Sommerserie

Første job: Hellere Finansministeriet end et privat konsulenthus

25-07-2018
7 min.

Ulrik Duus Gjessings første job efter studiet er i Finansministeriet. Han søgte i den retning for at komme helt tæt på de centrale politiske beslutninger. Det er lykkedes – og nu har han tilmed fri i weekenderne.

Sommerinterview

Sommertid er jobskiftetid. Ferieugerne giver tid til at overveje, om det er på tide at søge nye græsgange – og når ferien er slut, kommer der for alvor gang i jobopslagene.

Djøfbladet bringer i denne serie interviews med fire djøfere, der har skiftet job for nylig og fortæller om, hvad den nye stilling har betydet for dem og deres karrierer.

Mens han læste statskundskab, prøvede Ulrik Duus Gjessing både arbejdskræfter med den private konsulentbranche, en offentlig styrelse og et ministerium. Da han skulle vælge karrierevej, foretrak han den ministerielle retning og arbejder nu som fuldmægtig i Finansministeriet. Her han har ansvaret for Forsvarsministeriets paragraf i Finansloven.

Han begyndte i jobbet, en uge før han afleverede sit speciale – og i øvrigt samme sted, som han havde været studentermedhjælper.

Hvordan føltes det at afslutte specialet, mens du begyndte på jobbet?

”Det var en ret hektisk uge. Jeg fik da sovet lidt, men jeg ramte også muren i forhold til, hvor meget jeg kan klare. Jeg vil ikke anbefale andre at gøre det samme.”

Var det en fordel, at du havde været studentermedhjælper samme sted, som du fik job?

”Helt sikkert. Jeg havde allerede været i huset og lært noget om, hvordan de forskellige processer kører herinde. Jeg vidste, hvordan tingene ser ud fra ministeriets perspektiv. Helt lavpraktisk kendte jeg også mange af de forkortelser, vi bruger herinde. Så jeg begyndte længere oppe på læringskurven, end hvis jeg ikke havde været student herinde.”

Havde du en særlig grund til at søge ind i Finansministeriet?

”Ministeriet har en central rolle i det politiske maskinrum på Slotsholmen og en vigtig koordinerende rolle i udarbejdelsen af regeringens politik. Det er ret spændende. Jeg har også været student i Moderniseringsstyrelsen, som ligger inden for Finansministeriets koncern. Da jeg sad derovre, tænkte jeg, at det kunne være interessant at komme lidt tættere på det politiske niveau og se, hvad der foregik herovre.”

For at komme tættere på magten?

”Det kan man måske godt sige.”

Hvilket ry har Finansministeriet på statskundskabsstudiet? 

”Det kommer nok an på, hvem du spørger. Jeg tror, at nogle har en opfattelse af, at det er et sted, hvor folk er rigtig ambitiøse og dygtige. Og at Finansministeriet er med til at sikre grundlaget for, at regeringen kan føre en sund økonomisk politik. Det kræver noget at komme ind, og man får en god mulighed for at komme tæt på flere af de centrale politiske processer. Men der er andre, der vil mene, at Finansministeriet har fået for meget at sige. At Finansministeriet fortrænger fagligheden fra andre ministerier, fordi man har en bestemt måde at se tingene på herinde. Det er ikke, fordi ministeriet har et ubetinget godt ry. Under alle omstændigheder synes jeg, at det er positivt, at Finansministeriets rolle i samfundet bliver debatteret.”

Men du er med i den klub, der mener, at Finansministeriet har potentiale?

”Ja, helt klart. Ellers ville jeg ikke arbejde her.”

Du var også i praktik hos Rambøll. Hvordan var det at være ude i et privat konsulenthus?

”Jeg sad på et kontor, der bød ind på opgaver i den offentlige sektor. Så jeg havde stadig fokus på det offentlige, men set fra den private sektor. Det var sindssygt interessant. En af grundene til, at jeg ville derud, var for at blive klogere på, hvad jeg gerne ville, når jeg blev færdig.”

Er det en god idé at prøve forskellige brancher af i studietiden?

”Ja. På den måde bliver man klogere på, hvad man egentlig gerne vil, når man er færdig. Jeg kunne måske godt være blevet i Rambøll, men jeg ville rigtig gerne prøve at nå at arbejde i Finansministeriets departement, mens jeg stadig studerede.”

Hvorfor ville du hellere i et ministerium end i den private konsulentbranche?

”I ministeriet er man med til at definere, hvad det er for nogle opgaver, der skal løses. Hvis du sidder som privat konsulent, så er du med til at løse de opgaver. Det tiltaler mig meget at kunne være med til at lave grundlaget for, hvorfor noget skal undersøges. Og bagefter være med til at bruge resultaterne fra undersøgelsen. Når det så er sagt, motiverer det mig også i høj grad at få lov til at analysere data, hvilket jeg heldigvis også får rig mulighed for at dyrke i ministeriet i en række mindre analyser.”

