Arbejdsmarked

Ledigheden falder: Nu er der mangel på jurister og økonomer

29.11.2018

af

PR-foto: Per Johansen/Domstolsstyrelsen

PR-foto: Per Johansen/Domstolsstyrelsen

Arbejdsløsheden blandt jurister og økonomer er nået så langt ned, at der er decideret mangel på dem i hovedstaden. For dommerfuldmægtige, offentlige anklagere og advokatfuldmægtige gælder det både i hovedstaden og på Sjælland.

Nye ledighedstal viser, at juristernes ledighed nu er nede på 2,0 pct. Dermed er vi på det niveau, som fagøkonomerne normalt betegner som fuld beskæftigelse.

"To procents ledighed tages normalt som udtryk for, at der er tale om friktionsledighed. Altså folk, som er på vej fra ét job til et andet. Vi er dér, hvor ledigheden ikke kan bringes længere ned," forklarer professor Thomas Bredgaard fra Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet.

Jurister på officiel mangelliste

Jurister er da også med på Beskæftigelsesministeriets liste over faggrupper, der er mangel på i hovedstaden. For dommerfuldmægtige, politifuldmægtige (offentlige anklagere) og advokatfuldmægtige gælder det både i hovedstaden og på Sjælland.

Dekan på Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet, Jacob Graff Nielsen, glæder sig over de gode jura-tal.

For udbuddet er steget. På grund af fremdriftsreformen blev der i 2016 udklækket cirka 50 pct. flere kandidater fra jura på Københavns Universitet end ellers.

"Jeg har været spændt på, om arbejdsmarkedet kunne absorbere de ekstra kandidater. Men det viser de her tal, at det har det kunnet."

På fakultetet kan man også tydeligt mærke arbejdsgivernes interesse for de studerende, når jura afholder karrieremesser. Og stadig flere ønsker at komme i kontakt om samarbejder med specialestuderende.

"Vi har henvendelser både fra advokatfirmaer og myndigheder som fx Skatteforvaltningen, og det er meget positivt," fortæller Jacob Graff Nielsen.

 

Også økonomerne

Økonomernes ledighed er nede på 2,6 pct., og nationaløkonomer og samfundsøkonomer står også på Beskæftigelsesministeriets liste over faggrupper, der er mangel på i hovedstaden. Det samme gør økonomicontrollere.

En af de statslige djøf-arbejdspladser, der skal udflyttes og dermed kan se frem til udskiftning i rækkerne, er Forsyningstilsynet, der holder øje med elpriser og med, at forsyningsselskaberne overholder loven. Tilsynets godt 60 jurister og økonomer flytter fra Valby til Frederiksværk.

Men Pia Rønager, der er administrationschef i Forsyningsstyrelsen, ser roligt på situationen.

"Vores umiddelbare vurdering er, at den lave ledighed ikke giver os større udfordringer, end den giver så mange andre institutioner," siger hun.

Djøf: Unge på 30 headhuntes

Djøf kan fortælle, at samtlige de djøfere, som for nylig stod til at miste deres job i Region Syddanmark, fordi regeringen flytter erhvervsfremmeområdet væk fra regionerne, nåede at komme videre i gode jobs, før de skulle fratræde.

"Det er godt at se, at vores medlemmer kommer så hurtigt videre i sådan en situation. Det understreger, at deres kompetencer er efterspurgte," siger Maja Kure Kristensen fra Djøfs forhandlingsteam.

Et andet tegn på de ekstra gode tider for flere af djøf-grupperne er, at der nu tit bliver talt om headhunting, når medlemmerne ringer ind til Djøf.

"Vi er i dialog med mange medlemmer, som jævnligt bliver kontaktet af headhuntere. Og det er altså også de unge djøfere på 30 år, vi taler om," siger Janni Vestergaard Knudsen, chefkonsulent i Djøfs Rådgivningscenter.

Nyeste tal siden juni 2017

De nye beskæftigelsestal er de første siden juni 2017.

Statistikken har ikke kunnet opdateres før nu pga. manglende dataleverancer i kølvandet på dagpengereformen, der blev gennemført i juli 2017. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Ankestyrelsen
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Jesper S
4 år siden
Hvis man er tæt på 50 år, er det desværre umuligt at få job som økonom i Jylland. Ærgerligt nok.