Flytning i Skat

Vrede efter topchef får lov at arbejde fra København

30.5.2018

af

Foto: Pr-foto/Skat

Foto: Pr-foto/Skat

Medarbejderne flyttes rundt i hele landet. Men direktøren for den nye Skattestyrelses afdeling i Aarhus får lov til at sidde i København. Djøferne bakker op om den nyansatte direktør, men forløbet udstiller politikernes udflytnings-logik, lyder det fra dem.

Når den nye Skattestyrelse – en af syv nye styrelser, som skal afløse SKAT – åbner sin nye afdeling for selskaber med hovedsæde i Aarhus, bliver det med en ny fagdirektør, som bor i København. Og som får arbejdssted i København.

Det set-up lå ikke i Skats flytteplan, og beslutningen har skabt frustration blandt medarbejderne. 

Men beslutningen skyldes ifølge SKAT, at den nye direktør, Kenneth Joensen, var den bedst kvalificerede til jobbet. Man fandt ingen i Aarhus, som matchede ham. Og så ændrede man den nye organisation efter det.

Den nyansatte direktør kommer fra en stilling som juridisk direktør i finanssektorens interesseorganisation, Finans Danmark. Han skal sidde i København sammen med et 10 personer stort ledelsessekretariat. Området, som han bliver direktør for, får enheder spredt i hele landet og hovedsæde i Aarhus.

Fastlåst plan kunne alligevel ændres

Forløbet har vakt undren og vrede blandt medarbejderne i SKAT.

For hvad der hidtil ikke har kunnet lade sig gøre med andre, kunne pludselig lade sig gøre med fagdirektøren.

Problemet er hverken valget af Kenneth Joensen eller det faktum, at han skal lede den nye afdeling fra København, understreger Djøf/AC-fællestillidsrepræsentant i SKAT, Johanne Legarth Nordmann.

"SKAT har altid været en decentraliseret myndighed med afdelinger over hele landet. Afdelingen i Aarhus får afdelinger i ni byer i hele landet. Vi kan alligevel ikke forvente, at en fagdirektør på dét niveau i SKAT kommer til at sidde sammen med alle sine medarbejdere."

Men medarbejderne oplever, at de ikke betragtes som kompetencer, men bare er ludo-brikker, man kan flytte rundt med, som man har lyst til.

"Vi har været 100 procent loyale over for en politisk truffet beslutning. Vi har siddet og skulle træffe en totalt indgribende beslutning om, vi kan flytte os selv og vores familie til et helt andet sted i landet. Og så finder vi ud af, at det er muligt at ændre i den ellers fastlåste lokaliseringsplan."

Er vi andre bare ludo-brikker?

Johanne Legarth Nordmann og hendes Djøf-kolleger er ikke imod ledelsens beslutning.

"Vi kan faktisk godt bakke op om den. Vores ledelse har valgt at bøje den politiske beslutning, fordi verden viste sig at være anderledes, end man troede. Det er sådan set fint."

Vreden skyldes, at det ser ud til, at det kun gælder topledelsen.

"Vi sidder tilbage og tænker: Hvorfor er vores dybe og specialiserede faglige kompetencer ikke lige så vigtige for det nye skattevæsen?"

Og samtidig er der nu medarbejdere, som håber på, at samme logik som for topledelsen også kommer til at gælde for dem.

"Er vi ikke også kompetencer? Eller er vi kun brikker? Vi sidder med stærke kompetencer i form af dyb viden og erfaring. Erfaring kan bygges op igen, men det tager tid. Det er naivt at tro, at det ikke kommer til at koste skattevæsenet og dermed samfundet dyrt, når man mister al den kompetence og erfaring."

Topdirektøren åbner lidt op

Øverste direktør for den kommende Skattestyrelse, Merete Agergaard, erkender, at hun forstår, at det vækker undren, at selskabsskattedirektørens tjenestested er flyttet fra Aarhus til København.

"Men vi har brugt mange ressourcer, tid og to rekrutteringsfirmaer, hvoraf det ene er lokaliseret i Aarhus, på at finde en kvalificeret direktør med tjenestested i Aarhus. Det lykkedes desværre ikke."

Men hvad siger du til djøfernes kritik af, at det kun gælder for fagdirektørens kompetencer? Medarbejderne har specialiserede faglige kompetencer og erfaring, som det nye skattevæsen taber, hvis de ikke flytter med. Kan det, der kom til at gælde for fagdirektøren, ikke komme til at gælde for dem?

"Skulle en tilsvarende situation opstå, hvor vi ikke kan finde de nødvendige kompetencer til at løfte en opgave, vil det i enkeltstående tilfælde kunne være nødvendigt at træffe samme beslutning. Uanset om det drejer sig om en leder eller en medarbejder,” siger Merete Agergaard.

Udstiller udflytnings-logik

Forløbet udstiller den manglende logik i hele udflytnings-scenariet, siger Johanne Legarth Nordmann.

"Nu kalder vi det ikke udflytning i SKAT, fordi det hos os er en omflytning på tværs af hele landet. Men pointen er stadig, at det er virkelig svært at se det meningsfulde i, at politikere – ud fra deres politiske behov – bestemmer, hvor styrelser og afdelinger, som skal være velfungerende, skal arbejde fra. Fremfor at man lader det være op til de enkelte styrelsers ledelse at placere opgaverne der, hvor det giver bedst mening."

Plan for De Økonomiske Råd også ændret

For nylig besluttede indenrigs- og økonomiminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), at i hvert fald fem stillinger i De Økonomiske Råd, som ellers skal flytte til Horsens, skal forblive i København.

Frygten er, at man ellers ikke vil kunne holde på eller tiltrække de helt nødvendige djøfere med inside-kompetencer fra hjertet af de økonomiske departementers centrale 'regne-kontorer'.

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet