Producerer designer-ure ved siden af specialet

16-08-2017
2 min.
Kristian Asbjørn Iversen har opbygget et lille hold, der alle arbejder med hans ur-mærke IVER Denmark. Det gælder bl.a. marketinguddannede Tine Glahn Wernlund, som også ses på billedet. Foto: Kåre Viemose

Kristian Asbjørn Iversen udskød sin specialeaflevering med et halvt år, fordi folk på internettet har skudt penge i tre ure, han har designet under studiet.

De økonomiske og moralske overvejelser om betaling for blod og sæddonation har ikke meget med designer-ure at gøre. Og så alligevel.

Kristian Asbjørn Iversen læser statskundskab og er ved at skrive speciale om førnævnte emne. Ved siden af har han designet tre armbåndsure, som folk fra hele verden har investeret ca. 211.000 kroner i via crowdfunding-platformen Kickstarter. Der er i alt bestilt 250 ure, og når han og resten af teamet har sendt dem ud til internet-investorerne, er det planen at producere flere og sælge dem gennem en webshop.

Hvordan kom du i gang med at designe ure?

”Jeg har længe gerne ville prøve at være iværksætter. Samtidig har jeg altid været meget fascineret af ure og tænkte, at når jeg ikke kunne finde lige præcis det ur, jeg ville gå med, så måtte jeg jo lave det selv.”

Hvordan gjorde du det?

”Til at begyndte med satte jeg mig bare ned med en passer og en blyant og begyndte at tegne. Da jeg havde tegnet nok og tænkte, at det var det design, jeg gerne ville lave, så ringede jeg til designskolen i Kolding og fik hjælp til at lægge tegningerne over i et 3D-program. De tegninger har vi så videreudviklet på sammen med producenter og præsenteret resultatet på Kickstarter.”

Er du god til at tegne?

”Jeg gik da til billedkunst i folkeskolen, men jeg er overhovedet ikke et geni til at tegne. Det handler mere om at lave skitser og formidle idéerne.”

Bruger du din uddannelse i ur-projektet?

”Jeg tror ikke, at jeg ville kunne have gjort det her, hvis jeg ikke havde læst statskundskab. Selve designdelen er måske kun 20 procent af projektet. Resten handler om at opbygge systemer: Marketingstrategi, webshop, samarbejde med ni leverandører osv. – og så få det hele til at indgå i en større sammenhæng. Man skal holde overblikket i en ekstremt kompliceret proces, hvor vi har gang i 17 Excel-ark på én gang. Det her med at styre og lede en proces, som er ekstremt kompleks og holde overblik – det er meget det, vi lærer på statskundskab.”

Skal du ud og søge job, når du har afleveret dit speciale til december?”

Nej. Jeg vil fortsætte med vores projekt og idé. Drømmen er at få lov til at bygge det op over de næste 50 år.”

Tjener du noget på det?

”Nej, tværtimod, men forhåbentlig kan vi få en løn svarende til SU, når jeg er færdig med specialet.”

Er det ikke nogle ret store spillere, I går op imod på ur-markedet?

”Der er en lille håndfuld af de helt store, som nærmest sidder på det hele, og som også er superdygtige, men jeg synes, at der er nogle ting, der kan gøres bedre.”

Som hvad?

”Et endnu mere enkelt design med større fokus på ur-remmen samt fortællingen omkring uret.”

Er du en drømmer?

”Måske lidt. Med al respekt for Jante-loven, så er målet at bygge et produkt og brand op, som folk synes er fedt. Jeg har også fået god støtte af mine omgivelser, der synes, at jeg skal prøve det af, selv om de måske mener, det er lidt tosset.” 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.