Skat-ansatte i flyttekaos

17-08-2017
4 min.
'Hvis du vil være i skattevæsenet, kan det bedre betale sig at købe et mobile home end et hus,' lyder det sarkastisk fra en medarbejder i Skat. Foto: Claus Bigum

Sidste år flyttede Skat sine HR-medarbejdere rundt i landet. Nu sker det igen. Det giver en stor risiko for, at de ansatte rejser – på et tidspunkt, hvor Skat skal til at rekruttere 3.300 nye medarbejdere.

HR-konsulent i Skat Kristian Rasmussen var lige faldet godt til i Aalborg. Så fik han besked på, at hans job igen skal flytte.

I 2016 blev den HR-enhed i København, som han arbejdede i, flyttet til Aalborg som led i regeringens store udflytning af statslige arbejdspladser. Han valgte frivilligt at flytte med, hans kone har også fået job i Aalborg, og de har købt hus. Men nu skal hans job flytte til Herning til den nye Administrations- og Servicestyrelse, der er en af brikkerne i det nye skattevæsen, som skatteminister Karsten Lauritzen præsenterede i juni.

Når vi trækker Kristian Rasmussen – hvis historie før sommerferien blev fortalt af TV2 Nord – frem, er det, fordi den centrale HR-afdeling, som i dag er fysisk fordelt på København, Horsens, Aarhus og Aalborg, i dén grad bliver kastet op i luften geografisk på danmarkskortet for det nye skattevæsen. Det sker, samtidig med at der skal rekrutteres og oplæres mindst 3.300 medarbejdere til det nye skattevæsen.

HR-konsulent Jytte Bovbjerg, der selv sidder i Aarhus, er tillidsrepræsentant for de 65 djøfere og øvrige AC’ere i Skats HR-afdeling.

”Da vi hørte om den historie fra Aalborg, sagde en kollega sarkastisk: ’Hvis du vil være i skattevæsenet, kan det bedre betale sig at købe et mobile home end et hus,’” fortæller hun.

Her kunne man sagtens køre ud ad et spor om, at det er synd for medarbejderne, siger hun.

”Men det handler faktisk om, at vi er bekymrede for opgaveløsningen, når kompetencerne forsvinder – for det er de færreste, der vælger mobile home-løsningen.”

HR-folk dobbelt ramt

Erfaringerne fra sidste år taler for sig selv.

Da Skats HR-enheder i København i 2016 blev flyttet fra København til Aalborg og Horsens, fulgte én af fem med til Aalborg – Christian Rasmussen. Kun én leder fulgte med til Horsens. I endnu et kontor med 16 stillinger, som skal flyttes til Horsens, havde over halvdelen forladt kontoret, da sommerferien startede.

Samtidig med udflytningen fra København tvangsforflyttede Skat medarbejdere på HR-området, fra Herning til Horsens. Når enheden i Horsens er færdigetableret, skal den så – ligesom enheden i Aalborg – fordeles til enten Herning eller Høje-Taastrup.

Og der er endnu flere rokeringer af HR-personalet, end Djøfbladet har plads til at opremse.

”Det er svært at forstå den politiske pointe i igen at tvangsforflytte kontorer, som sidste år blev tvangsudflyttet fra København,” siger Jytte Bovbjerg.

”Alle disse forflyttelser, som ligger i planen for det nye skattevæsen – hvor man ikke kan forvente, at medarbejderne flytter med deres opgave – påvirker direkte hele rekrutterings- og onboardingprocessen,” fastslår hun.

Alene i resten af 2017 skal Skat ifølge Jytte Bovbjerg rekruttere 1.000 nye medarbejdere. Og i årene efter mange flere.

Hun konstaterer:

”Det er en helt enorm opgave, som skal løftes, for at det nye skattevæsen kan komme til at fungere efter hensigten. Og nu skal de medarbejdere, som skal forestå denne opgave, både udvælgelses-, ansættelses- og registreringsdelen, forholde sig til, om de vil flytte familien for at følge med deres opgave – eller finde et nyt job. Al erfaring viser, at de finder nye jobs.”

Skatteministeriet kender ikke tallet

Vurderingen blandt Skats tillidsfolk er, at op mod 2.000 ansatte i det nuværende Skat samlet set får flyttet deres tjenestested geografisk. Måske endnu flere.

Djøfbladet har spurgt skatteministeren om et tal for, hvor mange af de nuværende medarbejdere der flyttes rundt på danmarkskortet i lokaliseringsplanen for det nye skattevæsen. Men Skatteministeriet skriver i et svar, at ministeriet ikke kan sige noget konkret om det før senere i løbet af 2017.

”Jeg tror ikke, at vores minister er bekendt med, hvor mange det rent faktisk kommer til at dreje sig om,” siger Jytte Bovbjerg.”Og jeg tror, at hans forventning er, at vi bliver siddende på vores pind til den dag, hvor han siger: ’Nu flytter vi’. Men det gør vi jo ikke. Vi vil have et job, som bliver i den by, vi bor i. Enten internt et andet sted i SKAT eller udenfor. Jobusikkerhed er lig med, at man begynder at læse jobannoncer,” siger Jytte Bovbjerg.

Hun kalder det rystende, hvis ministeriets svar til Djøfbladet er udtryk for, at antallet af omflytninger ikke har været en del af politikernes beslutningsgrundlag.

”Hvad der sker med de eksisterende kompetencer, er en væsentlig faktor, når man beslutter et nyt skattevæsen.”

Fik jobtilbud under News-præsentation

Den første af Jytte Bovbjergs kollegaer – en rekrutteringspartner, som var blevet ansat i Skat fra et job i det private – fik et jobtilbud på telefonen allerede, mens Karsten Lauritzen stod på TV2 News og præsenterede det nye skattevæsen.

”Vores minister siger: ’Ro på nu, det her skal jo ske over fire år.’ Men djøfere sætter sig ikke ned og venter på at blive sidste mand på skansen. Vi flytter os.”

Man er startet med at lave et kæmpe selvmål ved som de første at ramme dem, der skal ansætte alle de nye. Men det er ikke kun HR-folket, den er gal med. Eller djøferne. Det er overalt i Skat, at man ikke kan holde på de kompetencer, man har, og det har Skats ledelse erkendt, pointerer Jytte Bovbjerg.

”Cheferne i Skat er klar over problemerne med kompetencer, der forsvinder, nu hvor tvangsforflyttelser lurer i fremtiden: Hvad med ’sikker drift’? Hvad med alle de nye, der skal læres op?”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.