Juridisk fejde

Advokater vil skilles fra Karnov

26.9.2018

af

PR-foto: Karnov Group Denmark A/S

PR-foto: Karnov Group Denmark A/S

Brancheorganisationen for danske advokatfirmaer vil lave et alternativ til det juridiske opslagsværk Karnov. Advokaterne mener, at Karnov kræver for høje priser og samtidig har noget nær monopol. Karnovs topchef forsvarer prisstigninger med et bedre produkt.

Karnov. I mange år var navnet synonymt med de gule bogrygge på lovsamlingen af samme navn samt Ugeskrift for Retsvæsens udgivelser med relevante domme og afgørelser. I dag findes love, domme og andre juridiske godter ligeledes digitalt, og også på den platform er Karnov en fast del af det daglige arbejde for mange, der beskæftiger sig med jura på et vist niveau.

Advokater er blandt de flittigste brugere. Men sådan bliver det ikke nødvendigvis ved med at være. Branchesammenslutningen Danske Advokater er nemlig træt af priserne og af, at Karnov har en meget dominerende stilling på markedet. Derfor vil organisationen lave en alternativ juridisk vidensplatform, fremgår det af Danske Advokaters seneste beretning, der udkom i slutningen af august.

"Vores medlemmer er dybt frustrerede over, at prisen på deres adgang til domssamlingerne er steget betydeligt i de senere år, og at de reelt ikke har alternative steder at hente dommene fra, fordi kun Karnov har adgang til dem," sagde Paul Mollerup, adm. direktør i Danske Advokater, til Finans.dk.

Priser steg med op til 588 procent

Allerede i 2016 klagede Danske Advokater – med opbakning fra Djøf – til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen over, at Karnov misbrugte sin dominerende stilling.

”Vi har klaget over to specifikke forhold, nemlig at Karnov i vores øjne afkræver urimelig høje priser for visse ydelser, ligesom vi mener, det er problematisk, at virksomheden laver koblingssalg, hvor man som kunde tvinges til at købe ydelser, man ikke ønsker,” fortalte Paul Mollerup tilbage i marts til InsideBusiness.

I klagen konkretiserede Danske Advokater de påståede prisstigninger på Karnovs produkter. Fra 2011 til 2015 steg Karnovs priser med 30 procent. Fra 2015 til 2016 steg de generelt med 150 procent eller mere. Der var endog eksempler på prisstigninger på helt op til 588 procent, skrev Berlingske Business i forbindelse med klagen i 2016.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har dog valgt ikke at forfølge klagesagen, hvilket nu får Danske Advokater til at skrive følgende i beretningen fra august:

”Danske Advokater er i gang med at undersøge muligheden for at etablere et reelt alternativ til Karnov.”

Det har ikke været muligt at få Danske Advokater til at uddybe planerne inden deadline.

Karnov: Kunderne er tilfredse

Hos Karnov Group tager adm. direktør Flemming Breinholt advokaternes varsel om en forestående skilsmisse roligt.

”Det er et frit land, vi lever i, og hvis andre har lyst til at komme med konkurrerende tilbud til os, så må vi jo være dygtige til at vinde slaget ude i markedet. Det er den måde, vi arbejder på. Anden kommentar har vi egentlig ikke til det.”

Flemming Breinholt mener heller ikke, at Karnov har sat priserne for højt på sine produkter de seneste år. Han forklarer, at pris og kvalitet følges ad. Det kræver en helt anden indsats at holde et digitalt univers kørende end bare at udgive en bog en gang om året. Han oplyser også, at brugerne er glade for Karnovs ydelser.

”Vi har aldrig fået en bedre score fra alle vores brugere i Danmark. Det tager vi som et udtryk for at tilfredsheden alt andet lige er på et godt niveau.”

Kvaliteten er der vist ingen, der har noget imod. Er det ikke prisen, det handler om?

”Der må jeg bare sige, at vi mener, at vi har en markedskonform prissætning på tingene. Vi arbejder kontinuerligt med at lægge indhold op, opdatere det og sørge for, at man kan finde det hos os.” 
Om Karnov

Karnov er opkaldt efter landsretssagfører Søren Magnus Karnov, som i 1920’erne udgav lovsamlingen ’Hvermands Lovbog’.

Karnov Group ejes i dag af kapitalfonden Five Arrows, som er en del af Rothschild Group. I foråret kunne InsideBusiness fortælle, at Five Arrows planlagde at sælge Karnov Group, men indtil videre er der ikke kommet yderligere nyt om den sag.
Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Ankestyrelsen
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet