Løhde og Løkke gentager fejl fra flytterunde I

17-01-2018
5 min.
Innovationsminister Sophie Løhde (V) og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterede onsdag eftermiddag den næste udflytning af statslige arbejdspladser. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Regeringen flytter igen hundreder af højt specialiserede arbejdspladser ud på trods af erkendt problem med at rekruttere erfarne specialister. Viden går tabt, siger Djøfs Sara Vergo.

Regeringen erkender, at der har været problemer med at rekruttere erfarne specialister til  udflyttede statsjob. Det har dog ikke ændret regeringens politiske prioritering af udflytninger. 

Netto flyttes 1.800 nye stillinger ud af hovedstadsområdet i regeringens flytterunde II – kaldet 'Balance II' – som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og innovationsminister Sophie Løhde (V) præsenterede onsdag kl. 13.

Djøf vurderer, at omkring 550 Djøf-medlemmer denne gang berøres af flytningerne. Ved den igangværende flytterunde I er tallet omkring 1.500.

Den største enkeltstående berørte Djøf-arbejdsplads er Miljøstyrelsen med cirka 240 Djøf-medlemmer. Se hele listen over institutioner, der skal flytte ud, i bunden af artiklen.

Chokerede medarbejdere

I Miljøstyrelsen, som skal flytte i alt 440 arbejdspladser til Odense, har tillidsrepræsentanterne besluttet, at de ikke ønsker at udtale sig til medierne, heller ikke til Djøfbladet.

I De Økonomiske Råds Sekretariat, DØRS, som flyttes til Horsens med 33 medarbejdere, siger Djøf-tillidsrepræsentant Nora Vågens Traaholt, at alle i DØRS er chokerede.

"Ingen af os havde forestillet sig, at vi var i skudlinjen."

Hun ved ikke, hvor mange der nu vil sige op.

"Men akademikerne i DØRS er privilegerede i den forstand, at alle er fagligt dygtige og efterspurgte og nok vil have relativt nemt ved at finde et nyt job."

Overvismand Michael Svarer gik allerede onsdag ud og sagde, at udflytningen risikerer at stække rådets rolle som vagthund, fordi man næppe kan rekruttere de djøfere til Horsens, som med dyb indsigt i statens regneark fra jobs i fx Finansministeriet og Nationalbanken er helt nødvendige for betjeningen af rådet.

Kvitterer for placering i store byer

Statsministeren og innovationsministeren understregede i onsdags, at der er taget hensyn til de erfaringer, man har gjort med flytterunde I – hvor ca. 2.500 af i alt 3.900 indtil nu er flyttet ud.

Det er bl.a. sket ved at placere flere af de nye flytninger i de store byer, så der er et arbejdsmarked at rekruttere fra og basis for faglige miljøer, understregede de og fremhævede flytningen af Miljøstyrelsen til Odense, en ny Patientklagestyrelse til Aarhus og fire yderligere nævn til Nævnenes Hus i Viborg.

Det kvitterer formand for Djøf Offentlig, Sara Vergo, for.

"Det var en af de anbefalinger, som vi selv er kommet med på baggrund af en evaluering fra november, som Rambøll Management har gennemført af fire af udflytningerne for Djøf, DM og IDA."

Hvis man skal flytte arbejdspladser, skal man tænke i at etablere klynger – altså brede og stærke faglige miljøer, hvor uddannelsesinstitutioner, erhvervsliv og statslige arbejdspladser spiller sammen og skaber synergi, siger hun.

Minister lover dobbeltbemanding

Regeringen har tilsyneladende også lært, at medarbejderne ikke flytter med, og at der derfor går viden og erfaring tabt.

Sophie Løhde understregede, at ministerierne skal tage alle gode redskaber i brug for at begrænse videntabet, når de implementerer flytningerne. Her nævnte hun også dobbeltbemanding i en periode.

Også det kvitterer Sara Vergo for, men efterlyser en plan for finansieringen.

"Dobbeltbemanding koster, og det gør de omfattende rekrutteringer, man samtidig skal ud i, også. Så hele planen er underfinansieret. Derfor bliver det en af mine – svære – opgaver at forsøge at holde Sophie Løhde fast på, at der skal findes flere penge end de 150 mio., der er sat af i første omgang. De forslår ingen vegne."

Regeringen erkender specialisttab

I forbindelse med udspillet om flytteplan II erkender regeringen, at de allerede udflyttede institutioner har oplevet en række udfordringer med at rekruttere erfarne akademikere og specialister.

"Det er en erkendelse, der for mig siger, at der i det store samfundsbillede er grund til at være enormt opmærksom på at forsøge at fastholde nogle af de erfarne medarbejdere. Jeg er bekymret for, at vi på den lange bane risikerer at miste utrolig megen erfaring og specialviden," siger Sara Vergo.

Vi er på vej ind i en højkonjunktur, påpeger hun. Allerede nu har djøferne – bortset fra dimittenderne – meget lav arbejdsløshed. De første problemer med at få økonomer har fx vist sig i hovedstadsområdet.

