Nyt job

Ny ambassadør skal snart møde præsident Trump

29-11-2018
3 min.
Lone Dencker Wisborg forlader nu jobbet som direktør for ressourcer og organisationsudvikling i Udenrigsministeriet. For anden gang skal hun til udlandet for at repræsentere Danmark som ambassadør. PR-foto: Udenrigsministeriet

Egentlig troede Lone Dencker Wisborg, at hun skulle være advokat. Men hendes karrierevej blev i stedet udenrigstjenesten, og nu er hun på vej til Washington som dansk ambassadør i USA. Til foråret skal hun formelt akkrediteres af præsident Donald Trump og dermed møde ham personligt.

Den 1. april begynder Lone Dencker Wisborg som ny dansk USA-ambassadør i Washington. Og der går formentlig ikke lang tid, før hun skal overrække sine akkreditiver – som det officielt hedder – til præsident Donald Trump og dermed officielt indsættes som dansk ambassadør.

Hvordan ceremonien kommer til at foregå, ved hun endnu ikke, men det står fast, at hun skal aflevere sine akkreditiver med Dronning Margrethes underskrift direkte til den amerikanske præsident og statsoverhoved. 

Det bliver dog næppe så festligt som i Madrid, da hun i 2011 tiltrådte som ambassadør i Spanien. Her blev hun kørt igennem byen i en flot karet med hestespand og eskorteret af fire mænd med parykker.

Overvældende interesse

Siden posten i Spanien har hun haft to direktørjobs i Udenrigsministeriet, og da stillingen i Washington blev opslået internt i Udenrigsministeriet, slog hun til og blev altså udvalgt til at afløse den nuværende USA-ambassadør Lars Gert Lose, som bliver ny departementschef i Udenrigsministeriet. Lone Dencker Wisborg bliver første kvinde på posten i USA, og siden udnævnelsen har hun fået rigtig mange kommentarer:

”Et tillægsord går igen. Nemlig at det ’er sejt’, at jeg har fået stillingen. Som embedsmand er jeg mest vant til interesse for indholdet af mit arbejde, så det er meget overvældende med de mange reaktioner. Det skyldes nok en kombination af flere ting, fx at det er en supervigtig post, at USA er tonesættende i udenrigspolitikken, og at der sker så meget i USA for tiden. Hver gang en kvinde gør noget for første gang, er der så også ekstra opmærksomhed, og hvis jeg kan bruge det til at skabe opmærksomhed om mine opgaver, er det fint nok,” siger Lone Dencker Wisborg.

Hun er uddannet jurist fra Aarhus Universitet i 1991 og mener, at den samfundsvidenskabelige metode derfra nok skal vise sig nyttig i kombination med 27 års erfaring på arbejdsmarkedet.

”I og med at jeg er jurist, har jeg måske en særlig forudsætning for at analysere magtens tredeling i de lande, jeg opholder mig i, og for at sætte mig ind i lovgivningen,” siger hun. 

En vigtig opgave bliver også at hjælpe danske virksomheder, og især på markeder som fx grøn energi og medicin, som er meget regulerede, vil der være brug for at sætte sig ind i juridiske forhold.

 

Skal skærpe billedet af Danmark

En af hendes første offentlige opgaver i USA bliver at tage imod den danske udenrigsminister i forbindelse med et NATO-møde i Washington 3.-4. april 2019. Og ellers gælder det om, at hun hurtigt får mødt så mange mennesker som overhovedet muligt og får opbygget et kontaktnet i den amerikanske administration og i en række virksomheder. Som ambassadør skal hun varetage Danmarks interesser bredt, dels på områder hvor Danmark og USA er enige – eksempelvis sikkerhedspolitik – dels på områder som handelspolitik og klima, hvor der er uenighed, og hvor hun skal prøve at rykke lidt ved de amerikanske holdninger. På ambassaden får hun 52 medarbejdere til at hjælpe med opgaverne, som i øvrigt også handler om promovering af dansk kultur, så billedet af Danmark står skarpt i den amerikanske presse.

Lone Dencker Wisborg mener, at hendes største udfordring bliver ’at få tiden til at slå til’, men i det mindste kan hun spare en del transporttid, fordi hun skal bo i samme bygning som ambassaden. Det ser hun som en fordel, også fordi boligen skal bruges til mange arbejdsfrokoster og -middage. I øvrigt bliver hun genbo til Bill og Hilary Clinton, da deres Washington-bolig ligger lige overfor.

Kommentér
3
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommenter

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.