Fintech er et klondike for djøfere

04-08-2017
7 min.
Fintech-begrebet dækker bl.a. forbrugerrettede app-løsninger. MobilePay er nok det mest velkendte eksempel. Foto: Simon Læssøe/Scanpix

Virksomheder, der udvikler digitale løsninger til finanssektoren, har et voksende behov for medarbejdere med klassiske djøf-kompetencer. Men de skal kunne løfte blikket fra paragrafferne og tænke i teknologi og forretningsudvikling.

Det danske fintech-miljø er inde i en markant vækstperiode. Blandt alle iværksættermiljøer er fintech det, der vokser hurtigst. Fremover kan finanssektorens nye tech-virksomheder derfor blive en attraktiv mulighed for højtuddannede med en uddannelse inden for samfundsvidenskaberne, siger CEO Christian Visti Larsen, der er en af drivkræfterne bag Newbanking, et nyt dansk finansielt start-up.

Newbanking arbejder med program­mer, der kan afsløre svindel og hvid­vaskning af penge ved at spore tran­sak­tioner med blockchain-tekno­logi. Virksomheden udvikler ­digi­tale løs­ninger inden for fintechs regulatoriske område, regtech. Regtech omfatter digit­ale produkter og services, der hjælper finansvirksomheder med at overholde den stigende mængde lov-krav fra nationale myndigheder og EU.

Djøfere på hjemmebane

Netop regtech spiller godt sammen med klas­siske djøf-kompetencer. Om­­rådet kræver en omfattende viden om ­reg­ler, li­censer, standarder og dokumentations­procedurer, så ”her kommer djøfere ­spænende ind på banen,” som Christian Visti Larsen siger.

”Jurister og økonomer kan bibringe fintech-virksomheder en kæmpe værdi. Vi arbejder ofte i spændingsfeltet mellem teknologi på den ene side og lovmæssige krav på den anden. Balancen kan være svær. Den kræver, at man forstår begge verdener,” siger han.

Christian Visti Larsen fremhæver, at akademikere, der søger ind i fintech-­verdenen, skal kunne omstille sig til et dynamisk marked under konstant forandring.

”Det er ekstremt vigtigt at forstå – for at komme med en floskel – at sådan nogle som os arbejder med at tænke ud af boksen. Vi kan ikke bruge folk, der fokuserer på, hvordan tingene er, i stedet for at udforske, hvordan de kunne være. Kigger man ned i paragrafferne, mens forretningsudviklingen kører i et andet spor, har man ikke forstået værdien af en udviklingsfase. Den indstilling kan i sidste ende være med til at dræbe en virksomhed,” siger han.

Samme holdning har CEO Kasper Rost fra virksomheden Calcabis, der arbejder med kunstig intelligens til finans­sektoren. Han peger på, at akademiske medarbejdere må lære at navigere i en verden af ildsjæle, der rykker hurtigt.

”Den der med, at ’ting tager tid’, dur ikke. Vi har brug for mennesker, der holder fokus på muligheder i stedet for begrænsninger,” siger Kasper Rost.

Dyre djøfere

Barrieren ligger også i lønniveauet hos de højtuddannede, siger Christian Visti Larsen fra Newbanking.

”Som start-ups har vi brug for folk med mange års erfaring, der er vant til at arbejde med compliance (efterlevelse af lovkrav, red). Skal du ansætte en advokat eller en jurist med erfaring inden for bankregulering, koster det nemt en månedsløn på 80.000-90.000. Derfor vil det nok ikke i første omgang være start-ups, der ansætter djøfere. Men mulighederne opstår klart, når virksomhederne har vokset sig større, siger han.

Jagten på guldet

I foråret 2017 søgte PwC en fintech-managementkonsulent. ”Der stilles stadig større krav til samspillet mellem den finansielle forretning og de under­liggende systemer og data, ikke mindst drevet af udviklingen inden for digi­talisering og myndighedskrav,” hed det i annoncen.

Ville en klassisk djøfer kunne bestride jobbet, spørger vi kontaktpersonen i PwC, Carl Petersen.

”Nu er jeg selv djøfer og uddannet cand.oecon., så svaret må være ja,” svarer han med et grin og uddyber:

”Jeg har selv skullet lære mig for­skellige teknologier og værktøjer og ar­bejdet med, hvordan de kan anvendes i relation til forretningen. Det er ikke nok at kunne Excel, hvis man vil forstå de teknologiske nervebaner, som fintech-forretninger bygger på. Mange økonomer oplever ikke teknik som noget spændende. Og mange IT-folk synes ikke, at økonomi er spændende. Derfor er det en udfordring at finde kandidater med det helt rigtige mix,” siger han.

Fintech er ligesom andre tech-bran­cher i en slags klondike-situation, mener Carl Petersen.

”Det er tydeligt, at der er guld, men man er ikke helt sikker på, hvor det ligger: Bliver det blockchain, kunstig intelligens eller big data, der driver udviklingen – eller en kombination af det hele? Man må som medarbejder være nysgerrig, kridte skoene og selv være med til at skabe rammerne. Det gælder også for djøfere.”