Endnu en gang handlede det om at komme tættere på magten og beslutningerne?

”Jeg synes i hvert fald, at alle faserne af en analyse er spændende – lige fra opstarten, hvor man er med til at foreslå, hvad der skal undersøges og hvorfor, til selve analysen af de indsamlede data, til afslutningen, hvor man på baggrund af resultaterne giver forslag til mulige forandringer. Derudover synes jeg, at det handler meget om salg i konsulentbranchen. Man skal sælge og promovere sig i forhold til dem, der udbyder opgaver, gøre det til en god pris osv. Det kan godt blive lidt for meget for mig. Man skal jo selvfølgelig tjene penge i private virksomheder på en anden måde end i det offentlige. Konsulenthusene lever af at vinde de forskellige opgaver.”

Hvordan føltes det at have et job, inden du blev færdig på studiet?

”Det var en priviligeret position, at jeg ikke skulle tænke på det efter studiet. Jeg nåede jo aldrig at smage på ledigheden. Da jeg søgte jobbet, havde jeg måske ikke helt regnet med, at jeg ville få det. Jeg tænkte, at jeg nok ville komme til samtale og på den måde få noget erfaring, jeg kunne bruge, når jeg for alvor skulle ud og søge job.”

Hvordan var det så at begynde i dit første job som færdiguddannet?

”Det er jo en ret stor omvæltning. På studiet havde jeg en gruppe af gode venner, som jeg sås med hver dag. Og selve studiet var ret passivt. Vi sad ned og lyttede på underviserne. Selvfølgelig var der eksamen og opgaver, men jeg havde kun ansvar for min egen læring. Nu sidder jeg og producerer noget, som andre rent faktisk skal bruge til noget konkret. Det gør en kæmpe motiverende forskel ikke bare at producere til en arkivskuffe, hvor universitetsopgaverne jo desværre ofte endte.”

Og du har vænnet dig til en 8-16-hverdag?

”Den er nok lidt længere herinde. Det skal man lige vænne sig til, når man har haft den kæmpestore frihed på studiet. Men jeg kan godt lide det. Jeg tjener også nogle flere penge nu end som studerende, hvor jeg mere levede på en sten. Desuden er det fedt med de faste rammer. Og så er det rart at have weekend, når der er weekend. Som studerende hang der altid en sky over mig, med at jeg skulle læse eller lave opgaver. Normalt er weekenden hellig her i ministeriet, men der kan selvfølgelig være ekstraordinære undtagelser.”

Er det godt med flere penge på kontoen?

”Nu har jeg ikke været her så mange måneder endnu, og det er ikke, fordi man starter på en kanonhøj hyre herinde. Men jeg kan da godt mærke det. Min kæreste er stadig studerende. Hvis jeg fx går i Irma og handler uden at tænke så meget over det, synes hun måske mere, at vi skal handle i Netto.”

Hvor meget tænkte du på balancen mellem arbejdsliv og privatliv, da du søgte ind i Finansministeriet?

”Det tænkte jeg en del over. Jeg vidste godt, at de, der starter som fuldmægtige herinde, arbejder rigtig meget. Det er præmissen. Jeg har ikke børn, og jeg er stadigvæk kun 27 år, så jeg ville gerne prøve det. Men man skal vide, hvad man går ind til.”

Hvad har været din vildeste oplevelse i din første tid i jobbet?

”Det er ret vildt, at jeg nu sidder på mit eget lille kontor med forsvarsområdet – som er et af de helt store statslige driftsområder. Dagligt er jeg i kontakt med Forsvarsministeriet om alle mulige mystiske små og store spørgsmål. Da jeg var student i Moderniseringsstyrelsen og Rambøll, sad vi i store åbne kontorer og arbejdede meget projektbaseret med andre folk. Vi er mere old school herinde. Jeg har mit eget område, som jeg selvfølgelig løbende drøfter med min chef og andre kloge folk i huset. Men der er ikke andre medarbejdere, der sidder med området.”

Hvordan har du det med, at det er old school?

”Det synes jeg egentlig er meget fedt. Det giver jo supergod mening at have eget kontor, når jeg sidder alene med mit område. At jeg kan lukke døren ind til mit eget kontor, når jeg nu hele tiden sidder og taler i telefon med Forsvarsministeriet. Desuden er der også en mere praktisk forklaring, da bygningen er fredet, så det er nok ikke ligetil at lave storrumskontorer.” 

Kommentér
6
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommenter

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.