"Når du er chef i Kina, er du meget chef"

21-06-2017
1 min.
TEMA Verden er vores arbejdsplads: Landechef Nils Rønnow, CO-RO, Kina. Foto: Privat

Som landechef for et dansk selskab i Kina har Nils Rønnow oplevet, at det kræver tid og tålmodighed, før kineserne tør bløde op for egne tanker og idéer.

Nils Rønnow er adm. direktør for et kinesisk datterselskab af CO-RO, et dansk firma, der producerer is og saftevand, og i seks år har han, hustru og tre børn boet i Kinas tredjestørste by, Guangzhou. Står det til ham, behøver de dog ikke vende hjem lige foreløbig.

Hvad er det bedste ved at bo og arbejde i Kina?

”Du føler dig meget velkommen. I modsætning til hvad mange går og tror, så er kineserne yderst venlige. De er meget nysgerrige og vil gerne vide, hvem man er, og de er generelt meget mere hjertelige, end jeg i hvert fald havde troet.”

Hvad har til gengæld været den største udfordring?

”For mig har det været at opleve, at man er meget chef. Medarbejderne kan bedre lide at sige det, de tror, jeg mener, end at komme med forslag og kritik. Det tager lang tid at opbygge en tillid, som gør, at medarbejderne tør udtrykke deres mening.”

Hvordan adskiller kinesisk arbejdskultur sig fra dansk?

”Der er en fordom om, at kineserne arbejder meget. Det er også rigtigt, men det betyder ikke nødvendigvis, at de udretter mere. Det, vi danskere kan nå på otte timer, er der ikke ret mange, der kan nå på 10 eller 12 timer andre steder i verden. Vi skynder os jo i Danmark at blive færdige, så vi kan nå hjem til familien, og derfor siger jeg ofte til mine medarbejdere, at jeg ikke er imponeret over, at de arbejder til 9-10-11 stykker. Jeg er imponeret over, at opgaverne løses hurtigt og effektivt, så de kan komme hjem til deres familier.”

Tror du, Kina-opholdet er godt for cv’et, den dag du vender hjem?

”Det er jeg overbevist om. Kineserne bliver jo rigere og rigere og vil også gerne forbruge, og derfor er der et stadigt større marked for internationale produkter. Den kage er der mange virksomheder, der gerne vil have en bid af, så Kina-erfaring er bestemt ikke af vejen.”

Og har du en slutdato?

”Nej, ikke endnu. Så længe det er sjovt, og mine chefer hjemme i Danmark synes, det går godt, føler jeg ikke det store behov for at komme hjem til Danmark.”  

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.