Advokater
4.6.2018
af
Tine Santesson
Illustration: TY Lim/Shutterstock
En række advokater har fået klækkelige bøder for at gå for langt i kommentarer på sociale medier. Men hvordan undgår man den slags bøder – og kan det overhovedet undgås?
Der er uddelt bøder på både 100.000, 60.000 og 40.000 kroner. Siden 2015 har Advokatnævnet givet bøder til en stribe advokater i forbindelse med ytringer på Facebook.
Advokaterne misforstår grænserne for deres opgave og kaster sig ud i unødvendige krænkelser, lyder det fra nævnet ifølge AdvokatWatch.
AdvokatWatch beskriver en netop afgjort sag, hvor en advokat har fået 60.000 kroner i bøde for groft at bryde god advokatskik, bl.a. ved at nævne en jurist i en kommune ved navn og ved i mails og på Facebook at antyde, at borgmesteren og kommunen var ansvarlig for en ung piges død.
Martin Lavesen, formand for Advokatrådets Regel- og Tilsynsudvalg, siger, at det ikke er nyt, at Advokatnævnet giver bøder til advokater, som efter nævnets opfattelse går for langt, når de ytrer sig offentligt om klienten, modparten eller modpartens advokat.
”Men går du fem år tilbage, havde vi ikke haft nogle sager, der vedrørte de sociale medier.”
Martin Lavesen forventer, at der kommer endnu flere sager, fordi advokaters brug af fx LinkedIn og Twitter stiger.
Men hvad er så et godt råd til advokater i forhold til deres færden på sociale medier?
”I bund og grund gælder de samme regler på sociale medier som i den almindelige advokatgerning – nemlig at efterleve god advokatskik. Husk, at tavshedspligten også gælder der. Og husk, at du har et stort publikum på de sociale medier – det er lidt som at tale for et fyldt stadion, hvor dét, du siger, meget hurtigt kan blive spredt.”
Og så skal du også tænke på dine fremtidige klienter, påpeger han.
”Du skal huske at bevare din uafhængighed som advokat. Hvis du fx ytrer dig meget positivt om en organisation, kan du efterfølgende komme i klemme, hvis du skal føre sag mod den organisation,” siger Martin Lavesen.
AdwokatWatch nævner også en sag, hvor en advokat har fået en bøde på 40.000 kroner, fordi en advokatfuldmægtig har kommenteret en sag på Facebook, som advokatkontoret har været involveret i. Advokaten har nu udtalt, at hun ikke vil have fuldmægtige mere.
Men hvad gør man for at gardere sig imod dén slags bøder?
”Det ligger i principalens uddannelse af sin fuldmægtig. For hvis man giver en fuldmægtig adgang til at agere for sig, så hæfter man også for vedkommendes handlinger i forbindelse med sagerne og klienterne – også på de sociale medier.”
Flere af de advokater, der har fået bøder for deres ytringer – og også den nævnte advokat, der har hæftet for sin fuldmægtigs ytringer på Facebook – har stævnet Advokatnævnet, fordi de mener, at bøderne er urimelige.
Men er der ikke også nogle gråzoner i det her?
”Vi skal primært varetage vores klienters interesse, men vi skal gøre det på en ordentlig måde. Det er ikke min opfattelse, at en disciplinær reaktion på, at en advokat går over grænsen, er i strid med hverken ytringsfriheden eller menneskerettighederne,” siger Martin Lavesen.
Der er ikke truffet afgørelse i nogen af de sager, der er indbragt for domstolene. Men Martin Lavesen regner med, at de advokater, der har stævnet Advokatnævnet, taber.
”Uden at kende sagerne i detaljer, er det min opfattelse, at de afgørelser, der er er kommet fra Advokatnævnet, er fornuftige. Så det er da også min forventning, at de i forhold til spørgsmål om god advokatskik bliver stadfæstede hos domstolene.”
Du skal iagttage god skik
Hvis du udtaler dig som advokat på de sociale medier, skal du iagttage god advokatskik. Det betyder eksempelvis, at du med dine ytringer på de sociale medier ikke kan gå videre, end hvad der er berettiget af hensyn til varetagelse af dine klienters interesser – også selvom du ikke har overtrådt injurielovgivningen. Kravet om god markedsføringsskik gælder også dig som advokat.
Din tavshedspligt gælder også på de sociale medier
De oplysninger, du har modtaget som advokat vedrørende dine klienter, er omfattet af din tavshedspligt. Dermed er der klare begrænsninger for, hvad du kan kommunikere videre på de sociale medier. Selvom det kan være fristende at lade et indlæg tage udgangspunkt i en af dine konkrete sager – fordi den er spændende, særegen, relevant for en debat eller markedsføring – er det i strid med reglerne om tavshedspligt, medmindre du har klientens udtrykkelige samtykke.
Du skal have klientens samtykke, hvis du ‘procederer’ en sag på sociale medier
Når en advokat taler klientens sag på de sociale medier, går sagen fra at være privat til at være offentlig. Ud over klientens samtykke bør klienten vejledes om brugen af de sociale medier samt de konsekvenser, der kan være af både positiv og negativ karakter.
Kilde: Advokatsamfundet
Ledige stillinger