Gyldent håndtryk

Embedsmænd får millionbeløb ved svensk regeringsskifte

12-09-2018
2 min.
Mens den politiske situation i Sverige er uafklaret, venter omkring 200 politisk ansatte embedsmænd – bl.a. her på regeringskontorerne i det centrale Stockholm – på at finde ud af, om der kommer en ny regering. I så fald mister de jobbet. Foto: Arild Vågen [CC BY-SA 4.0]/Wikimedia Commons

200 politisk ansatte embedsmænd står til at forlade regeringen, hvis der kommer regeringsskifte i Sverige. Flere af dem kan i så fald tage store pengebeløb med sig.

Mens denne artikel bliver skrevet, er det stadig usikkert, hvem der kommer til at få magten i Sverige. Der har netop været riksdagsval – og det er endnu uvist, om det bliver den nuværende regering med Socialdemokraterna i spidsen, der får lov at blive, eller om det borgerlige Moderaterna kommer til at danne regering.

Men det er ikke kun politikerne, der spekulerer over, hvad fremtiden mon skal bringe.

Embedsmændene har ligeledes meget på spil. I Sverige er det nemlig sådan, at omkring 200 politisk ansatte embedsmænd bliver udskiftet, hvis regeringsmagten skifter hænder. Det betyder, at cirka 200 medarbejdere fra de svenske regeringspartier Socialdemokraterna og Miljöpartiet kan miste deres job. 

Gyldne håndtryk

De svenske embedsmænd skal dog nok klare sig. Den svenske formiddagsavis Expressen har undersøgt, hvad de politisk ansatte får i løn, og hvordan de bliver kompenseret, hvis Sverige skal have ny regering. 

Gennemsnitslønningerne i den svenske regering er 59.959 svenske kroner for kvinder og 58.722 svenske kroner for mænd. Blandt embedsmændene får statssekretær Nils Vikmång den højeste løn med 112.200 svenske kroner om måneden.

Statssekretærer kan få et beløb, der svarer til to års løn. Der kan derfor være tale om op til 2.416.800 svenske kroner. Pressechefer, pressesekretærer, stabschefer og assistenter kan få udbetalt et beløb, der svarer til deres månedsløn i op til et år.

Da Sverige fik ny regering i 2014, blev der ifølge Expressen udbetalt 115 millioner svenske kroner til den afgående borgerlige regering og dens medarbejdere. Tidligere statsminister Frederik Reinfeldt – som blev berømt for at føre det, der blev kendt som åbne hjerters politik – hævede, samtidig med at han arbejdede i sit eget selskab, en månedlig kompensation på 156.000 svenske kroner i et år, efter han forlod regeringen.

Det danske system

I Danmark har vi på nuværende tidspunkt 23 politisk ansatte medarbejdere i regeringen – altså langt færre end i Sverige. Faktisk kan ministre i Danmark kun ansætte én særlig rådgiver, også kaldet en spindoktor, mens partiledere kan ansætte op til to rådgivere. Rådgivere i Danmark kan tjene fra 887.000 kroner om året og op til 1.254.000 kroner, afhængigt af hvor højt i hierarkiet ministeren, er. Du kan se de særlige rådgiveres lønninger på Moderniseringsstyrelsens hjemmeside.

Ved regeringsskifte får de særlige rådgivere et halvt års løn med sig. Det modregnes dog, hvis de får et nyt arbejde.

Den eneste minister i Danmark, der ikke har en særlig rådgiver ansat, er kultur- og kirkeminister Mette Bock (LA). 

Kommentér
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommenter

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.