Karriere

Syge børn mindsker chancen for at blive chef

22.8.2018

af

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Mandlige akademikere, som ofte tager barns sygedag, bliver sjældnere ledere end deres mandlige kolleger. Kvinder betaler til gengæld en generel 'mødrerisikopræmie' på løn og forfremmelser. Det viser nye svenske tal.

Akademikermænd, der ofte passer syge børn, har en ringere karriereudvikling end dem, som ikke gør det. Det viser en statistisk undersøgelse fra de svenske akademikeres centralorganisation Saco.

I Sverige får forældre dagpenge, når de er hjemme med syge børn. Sacos analyse, som bygger på tal om 190.000 svenske akademikere, undersøger sammenhængen mellem 'barns sygedage', barselsorlov, barselsdagpenge/dagpenge ved barns sygdom – og så løn og forfremmelser. (Se mere om undersøgelsen i boksen nederst i artiklen).

Analysen viser, at mændene relativt set rammes hårdere på karrieren af at tage mange 'sygt barn'-fraværsdage, end kvinderne gør.

Chefer noterer sig mænds prioritering

Også barselsorlov trækker relativt set mere ned i de svenske akademikermænds karriere end i kvindernes.

Selvom mændene i undersøgelsen typisk holder kortere barselsorlov end kvinderne, mindsker det deres sandsynlighed for at få et chefjob mere end for de kvindelige kolleger.

Kenneth Reinicke, mandeforsker på Roskilde Universitet, mener, at den præcise årsag er svær at udlede.

"Men det kan måske skyldes, at de mænd, som både tager lang barselsorlov og børns sygedage demonstrerer med deres valg, at de prioriterer deres familie højere eller lige så højt som karrieren," siger han.

"Det kan af nogle chefer tolkes, som om disse mænd ikke ønsker at betale den 'pris', det koster at komme til tops i karrierehierarkiet."

Akademikerkvinder betaler 'mødrepræmie'

Til gengæld betaler akademikerkvinderne – ifølge den svenske undersøgelse – på forhånd og uanset hvad en ´karrierestraf´, fordi de forventes at blive mødre og prioritere moderskabet.

Det understregede Sacos formand, Göran Arrius, da også, da han præsenterede undersøgelsen:

"Mandlige akademikere har stadig 16 procents højere chance end deres kvindelige kolleger for at blive chefer, på trods af at kvinderne i mange tilfælde har bedre eksamensresultater fra universitetet."

Denne forskel kan ifølge rapportens forfattere tolkes som, at akademikerkvinder generelt betaler en 'risikopræmie' i form af langsommere lønudvikling og færre forfremmelser, fordi de forventes at være væk i lang tid på barselsorlov og måske derefter også ønsker at gå på deltid.

"Mændenes 16 procents højere sandsynlighed for et chefjob kan ses som et udtryk for denne 'risikopræmie'," konkluderer rapportens forfattere.

Djøf: Ja, kvinderne betaler

Djøf har ikke egne tal, der viser, om der er en sammenhæng mellem fraværsdage i forbindelse med sygt barn og barselsorlov.

Men arbejdslivspolitisk chef i Djøf Edith Jakobsen siger, at der ingen tvivl er om, at danske akademikerkvinder også betaler en 'karrierestraf”.

"Alene forventningen om, at kvinderne tager hovedparten af barselsorloven, betyder, at kvinder ikke har samme vilkår for at realisere en lederkarriere som mænd," siger hun.

En ny livsindkomstanalyse viser da også, at danske mandlige jurister, politologer og økonomer har over ni mio. kr. mere i disponibel indkomst – svarende til 30 pct. – over et livsforløb end deres kvindelige fagfæller, påpeger hun.

Jo højere uddannelse, desto større er forskellen mellem danske mænd og kvinder med samme uddannelsesniveau.

"De store forskelle er bl.a. begrundet i individuelle til- og fravalg, men ingen træffer jo valg løsrevet fra kulturelle normer og økonomi. Derfor er det nødvendigt med politiske løsninger – herunder lovgivning – så mænd tager en større del af barselsorloven end i dag.” 

Om den svenske undersøgelse
  • Sacos undersøgelse sammenligner karriereudviklingen 2004-2013 for 190.000 svenske personer, som begyndte på universiteter 1990-1996 og gennemførte mindst en bacheloruddannelse.
  • Tallene er hentet i Statistiska Centralbyrån, der svarer til Danmarks Statistik.
  • Samlet set havde svenske akademikere (mænd og kvinder under ét) med mere end 100 fraværsdage med 'sygt barn' i perioden 2004-2013 i alt 30 procent lavere chance for at blive chef sammenlignet med dem, som havde under 100 fraværsdage.
  • For svenske akademikermænd er fraværsdage med barns sygdom den fraværstype, som har størst negativ betydning for deres karriere.
  • I Sverige har hver forælder ret til 60 sygedage pr. barn under 12 år om året (120 dage om året for et forældrepar) med 80 pct. dagpengesats. Svenske forældre har ret til 69 ugers barselsorlov, hvoraf de tre måneder er øremærket til manden. Svenske forældre har ret til at arbejde på deltid, indtil baret er otte år.
Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Hans Christian
5 år siden
Hvad angår tallene for mænd er jeg ikke sikker på, at man kan tolke, at 'chefen kigger med' og fravælger mænd, der har taget flere barns sygedage. Kunne logikken ikke lige så godt være den modsatte, at mænd, der går rundt med en lille chef i maven, tager færre barns sygedage, mens mænd, der ikke har chef-ambitioner, tager flere?
Andreas
5 år siden
Det er hårdt arbejde at være chef, og det er ikke uden personlige og familiære omkostninger. Dem der VIL være chef betaler prisen på vej op, og de bliver chefer. Vi andre bliver ikke chef, for vi vil ikke betale. Chefer passer deres arbejde først, og så har de folk til at tage sig af de syge børn. Artiklen viser bare hvordan verden er skruet sammen. Det er ikke sjovt at have en chef der ikke er fuldt fokuseret på sit arbejde.