Jobjagt

Skal du ringe, inden du søger jobbet?

05-12-2018
2 min.
Når du er interesseret i et job, skal du ikke ringe for enhver pris, lyder en af pointerne fra de HR-folk, Djøfbladet har talt med. Illustration: CAP Toro/Shutterstock

At ringe eller ikke at ringe til din måske kommende arbejdsgiver. Det er spørgsmålet, når du har set dig lun på en jobannonce. Vi har talt med tre eksperter på området, som fortæller om, hvornår det giver mening at ringe op.

I mange jobannoncer står der navn og telefonnummer på en chef, afdelingsleder eller lignende, som du kan ringe til, hvis du har spørgsmål om stillingen. Men er det altid en god idé at ringe vedkommende op? Vi har stillet tre personer, som alle beskæftiger sig rekruttering, netop det spørgsmål.

”Hvis du har relevante spørgsmål, hvor du eventuelt kan sælge dig selv godt ind eller gøre opmærksom på noget særligt ved dig selv, så er det selvfølgelig en god idé at ringe,” fortæller Dorte Plank-Nielsen.

Hun er HR-chef i advokatfirmaet Horten og modtager 40-50 opkald om året fra potentielle ansøgere. Ofte oplever hun, at folk kun ringer, fordi de tror, de skal ringe. Så stiller de tit spørgsmål, som nemt kan besvares ved at læse jobannoncen nøje eller ved at bruge 10 minutter på Hortens hjemmeside. Den slags opkald mener hun bestemt ikke er nødvendige. Du skal kun ringe, hvis du har et godt spørgsmål.

Noterer ekstraordinært gode indtryk

Dorte Plank-Nielsen noterer ikke navnene på ansøgere, der ringer med mindre gode spørgsmål. Til gengæld har hun enkelte gange noteret navnet på en ansøger, som gav et ekstraordinært godt indtryk. Det kan fx være, hvis vedkommende har ringet og spurgt, hvorvidt nogle særlige erfaringer kunne være relevante i stillingen, selv om de ikke var nævnt i jobopslaget.

Landbrug og Fødevarer modtager også opkald fra håbefulde jobsøgere, der egentlig ikke har noget at spørge om, men bare gerne vil vise sig selv frem. Det fortæller Jan Keller Rasmussen, der er HR-chefkonsulent i organisationen.

”Det kan være pakket ind i mere eller mindre relevante spørgsmål. Men tit mindre relevante. Det der med at ringe bare for at gøre opmærksom på sig selv, det er den dårlige stil. Det skal man lade være med,” siger han.

Find ud af, hvad jobbet handler om

De gode telefonspørgsmål signalerer ifølge Jan Keller Rasmussen, at du har sat dig godt ind i, hvad jobbet handler om. Du kan fx ringe og få lederen til at uddybe nogle problemstillinger i jobbet, som du ikke umiddelbart kan læse dig til. Han mener også, at det er en god idé at ringe, hvis du har spørgsmål, som kan hjælpe dig med at kvalificere din ansøgning. Men kun hvis du ikke kan finde svaret på andre måder.”Når vi kigger på kandidatfeltet til et opslået job, er der da nogen gange, at den relevante chef kan huske, at bestemte ansøgere har ringet. Hvis det er én, der har vist, at han eller hun har reflekteret over stillingen i forvejen, så vil det nok trække lidt op, når vi udvælger, hvem der skal med til første samtale.”

Han kan ikke afvise, at det kan trække ned, hvis man har ringet og stillet de mindre gode spørgsmål. Men han understreger samtidig, at ansættelsesprocessen i bund og grund handler om at ansætte den kandidat, der har de rigtige kompetencer i forhold til den opslåede stilling. Opkald eller ej.

Kommentér
1
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.