Djøf-flugt koster på opgaven

"Denne gang er regeringen villig til at gøre noget mere for at få medarbejderne til at flytte med. Og ros for det. Det er godt at se, at man denne gang påtager sig et ansvar for en ordentlig arbejdsgiveradfærd," siger Sara Vergo.Men regeringen står over for en stor udfordring, fastslår hun.

"Det er dygtige og erfarne djøfere, som flyttes ud. De statslige arbejdsgivere skal være fremme i skoene, for ellers finder de sig et job et andet sted. Det er vores erfaring fra den første runde, og det har jo vist sig at have store omkostninger for borgere og virksomheder i form af lavere produktivitet og længere sagsbehandlingstider."

En tendens, som også fremgår af en ny, såkaldt 'erfaringsopsamling' blandt 21 udflyttede institutioner, som Finansministeriet har gennemført. Den blev offentliggjort samtidig med den nye flytteplan.

Regeringen vil ikke vente på evaluering

Rigsrevisionen er i gang med en undersøgelse af de allerede gennemførte flytninger med fokus på, hvordan det gik med sagsbehandlingen, medarbejderne og økonomien. Den bliver færdig senere i år.

Men Lars Løkke Rasmussen afviste ved præsentationen af flytteplan II, at regeringen burde have ventet på resultatet.

"Der findes ikke den evaluering, som kan få os fra, at vi ønsker det her. Det er vores politik."

12 kommentarer
4
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommentarer

Rasmus Juul Wagner

19.01.2018 kl. 15.40

Nu siger du "fejl". Tror du virkelig, at Løkke & Co. betragter det som en *downside* at f.eks. Miljøstyrelsen oplever et kæmpe tab af medarbejdere, kompetence og dermed handlekraft?

Det tror jeg nemlig ikke.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Britt Nielsen

19.01.2018 kl. 11.41

Uanset argumenter, fornuft og omkostningerne, har Regeringen besluttet, at vi alle sammen skal flyttes rundt i hele landet - jeg skal selv flytte fra Odense til København - så reelt en fyreseddel, det er ikke muligt at flytte og jeg arbejder ikke gratis de 20 - 25 timer om ugen transporten tager og betaler transporten oveni. Vi kan bare konstatere, at der er taget en politisk beslutning og de er ligeglade med de menneskelige omkostninger, kompetencetab, sagsbehandlingstid og - kvalitet. Man kunne jo få den tanke, at det er alletiders spareøvelse - man får alle de erfarne dyre medarbejdere erstattet med nogen meget billigere nyuddannede, så kan man jo også fremvise et flot overskud på økonomien ifm. flytningen.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Hans Lindum Møller

19.01.2018 kl. 11.34

I det private erhvervsliv: DLG flytter 300 arbejdspladser fra hovedstaden til Fredericia, slagterier m. v. lukker på stribe med flytning til følge for de berørte medarbejdere, for ikke at tale om påtvungne flytninger for privat ansatte i krisetider.

Det er nyt at offentligt ansatte skal flytte efter arbejdspladsen, men det er ikke uretfærdigt i sammenligning med privat ansattes vilkår. Danskerne er et af de mindst mobile folkefærd i verden. Det er faktisk dyrt for samfundet, fordi vi taber fordelene ved den interaktion mellem mennesker, der følger med flytning. At rejse er at leve. At flytte er at leve.

1 kommentar
0

Sara Vergo

20.01.2018 kl. 16.16

Kære Hans
Jeg synes ikke, det her handler om retfærdighed. Hvis vi vil skabe mere liv i provinsen, er det en god ide både at satse på vækst i det private og en stærk offentlig sektor. Derfor er jeg også glad for, at regeringen har lyttet til vores råd om at arbejde for at etablere klynger/faglige fællesskaber baseret på lokale styrkepositioner. Det giver god mening - meget bedre mening end at smøre statslige arbejdspladser tyndt ud over alle kommuner.
Vi kan ikke tvinge folk til at flytte efter jobs - og vi må bare konstatere, at meget få flytter med. Det synes jeg ikke, vi kan klandre dem. Slet ikke når vi ved, at de fleste meget hurtigt finder sig et nyt job i hovedstaden. Udfordringen er altså at gøre det attraktivt at flytte.
Mange hilsner,
Sara Vergo, fmd for Djøf Offentlig

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Peter Beck Rasmussen

19.01.2018 kl. 11.18

Som DJØF medlem og DJØF TR i provinsen, der nyder godt af udflytningen af statslige arbejdspladser, undres jeg over den ensidige negativitet som kommer til udtryk fra min fagforening !!

Det virker som om DJØF og Sara Vergo (igen) trænger til at blive mindet om, at man også har medlemmer i provinsen !!

2 kommentarer
0

Rikke N.

20.01.2018 kl. 14.34

Som udflytningsramt undres og forarges jeg over din mangel på respekt over for folk som jeg. Hvad er det du har behov for at DJØF og Sara Vergo gør for dig? Egoist! Kan du se ud over egen næsetip...? Må jeg forslå, at du er glad for regeringens "balanceplan", og så lade være med at beklage dig til en fagforening som også skal varetage mine interesser som udflytningsramt? DJØF har mange gange meldt ud, at man overordnet er glad for udflytningen, men at det skal se på ordentlig vis osv. osv.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Sara Vergo

20.01.2018 kl. 16.09

Kære Peter
Jeg synes faktisk ikke, jeg er spor negativ - heller ikke i ovenstående artikel. Faktisk vil du kunne finde mig citeret for igen og igen at sige, at jeg er FOR en stærk offentlig sektor i hele landet og at udflytning kan være ét greb i den sammenhæng. Men det skal gøre klogt - med respekt for de berørte medarbejdere. Jeg synes, man med rimelighed kan kræve, at regeringen interesserer sig for effekt, både ifht bosætning og faglighed.
Iøvrigt bor jeg selv i provinsen og kender udemærket oplevelsen af, at service og beboere forsvinder. Netop derfor er det vigtigt for mig at efterspørge initiativer til at skabe en reel bevægelse af mennesker (det giver ikke mening at flytte stillinger, hvis der ikke er mennesker, der flytter med - det får man jo ikke mere liv i landdistrikterne af).
Mange hilsner,
Sara Vergo, fmd for Djøf Offentlig

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

J. Mikkonen

19.01.2018 kl. 10.35

Tab:
- vennekreds
- sportsklub
- legekammerater
- familierelationer
- lækkert nyt køkken
- ægtefællens gode job
- etc.

Det er let at tale om 'udflytning', 'arbejdspladser', 'ressourcer', 'kompetencer' - det behøver vi ikke have relationer til.
I virkeligheden handler det om mennesker, hvis hverdag bliver påvirket radikalt.
Og. Selvom man var heldig, ikke blev trukket ud, fik lov at blive; ja så gentager det hele sig - alt andet lige - om 2 år.
For som Løkke udtaler: "Der findes ikke den evaluering, som kan få os fra, at vi ønsker det her. Det er vores politik."

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Annette Thorup

19.01.2018 kl. 08.59

I modsætning til andre tiltag f.eks. lovforslag ligger der ikke samfundsmæssige beregninger til grund for regeringens udflytninger, ligesom der ikke er planer om efterfølgende beregninger af de samfundsøkonomiske konsekvenser. Kunne være interessant, hvis DJØF kunne komme med et bud på dette.
Det kunne være interessant at se, hvad denne politik egentlig koster på kort og langt sigt. Der er heller ikke realistiske muligheder for at rulle disse tiltag tilbage, når/hvis det politiske flertal ændrer sig. Jeg er klar over, at det er svært at beregne, men dette gælder jo også andre tiltag, hvor der skal foretages samfundsmæssige beregninger.
Man kunne f.eks. beregne dobbelt løn i 1-2 år for medarbejdere, der skal oplæres eller sættes ind i et nyt område.

1 kommentar
0

Sara Vergo

20.01.2018 kl. 16.01

Kære Annette
Du har helt ret - det er både interessant og rimeligt at se på de samfundsmæssige omkostninger ved udflytninger - uanset om man er for eller imod ideen. Og det er netop hvad Rigsrevisionen er igang med.
Mange hilsner,
Sara Vergo, fmd for Djøf Offentlig

0 kommentar
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Hans Lindum Møller

19.01.2018 kl. 08.58

Det er en selvfølge, at der opstår der tab ved flytning af statslige arbejdspladser. Af tab kan nævnes viden og midlertidige økonomiske tab, men nævnes bør også "tabet" af vaner og indgroede forestillinger hos myndighedens medarbejdere. "Tab" af denne art skal imidlertid medregnes på indtægtssiden ved udflytning. Undertegnede driver en virksomhed, som ofte er i kontakt med både statslige og kommunale myndigheder. Jeg forbavses ofte over den rigiditet og de dårlige vaner man finder i sagsbehandlingen og omgangen med borgerne.
Min fornemmelse er, at en udflyttet myndighed finder en helt anden servicebetonet måde at sagsbehandle på ofte grundet et helt nyt team af medarbejdere. Man vil gerne sig fortjent, gerne få et godt ry. Det skærper sanserne for god og smidig sagsbehandling uden at retssikkerheden lider skade. I øvrigt er min mangeårige erfaring, at statslige myndigheder med domicil i provinsen er langt mere omgængelige og frem for alt meget hurtigere i sagsbehandlingen end statslige myndigheder med domicil i hovedstaden. Udflytning af statslige arbejdspladser er i mine øjne disruption med et absolut positivt fortegn. Sæt kun fart på yderligere udflytning.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Poul Carlsbæk

19.01.2018 kl. 08.57

Borgere i provinsen frydes over enhver (statslig) arbejdsplads uanset mangel på faglige og produktionsmæssige begrundelser. Men de fleste havde nok foretrukket at bevare det lokale sygehus og den lokale politistation frem for at få Miljømærkesekretariatet, Dansk Sprognævn eller Nationalt Genom Center til deres by.
Lige som borgerne gerne ville have bevaret den lokale folkeskole og andre funktioner, som de udflytnings-vilde lokalpolitikere konsekvent har centraliseret

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.