OK18

"Det her er en chance for at vise, at vi djøfere ikke er os selv nok"

11.4.2018

af

Foto: Mikkel Medom Jørgensen

Foto: Mikkel Medom Jørgensen

Trods strålende forårsvejr mødte mange djøfere op til københavnsk stormøde om OK18. Medlemmernes store engagement har overrasket Djøf Offentlig-formand Sara Vergo, der ikke havde regnet med, at djøferne var et konfliktparat folkefærd.

Trods højt solskin var der mødt mange djøfere frem, da Bethesda-kirkens festsal mandag eftermiddag dannede ramme om et stormøde om de igangværende overenskomstforhandlinger. Et forløb, der har vist sig at være udfordrende.

”Det ser svært ud, men vi giver ikke op,” lød den indledende beskrivelse fra formand for Djøf Offentlig, Sara Vergo.

”Vi er ved at være der, hvor vi måske skal på gader og stræder med refleksveste og bannere,” vurderede hun.

Møder i weekenden
Forhandlingerne i Forligsinstitutionen fortsætter lørdag mellem partnerne på det statslige område. De kommunale topforhandlere er indkaldt til forhandlinger igen søndag klokken 11.

Forligsinstitutionens første udskydelse af konflikten i 14 dage udløber tirsdag den 17. april. Forligsinstitutionen har mulighed for at udskyde en konflikt med yderligere 14 dage.  

Følg udviklingen på djøf.dk/OK18

Og netop derfor er det vigtigt at få fortalt djøferne, hvorfor det er nødvendigt at kæmpe. Ikke mindst fordi Djøf ikke har været i en konflikt siden 1960'erne. ”Pas på mig – jeg er ny i konflikten”, som der står på nogle af de bannere, der kan risikere for alvor at blive luftet, hvis forhandlingerne bryder sammen.

Alice Bogoni var en af de fremmødte djøfere. Hun er mobility consultant for Københavns Universitet, og hos hendes kontor har der været travlt, for konflikten kan have store konsekvenser for de udenlandske ph.d.-studerende, som hun arbejder sammen med.

”Vi har været bekymrede for, at vores udenlandske studerende ikke vidste, hvad der foregik omkring lockouten, så vi har været meget involverede i at sprede viden om, hvad der egentlig foregår.”

Rent praktisk har det også betydet, at ophold og arbejdstilladelser skulle fornys, fortæller Alice Bogoni.

”Hvis de udløber, mens vi er i konflikt, så kan folk risikere at blive afvist.”

 

Jeg tror, de finder en aftale i 11. time. Det har begge parter størst interesse i

Martin Lindeblad Nielsen, fuldmægtig i Ankestyrelsen

Presset kan mærkes på arbejdspladserne

Musketereden mellem de faglige organisationer og konfliktlånet var blandt de emner, som trak mange spørgsmål fra stolerækkerne.

”Vi bruger lånemodellen, fordi den er billigst for medlemmerne”, fortalte Djøfs forhandlingschef, Mads Carstensen, ”og så vi kan stå imod i længere tid i tilfælde af en konflikt.”

En af de spørgere, som ville vide mere om konfliktlånet, var Martin Lindeblad Nielsen. Han er fuldmægtig i Ankestyrelsen, hvor man efterhånden godt kan mærke, at konflikten trækker op.

”Vi taler jo meget om det kollegaerne imellem, og ledelsen er kommet med meldinger om nødberedskab. Jeg har også kollegaer, som har bestilt rejser sydpå, og for dem er det jo en noget vanskelig situation at stå i.”

Han tror imidlertid på, at der vil blive indgået et forlig.

”Jeg tror, de finder en aftale i 11. time. Det har begge parter størst interesse i, og jeg tror ikke, at regeringen vil gå til valg på en konflikt.”

"Det her er en chance for at vise, at vi ikke bare er os selv nok. Vi står sammen med sosu'en, park-arbejderen og alle de andre"

Sara Vergo, formand for Djøf Offentlig

Nok må være nok

Djøf-forhandlingernes ubestridte hovedperson, Sara Vergo, er meget positivt overrasket over djøfernes opbakning trods den svære forhandlingssituation.

”Jeg havde egentlig ikke troet, at djøferne var sådan nogle, der turde kaste sig rigtigt ind i en konflikt. Vi plejer jo at forhandle om tingene. Men som man kan se, er der stor opbakning, og folk går jo hen og tager t-shirts, gule veste og badges ned fra bordene.”

Hun tror, at opbakningen især skyldes, at arbejdsgiverne har trådt på en øm tå:

”Det går godt i Danmark, og når man så ikke vil give en lønudvikling, der svarer til den, man forventer i det private, og man derudover vil tage spisepausen og i øvrigt kun kommer med forringelseskrav, så bliver folk jo sure.”

Særligt én oplevelse har overbevist Sara Vergo om, at djøferne er klar til kamp:

”Vi havde hængt gule veste på stoleryggene til vores repræsentantskabsmøde. Tanken var egentlig, at de fremmødte kunne tage dem med hjem, men folk begyndte automatisk at tage dem på og gik rundt i DGI-byen med de her virkelig grimme refleksveste blandt de pæne jakkesæt fra Djøf Advokat og Djøf Privat. Det synes jeg er et stærkt signal. Vi tager de der refleksveste på, selvom det er grænseoverskridende - fordi det er vigtigt for os at signalere, at vi står sammen med de andre faggrupper."

Og hvis der stadig sidder nogle derhjemme og venter tålmodigt på, at konflikten blæser over, så minder Sara Vergo om, hvorfor det er vigtigt, at der kæmpes:

”For det første skal vi ikke længere finde os i, at vilkårene bliver forringet. For det andet er det her en chance for at vise, at vi ikke bare sidder og er os selv nok. Vi står sammen med sosu'en, park-arbejderen og alle de andre.” 

Nedenfor kan du se udvalgte billeder af djøfere i demonstrationer landet rundt:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet