det kan djøfere bidrage med. Da man ser en stor vækst i samfundet og i handlen, er det bestemt ikke utænkeligt, at flere djøfere vil arbejde i denne sektor,” mener Steen Vive, som understreger, at det er usikkert, om Brexit vil give flere eller færre djøf-jobs.

Jesper Bo Jensen ser heller ingen tegn på, at handlen skulle aftage.

”Selvom alle fortæller hinanden, at verdenshandlen er faldende, så stiger handlen stadig med 3-4 procent. Der er fremgang,” siger Jesper Bo Jensen.

Tal fra Djøf viser også, at der har været en lille fremgang blandt djøfere i handelsbranchen fra januar 2018 til oktober 2018. I den periode er antallet vokset med 2,6 pct., så der nu er 2.799 djøfere i branchen.

Bæredygtighed

Nej, bæredygtighed er ikke en branche. Men det er et emne, både forbrugere, virksomheder og regeringer er mere og mere optagede af, og antallet af job med tilknytning til bæredygtighed vil vokse, mener både Jesper Bo Jensen og Steen Vive.

”Vi ser mange politiske krav inden for dette område, og det vil formentlig blot stige. Og vi ser også, at mange virksomheder får en mere social indstilling til det at bedrive virksomhed. Det kan give en stor vækst i jobs for djøfere,” siger Steen Vive.

Det kan resultere i mange nye jobs. En undersøgelse af Gate 21 – et netværk af kommuner, virksomheder og vidensinstitutioner, der arbejder for at fremme den grønne omstilling – viser, at der frem mod 2035 kan opstå op til 95.000 nye stillinger, hvis der ellers bliver investeret som forventet på det grønne område, og Danmark beholder sin globale markedsandel. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Ankestyrelsen
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet