"Man må flytte derhen, hvor jobbene er"

27.9.2017

af

Foto: Jacob Nielsen

Foto: Jacob Nielsen

En række syddanske virksomheder, der har brug for akademikere, var for nylig i København for at skaffe nye medarbejdere. Djøfbladet var med ved jobmessen for at høre, hvad firmaerne lokker med.

Færre ledige i Syddanmark.

Den gennemsnitlige bruttoledighed for akademikere i udvalgte landsdele:

Fyn: 3,1%

Sydjylland: 2,8%

Hovedstaden: 4,7%

Kilde: Akademikerne. Statistik for juni 2017.

Det tager tre timer at køre fra Rådhuspladsen i København til Ribe. Men for mange københavnere er den mentale afstand langt større.

”Vores oplevelse er, at det er væsentligt sværere at flytte fra København til Syddanmark end fra Indien til Syddanmark.”

Det fortæller Camilla Hørholt Smith, direktør i karriereportalen Work-Live-Stay Southern Denmark. Anledningen er Syddansk Jobfair 2017, hvor 39 virksomheder fra Fyn og Sønderjylland en søndag i september er draget til København for at sætte fokus på muligheden for at gøre karriere vest for Storebælt.

Væksten i Syddanmark er højere end produktionen af kandidater. Derfor har de lokale virksomheder behov for at tiltrække medarbejdere fra bl.a. København. Men det er ikke let.

”Det er en stor beslutning at flytte til den anden side af landet. Derfor har vi guider, der kan hjælpe familier med at få de rigtige informationer og vejledninger til livet i Syddanmark,” siger Camilla Hørholt Smith.

 Katrine Wiedersøe, cand.mag. i filosofi, Københavns Universitet.

Hvorfor er du her?

”Jeg søger en stilling som akademisk medarbejder eller personlig assistent. Hvis ikke jeg kan få det i København, må jeg rykke videre for at lave det, jeg gerne vil lave og brænder for.”

Hvad er dine overvejelser om at flytte til Syddanmark?

”Jeg har boet lidt rundt omkring i Danmark, så mine overvejelser er, at man må flytte derhen, hvor jobbene er. Sådan har mine forældre også gjort, og jeg tænker at gøre det samme.”

Hvad får du ud af at komme her?

”Jeg får en masse gode og spændende samtaler og en masse information om, hvad der er af muligheder på jobmarkedet. Også stillinger, som jeg ikke selv ville have fundet på at søge. Jeg synes, at jeg får en masse god feedback på, hvad det er, jeg kan søge.”

Hvad kan få dig til at tage et job i Syddanmark?

”Hvis jeg får tilbudt en stilling, som jeg synes er spændende, så tager jeg af sted. Til at starte med vil jeg nok pendle, og så vil jeg tage over-vejelserne derfra, når jeg er mere sikker på, om jeg skal blive der, og at jeg passer ind.”

Foto: Jacob Nielsen

Brian Nielsen,Embedded Systems Engineer hos Interacoustics i Middelfart. 

Hvad er de jobsøgendes overvejelser om at flytte til Syddanmark?

”De fleste, som søger hos os, er fra området. Det er sjældent, vi møder folk fra Sjælland. Enten er det, fordi vi ikke har reklameret godt nok for os selv. Ellers er det, fordi sjællændere ikke er så mobile. Det kan jeg ikke svare på.”

Gør I noget ud over det normale for at lokke folk til?

”Vi præsenterer kommunen som helhed, så man ved, at hvis man flytter hertil, så er der stadig teater og alt muligt andet. Middelfart er et smukt sted at bo, huspriserne er meget overkommelige, og der er lidt mere frisk luft og længere til naboen.”

Appellerer I anderledes til københavnere end til jyder?

”Ikke ret meget. Vores job er, som det er. Vi mener selv, at vi har nogle rigtig spændende job og nogle gode kollegaer, så vi kan ikke se, hvorfor man ikke vil arbejde her.”

Foto: Jacob Nielsen

Sujan Kuma Saha, Master i CSR Business Development, NTNU Trondheim. 

Hvad er dine overvejelser om at flytte til Syddanmark?

”Jeg ved ikke så meget om Syddanmark, men jeg har udført noget arbejde i regionen tidligere. Jeg tror, det er et spændende sted at bo og arbejde – lidt væk fra hovedstaden og mere stille og roligt.”

Har du set noget, der virker interessant for dig?

”Jeg har fået to rigtig gode tilbud, så jeg håber, det bliver en succes.”

Hvad kan få dig til at tage et job i Syddanmark?

”Ikke noget bestemt. Jeg har boet mange steder, så jeg tror ikke, jeg nødvendigvis kommer til at savne København. Så skal jeg bare overtale konen.”

Foto: Jacob Nielsen

Jette Petersen, direktør i Landbrugsstyrelsen.

Hvorfor er I her i dag?

”Vi er en del af et stærkt fællesskab i Sønderjylland, der er virkelig dygtigt til at arbejde sammen om at tiltrække arbejdskraft. Vi er en stor arbejdsplads, der stadig er ved at bygge op, og det er rigtig fint at kunne levere pakkeløsninger sammen med en række andre virksomheder.”

Hvad er de jobsøgendes overvejelser om at flytte til Syddanmark?

”Ofte er det, hvilke jobmuligheder der er for én selv, men også for éns partner. Der er også tit bosætningsspørgsmål, og der er gode bosætningskonsulenter med i dag, som kan hjælpe med skole, pasning og alt muligt andet.”

Gør I noget ud over det normale for at lokke folk til?

”Siden udflytningsbeslutningen har vi i løbet af to år ansat over 300 mennesker. Det har været en rigtig stor rekrutteringsopgave, så derfor laver vi en masse som det her, og vi er aktive på sociale medier. Derudover bruger vi også medarbejdernes netværk meget.”

Appellerer I anderledes til københavnere end til jyder?

”Vi gør mere ud af sammenhængen og fællesskabet, der er i Syddanmark, men ellers ikke.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet