Nytteløse netværk

27-09-2017
2 min.
’Hvis man ikke engang må blive snalret, diskutere og være uenig. Hvad er der så ved det?’ spørger Carsten Juul, der ikke selv gider at gå til noget med det ene formål at netværke. Foto: Morten Holtum

I sin klumme langer Carsten Juul ud efter vores evindelige jagt på at komme i netværk med de ‘rigtige’, som vi tror, det gavner os at kende. Men er der ikke bare noget slesk ved det hele, spørger han.

Under VM byttede vi billedkort, og alle gik selvfølgelig efter spillerne fra Holland og Brasilien og Tyskland modsat dem fra kedelige, ukendte, chanceløse lande. Holland og Brasiliens dragter var også klart de flotteste. Enkelte fik samlet alle hold og sad og vigtede sig og pustede bobler af tyggegummiet, der fulgte med i pakkerne. Som voksne samler de stadig, men nu på billeder af mennesker, som de sætter i deres elektroniske album: Linkedin. Personer, som de tror, det gavner dem at kende.

Hvem har ikke hørt en og anden prale med sine fire-fem hundrede forbindelser?

’Mit netværk’ siger de med mafiøs selvhøjtidelighed. Et vidt forgrenet system, skal man forstå. De slår blot forsigtigt på det, får spindelvævet til at dirre og frem dukker en eller anden, der engang var rundhåndet med visitkortene og stadig husker receptionen og de gensidige, joviale tilbud om at skabe kontakt til hinandens forbindelsers forbindelser dybt inde i magtens cirkler. 

Eller bare til en god slagter eller tandlæge.

Er der ikke noget slesk ved det hele? Idéen om at man forbinder sig til succes eller fordele i kraft af systematiseret og målrettet emsighed, som går under betegnelsen – undskyld det forfærdelige ord – netværkskompetencer. Nogle tager kurser i det: ”Få styrket dine...” Jeg kommer let til at føle mig yderligere konservativ eller bare udenfor, når jeg ikke gider gå til noget med det formål at netværke. Hvis man ikke engang må blive snalret, diskutere og være uenig, hvad er der så ved det?Forleden fangede mit blik en overskrift til en artikel af Adam Grant fra the Wharton School: ”Networking is overrated” stod der til min store glæde. Han fortæller om kollegaen, der i årevis forsøgte at klatre op ad karrierestigen udelukkende ved at netværke. I lang tid lykkedes det ham rent faktisk at møde indflydelsesrige mennesker og introducere dem til hinanden, men da det gik op for folk, at kollegaen ikke havde nogen meningsfuld relation til nogle af dem, faldt det hele sammen. Forbindelser holder kun, når de bygger på noget substantielt: Man skal have noget reelt at tilbyde hinanden. En undersøgelse viser i øvrigt, at folk føler sig beskidte alene ved at forestille sig situationen: Et cocktailparty, hvor de gør sig til og skal forsøge at skabe en masse kontakter. Så meget at de bedømmer tandpasta- og sæbeprodukter 19 procent højere umiddelbart efter visualiseringen.

Bortset fra det: Hvis nogen kender nogen, som af en eller anden grund har nogle ekstra billetter til landskampen mod Rumænien i Parken den 8. oktober, så kan vi måske godt finde ud af noget.

Kommentarer

Eva.

29.09.2017 kl. 14.19

Fedt skrevet

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Svend

29.09.2017 kl. 17.56

En fornøjelse at læse

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.