Løhde og Løkke gentager fejl fra flytterunde I

18.1.2018

af

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Regeringen flytter igen hundreder af højt specialiserede arbejdspladser ud på trods af erkendt problem med at rekruttere erfarne specialister. Viden går tabt, siger Djøfs Sara Vergo.

Regeringen erkender, at der har været problemer med at rekruttere erfarne specialister til  udflyttede statsjob. Det har dog ikke ændret regeringens politiske prioritering af udflytninger. 

Netto flyttes 1.800 nye stillinger ud af hovedstadsområdet i regeringens flytterunde II – kaldet 'Balance II' – som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og innovationsminister Sophie Løhde (V) præsenterede onsdag kl. 13.

Djøf vurderer, at omkring 550 Djøf-medlemmer denne gang berøres af flytningerne. Ved den igangværende flytterunde I er tallet omkring 1.500.

Den største enkeltstående berørte Djøf-arbejdsplads er Miljøstyrelsen med cirka 240 Djøf-medlemmer. Se hele listen over institutioner, der skal flytte ud, i bunden af artiklen.

Chokerede medarbejdere

I Miljøstyrelsen, som skal flytte i alt 440 arbejdspladser til Odense, har tillidsrepræsentanterne besluttet, at de ikke ønsker at udtale sig til medierne, heller ikke til Djøfbladet.

I De Økonomiske Råds Sekretariat, DØRS, som flyttes til Horsens med 33 medarbejdere, siger Djøf-tillidsrepræsentant Nora Vågens Traaholt, at alle i DØRS er chokerede.

"Ingen af os havde forestillet sig, at vi var i skudlinjen."

Hun ved ikke, hvor mange der nu vil sige op.

"Men akademikerne i DØRS er privilegerede i den forstand, at alle er fagligt dygtige og efterspurgte og nok vil have relativt nemt ved at finde et nyt job."

Overvismand Michael Svarer gik allerede onsdag ud og sagde, at udflytningen risikerer at stække rådets rolle som vagthund, fordi man næppe kan rekruttere de djøfere til Horsens, som med dyb indsigt i statens regneark fra jobs i fx Finansministeriet og Nationalbanken er helt nødvendige for betjeningen af rådet.

Kvitterer for placering i store byer

Statsministeren og innovationsministeren understregede i onsdags, at der er taget hensyn til de erfaringer, man har gjort med flytterunde I – hvor ca. 2.500 af i alt 3.900 indtil nu er flyttet ud.

Det er bl.a. sket ved at placere flere af de nye flytninger i de store byer, så der er et arbejdsmarked at rekruttere fra og basis for faglige miljøer, understregede de og fremhævede flytningen af Miljøstyrelsen til Odense, en ny Patientklagestyrelse til Aarhus og fire yderligere nævn til Nævnenes Hus i Viborg.

Det kvitterer formand for Djøf Offentlig, Sara Vergo, for.

"Det var en af de anbefalinger, som vi selv er kommet med på baggrund af en evaluering fra november, som Rambøll Management har gennemført af fire af udflytningerne for Djøf, DM og IDA."

Hvis man skal flytte arbejdspladser, skal man tænke i at etablere klynger – altså brede og stærke faglige miljøer, hvor uddannelsesinstitutioner, erhvervsliv og statslige arbejdspladser spiller sammen og skaber synergi, siger hun.

Minister lover dobbeltbemanding

Regeringen har tilsyneladende også lært, at medarbejderne ikke flytter med, og at der derfor går viden og erfaring tabt.

Sophie Løhde understregede, at ministerierne skal tage alle gode redskaber i brug for at begrænse videntabet, når de implementerer flytningerne. Her nævnte hun også dobbeltbemanding i en periode.

Også det kvitterer Sara Vergo for, men efterlyser en plan for finansieringen.

"Dobbeltbemanding koster, og det gør de omfattende rekrutteringer, man samtidig skal ud i, også. Så hele planen er underfinansieret. Derfor bliver det en af mine – svære – opgaver at forsøge at holde Sophie Løhde fast på, at der skal findes flere penge end de 150 mio., der er sat af i første omgang. De forslår ingen vegne."

Regeringen erkender specialisttab

I forbindelse med udspillet om flytteplan II erkender regeringen, at de allerede udflyttede institutioner har oplevet en række udfordringer med at rekruttere erfarne akademikere og specialister.

"Det er en erkendelse, der for mig siger, at der i det store samfundsbillede er grund til at være enormt opmærksom på at forsøge at fastholde nogle af de erfarne medarbejdere. Jeg er bekymret for, at vi på den lange bane risikerer at miste utrolig megen erfaring og specialviden," siger Sara Vergo.

Vi er på vej ind i en højkonjunktur, påpeger hun. Allerede nu har djøferne – bortset fra dimittenderne – meget lav arbejdsløshed. De første problemer med at få økonomer har fx vist sig i hovedstadsområdet.

Djøf-flugt koster på opgaven

"Denne gang er regeringen villig til at gøre noget mere for at få medarbejderne til at flytte med. Og ros for det. Det er godt at se, at man denne gang påtager sig et ansvar for en ordentlig arbejdsgiveradfærd," siger Sara Vergo.

Men regeringen står over for en stor udfordring, fastslår hun.

"Det er dygtige og erfarne djøfere, som flyttes ud. De statslige arbejdsgivere skal være fremme i skoene, for ellers finder de sig et job et andet sted. Det er vores erfaring fra den første runde, og det har jo vist sig at have store omkostninger for borgere og virksomheder i form af lavere produktivitet og længere sagsbehandlingstider."

En tendens, som også fremgår af en ny, såkaldt 'erfaringsopsamling' blandt 21 udflyttede institutioner, som Finansministeriet har gennemført. Den blev offentliggjort samtidig med den nye flytteplan.

Regeringen vil ikke vente på evaluering

Rigsrevisionen er i gang med en undersøgelse af de allerede gennemførte flytninger med fokus på, hvordan det gik med sagsbehandlingen, medarbejderne og økonomien. Den bliver færdig senere i år.

Men Lars Løkke Rasmussen afviste ved præsentationen af flytteplan II, at regeringen burde have ventet på resultatet.

"Der findes ikke den evaluering, som kan få os fra, at vi ønsker det her. Det er vores politik."

 
Disse institutioner flyttes: 

(Antal arbejdspladser i parentes)

Miljøstyrelsen (440)
Statsligt gasselskab (188)
Patientklagestyrelsen (141)
Nota (Nationalbibliotek for mennesker med læsevanskeligheder) (80)
Energitilsynet (78)
Danmarks Innovationsfond (46)
De Økonomiske Råds sekretariat (33)
Lønmodtagernes Garantifond (31)
Miljømærkesekretariatet (24)
Dansk Sprognævn (15)
Lokale- og Anlægsfonden (14)
Sekretariatet for Frivilligrådet og Det Centrale Handicapråd (11)
Lønmodtagernes Fond for Tilgodehavende Feriemidler (10)
Sekretariatet for Studievalg Danmark (4)
Øvrige:

Dele af disse institutioner flyttes:

(Antal arbejdspladser i parentes)

Dele af Politiet (125)
Dele af Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (95)
Måltal for samling af løn- og regnskabsopgaver i Statens Administration (75)
Dele af Banedanmark (60)
Dele af Erhvervsstyrelsen (56)
Dele af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen (40)
Dele af Styrelsen for Forskning og Uddannelse (28)
Dele af Moderniseringsstyrelsen (23)
Dele af Statens It (20)
Dele af Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte (18)
Dele af Udlændingestyrelsen (15)
Dele af Digitaliseringsstyrelsen (13)
Dele af Styrelsen for Patientsikkerhed (12)
Dele af Nationalt Genom Center (10)
Dele af Energinet (10)
Samling af tilsynsopgaver i Sikkerhedsstyrelsen (6)
Øvrige (67)

 

Kilde: regeringen.dk

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Rasmus Juul Wagner
6 år siden
Nu siger du "fejl". Tror du virkelig, at Løkke & Co. betragter det som en *downside* at f.eks. Miljøstyrelsen oplever et kæmpe tab af medarbejdere, kompetence og dermed handlekraft? Det tror jeg nemlig ikke.
Britt Nielsen
6 år siden
Uanset argumenter, fornuft og omkostningerne, har Regeringen besluttet, at vi alle sammen skal flyttes rundt i hele landet - jeg skal selv flytte fra Odense til København - så reelt en fyreseddel, det er ikke muligt at flytte og jeg arbejder ikke gratis de 20 - 25 timer om ugen transporten tager og betaler transporten oveni. Vi kan bare konstatere, at der er taget en politisk beslutning og de er ligeglade med de menneskelige omkostninger, kompetencetab, sagsbehandlingstid og - kvalitet. Man kunne jo få den tanke, at det er alletiders spareøvelse - man får alle de erfarne dyre medarbejdere erstattet med nogen meget billigere nyuddannede, så kan man jo også fremvise et flot overskud på økonomien ifm. flytningen.