Studieliv

Vin, blomster og biobilletter gav færre sygedage

18.6.2018

af

Foto: Jacob Nielsen

Foto: Jacob Nielsen

Over en toårig periode blev medarbejdere på plejehjem i Aarhus belønnet, hvis de mødte regelmæssigt på arbejde. Jakob Lohmann og Anders Leest har undersøgt, hvad ordningen gjorde ved sygefraværet, og hvilke etiske spørgsmål den rejser.

Ville du møde mere på arbejde, hvis du fik små gaver for at troppe op? I statskundskabsspecialet ’Fremmødebonus: En kur mod sygefravær?’ så Jakob Lohmann og Anders Leest nærmere på sagen.

Djøfbladet har interviewet Jakob Lohmann om deres undersøgelse og resultater.

Hvad ville I undersøge?

”Vi undersøgte effekten på sygefravær, hvis man giver offentligt ansatte en bonus for højt fremmøde.”

Hvordan undersøgte I det?

”Vi brugte en case fra Aarhus Kommune. På en række plejehjem havde man en ordning, hvor medarbejdere, der havde tre måneder uden en sygefraværsdag, fik en belønning svarende til 250 kroner. Belønningen var enten en buket blomster, to flasker vin eller et gavekort til biografen. Teams med lavt fravær kunne desuden få en middag.”

Gjaldt det også børns sygedage?

”Nej. Det var kun personlige sygefraværsdage. Ordningen kørte over to år i 2013 og 2014 og blev så lukket ned.”

Hvorfor blev den lukket ned?

”Der kom ny rådmand for området, og der var ikke politisk ønske om ordningen. Det er klart et ømtåleligt område.”

Hvorfor?

”Sådan en ordning rejser helt sikkert nogle etiske spørgsmål. Både fordi den kan opfordre syge mennesker til at møde på arbejdet, og fordi den favoriserer folk, der er født med et godt helbred.”

Kender I til andre cases end den fra Aarhus?

”Vi stødte på to lignende ordninger i København og i Billund. De er også lukket ned igen.”

Hvad kom I frem til?

”Ud fra vores statistiske materiale og vores kontrolgrupper kom vi frem til, at man kan tilskrive ordningen i Aarhus, at sygefraværet faldt med 1,3 dag pr medarbejder pr. år. Inden ordningen havde medarbejdere på ældreområdet i Aarhus i gennemsnit 17 sygedage per år. Vi kiggede specifikt på over 2.000 medarbejdere over en fireårig periode, hvoraf 216 var med i gaveordningen.”   

Hvilke faggrupper hørte under ordningen?

”Der var flest social- og sundhedsassistenter, og så var det syge- og sundhedsplejersker og ergo- og fysioterapeuter. Desuden var der en lille restgruppe, som var kantinepersonale, rengøring osv.”

Er der nogen særlig grund til at netop den faggruppe blev udsat for ordningen?

”Ja, bestemt. Ældreområdet er sammen med børnepasning de områder med det højest gennemsnitlige sygefravær.”

Kan man bare indføre ordningen, og så virker den med det samme?

”Nej. Ud over de etiske overvejelser kræver den også en god lokal leder, der kommunikerer ordningen ordentligt og skaber en god kultur omkring den. Det er en af vores vigtigste pointer.” 

Fakta om sygefravær fra specialet

  • Kommunalt ansatte har i gennemsnit knap 14 sygefraværsdage per fuldtidsbeskæftiget. Det tilsvarende tal er knap 12 dage for ansatte i regionerne og knap 8 dage for ansatte i staten.
  • I flere vestjyske kommuner har social- og sundhedspersonale cirka 10 sygefraværsdage færre per medarbejder sammenlignet med samme type ansatte i visse kommuner i omegnen af København.
  • Dansk og international forskning viser, at sygefravær delvist er præget af kultur og arbejdsmotivation. Eksempelvis tenderer sygefraværet til at falde under økonomiske kriser – og når antallet af solskinstimer stiger. Sygefraværet er generelt højere på mandage og fredage sammenlignet med resten af ugens dage.

Kilder: 2016-data fra KRL, Moderniseringsstyrelsen og Videncenter for Arbejdsmiljø.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet