Karriere i EU

Fri til at træne til EU-prøve i arbejdstiden virker

03-10-2018
3 min.

Tre hold – et i København, et i Bruxelles og et med embedsmænd fra ministerierne – var i foråret på intensivt kursus til EU-stopprøven. Her er det holdet i Bruxelles.

Foto: Bjarke Ørsted

Otte ud af 17 særligt udvalgte, unge embedsmænd, som fik fri til at forberede sig i arbejdstiden, har bestået den frygtede EU-stopprøve. Det er et meget tilfredsstillende resultat, der viser, at indsatsen virker, siger Finansministeriets departementschef, Martin Præstegaard.

I alt 22 danskere har i år klaret den første snublesten til et generalistjob i EU-Kommissionen og EU's øvrige institutioner. De har bestået den frygtede stopprøve, concours´en, som tester ens verbale, numeriske og abstrakte forståelse og faglige dømmekraft.

De er ikke i mål endnu, men de kan gå videre til den næste prøve medio oktober. Den afsluttende prøve finder sted i begyndelsen af næste år.

Christian Atzen fra EU-Repræsentationen i Bruxelles, som koordinerer den danske indsats for at få flere unge djøfere til at melde sig til prøven og hjælpe dem til at forberede sig, kalder det en succes.

"De 22 danskere svarer til 1,34 pct. af det samlede tal på 1.639 personer, som nu kan gå videre. Det er en forbedring i forhold til sidste stopprøve."

Fransk statskundskabsinstitut fløjet ind

At bestå stopprøven kræver stålsat vilje til at forberede sig og øve sig på opgaverne.

Unge øst- og sydeuropæere satser ofte halve eller hele år på det. De er også overpræsenterede på tilmeldingslisterne, mens man fra dansk side kæmper med at få flere unge djøfere til at melde sig til prøven.

I år har Udenrigsministeriet og Djøf sat turbo på indsatsen med et intensivt concours-træningsforløb i hhv. København og Bruxelles med undervisere fra det berømte franske statskundskabsinstitut ENA, École Nationale d´Administration.

Det samme har Finansministeriet gjort med en indsats målrettet centraladministrationens embedsmænd.

Succes for ministeriehold

Med Finansministeriet som indpisker har ministerierne fundet i alt 17 djøfere fra ti forskellige ministerier, som sagde ja til at gå op til prøven.

De 17 unge embedsmænd fik fri i arbejdstiden til at forberede sig og har fulgt et intensivt træningsforløb med ENA-undervisere særligt for dem. De 17 har også haft samtaler med ledende danske embedsmænd om aktuelle europapolitiske emner.

Otte af de 17 har nu bestået prøven. Det vil sige, at af de i alt 22 beståede danskere kommer hele otte fra ministerieholdet.

Finansministeriets departementschef, Martin Præstegaard, understreger, at det er helt centralt for Danmark, at vi fortsat har en bred medarbejderrepræsentation i EU’s institutioner."Derfor har vi også valgt at gå forrest fra centraladministrations side og afsat tid og ressourcer til at lade udvalgte talenter indgå i et intensivt træningsforløb."

Bedre end sidste gang

Fem af de 22 beståede har deltaget i Udenrigsministeriets og Djøfs ENA-træningsforløb i Bruxelles.

To af de 22 beståede har deltaget i Udenrigsministeriets og Djøfs træningsforløb i København.

Syv af de 22 beståede har slet ikke været på kursus.

Det er altså 15 af de 22 beståede, der har modtaget ENA-træningen.

Fra Finansministeriet og Udenrigsministeriets side mener man, at det er et tilfredsstillende resultat.

"Eftersom danskerne kun udgjorde 0,7 pct. af samtlige prøvedeltagerne, er det en fordobling af succesraten. Det er klart bedre end sidste gang og en overrepræsentation i forhold til vores andel af EU’s befolkning,” siger Christian Atzen fra Udenrigsministeriet.

Nye træningshold næste forår

Stopprøven er som sagt adgangsbillet til den næste prøve, den såkaldte 'indbakketest' her i oktober. Den består af 15-20 spørgsmål med tilhørende dokumenter, excel-ark med tal etc., som man får på mail, og som man besvarer via mail.

Udenrigsministeriet, Finansministeriet og Djøf tilbyder de 22 beståede et forberedelseskursus til 'indbakketesten'.

Der kommer nye træningshold til næste forårs EU-stopprøve.

Kommentér
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.