Finanssektor på akademikerjagt

Ud over et stigende antal ­medarbejdere inden for fintech går tendensen generelt mod flere og flere højtuddannede i finanssektoren.

Finanssektorens Arbejdsgiver­forening gennemfører hvert år en beskæftigelses­undersøgelse, hvor medlemmer ­bliver spurgt, hvor mange højtuddannede de forventer at ansætte det kommende år. Selvom forventningerne ikke altid svarer til årets faktiske resultat, er tendensen tydelig. Sektoren forventer godt 1.560 akademiske nyansættelser i ­løbet af 2017. Det er 80 procent mere, end forventningen var i 2016, hvor den lå på godt 930.

Særligt pengeinstitutterne efter­spørger akademikere. Banker og spare­kasser forventer at rekruttere godt 1.000 ­akademikere i 2017.

Økonom i FA Claus Andersen forventer, at stigningen fortsætter.

”De højtuddannede er ­eftertragtede, simpelthen fordi de har de ­rigtige ­kompetencer. Finanssektoren bliver en mere og mere kompleks og reguleret verden,” siger han og anslår, at op mod 80 procent af akademikerne i finanssektoren i dag har djøf-baggrund.

”Bitcoin udfordrer status quo”

Trods en højt profileret økonomuddannelse måtte Jonathan Levin starte fra bunden som fintech-rådgiver. Men en frygtløs og engageret tilgang har bragt ham langt.

Jonathan Levin er uddannet økonom fra Bristol University og Oxford University i England. Han er sammen med de danske iværksættere Michael Gronager (ph.d., uddannet på DTU) og Jan Møller (uddannet i Computer Science, Aarhus Universitet) medstifter af fintech-virksomheden Chainalysis.

Virksomheden udvikler avancerede løsninger i blockchain-teknologi for globale finansvirksomheder. Produkterne bruges til at overvåge og vurdere risisci i digitale transaktioner.

Her fortæller Jonathan Levin om sit arbejde i Chainalysis, som har kontor både i New York og i København og har tiltrukket investorkapital fra tech-fonde både i USA og Europa.

Hvorfor valgte du at blive økonom?

”Jeg var grundlæggende interesseret i at få en ramme, der – baseret på matematik og data – kan analysere, hvordan mennesker træffer beslut-ninger. Med den mængde information, vi får fra nettet, kræver det stærke modeller at kortlægge menneskers adfærd.”På hvilken måde svarer din uddannelse til det arbejde, du laver i dag?

”Det korte svar er: Slet ikke. Vi sælger software, der analyserer bitcoin-transaktioner (bitcoin er en virtuel valuta, som bruges til betalinger på internettet, red.). Intet akademisk arbejde forbereder dig på iværksætteri. Men når det er sagt, konfronteres vi inden for fintech konstant med, at vi skal vurdere vores kunders behov. Her er det altid nyttigt at have en streng analytisk ramme.”

Hvilke kompetencer trækker du på?

”Jeg arbejder mere og mere med at anvende vores bitcoin-data til at validere de makroøkonomiske hypoteser, som vi har om forskellige markeder.”

Har du været nødt til at efteruddanne dig digitalt?

”Mens jeg gennemførte min forskning i Oxford, måtte jeg læse og lære om bitcoins underbygning for at forstå kryptografi på et niveau, så jeg kunne forklare det til andre. Det var ikke let.”

Hvorfor interessen for fintech?

”Jeg kom ind i fintech, fordi bitcoin udfordrer status quo og stiller store fundamentale spørgsmål  som: Hvorfor har valuta værdi? Teknologien giver måske ikke alle svarene i dag, men den stiller absolut de rigtige spørgsmål.”

Hvad er historien bag dit partnerskab med Chainalysis?

”Jeg startede Chainalysis med Michael Gronager og Jan Møller, fordi vi alle havde været i bitcoin-industrien i lang tid og vidste, at risikostyringssoftware ville være afgørende for at give sektoren mulighed for at vokse.”

Hvordan vil du beskrive dit arbejde?

”Jeg bruger meget tid på at ansætte klogere og mere talentfulde menne-sker end mig selv. Folk, der med deres unikke færdigheder og netværk kan få vores forretning til at vokse. Jeg bruger også tid på at sælge vores software og visionen for Chainalysis.”

Hvordan ser du din karriere herfra?

”Den handler om Chainalysis. Det er mere end en fuldtidsforpligtelse og kræver enorme mængder af følelsesmæssig energi.”

Har du gode råd til danske økonomer og jurister om en potentiel karriere i fintech?

”Vær ikke bange for at undersøge og studere ting, der ikke findes nogen forudgående forskning om. Anvend dine eksisterende værktøjer og modeller til at give sektoren værdi. Blog om det. Tweet om det. Slut dig til en fintech-virksomhed for en sommer. Vær lidenskabelig – ellers kan du ikke holde til det!” 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.