Frivilligt arbejde er ingen genvej til job

08-06-2017
2 min.

Er du jobsøgende, er det så godt som værdiløst at have frivilligt arbejde på cv’et, konkluderer ny dansk forskning. Resultatet overrasker a-kasse.

Ganske givet er det ind­holds­rigt at arbejde fri­villigt hos en NGO eller i den lokale fodboldklub. Men vejen til et lønnet job er det ikke.

Det fremgår af et nyt dansk studie, som stik imod råd fra a-kasser og erhvervsledere kon­kluderer, at der ikke er nogen sammenhæng mellem frivilligt arbej­de og chancen for at få et job.

Uanset hvor meget frivilligt arbejde du kan skrive på cv’et, kommer du ikke hurtigere i job, ligesom du heller ikke får mindsket risikoen for at miste dit job. Det viser studiet, som bliver publiceret i tidsskriftet European Sociological Review.

Bytter om på årsag og virkning

Forskerne har benyttet en frivilligheds­undersøgelse, gennemført af SFI i 2012, og sammenholdt oplysninger om 1.800 deltageres frivillige arbejde med deres registrerede arbejdsløshed og beskæftigelse.

Tidligere har en Gallup-undersøgelse vist, at fire ud af fem erhvervsledere anser frivilligt arbejde som et plus på en ansøgers CV. Men når man stiller den slags spørgsmål, er det tillokkende at svare ja, pointerer Erik Petrovski, ph.d. fra RUC og hovedforfatter til det nye studie.

”Det lyder bedre at sige, at man selvfølgelig ser på hele mennesket og ikke bare uddannelse og erhvervs­erfaring. Det kan også godt være, at mange arbejdsgivere tænker: ’Frivilligt arbejde er da også noget, jeg kigger på,’ men i praksis lader det bare ikke til at være tilfældet,” siger han.

Man overser også ofte, hvad der fører til hvad, når positive sider af frivilligt arbejde skal afdækkes, mener Erik Petrovski.

”I undersøgelser korreleres frivilligt arbejde ofte med alt muligt godt såsom at have en høj uddannelse, et godt job, et godt helbred og at være en tillidsfuld person. Men der ses sjældent på, hvilken vej kausaliteten vender. Det er formentlig mindst lige så sandsynligt, at folk ikke får disse resurser af at arbejde frivilligt, men at de netop er gået ind i et ulønnet arbejde, fordi de har et overskud i forvejen,” siger Erik Petrovski.

A-kasse er overrasket

Hos Akademikernes A-kasse kommer undersøgelsens konklusion bag på vicedirektør Niels Bjerre. A-kassen gør ikke decideret reklame for frivilligt arbejde, men fraråder det heller aldrig, for der må være nyttige kompetencer at hente, mener vicedirektøren.”Lad os sige, at du som dimittend er blank på forretningsforståelse: Hvordan hænger en organisation egentlig sammen, og hvem er det lige, der er hvem? Arbejder du som frivillig i en større organisation, er det jo nogle af de ting, du får kendskab til, og som du kan tage med videre i et lønnet job. Og det kan så godt være, at det er noget, man ikke kan se i sådan en undersøgelse,” siger Niels Bjerre og slår fast, at der ikke vil blive ændret på rådgivningen.

”Jeg har respekt for den undersøgelse, der er lavet, men vi vil ikke begynde at sige til vores medlemmer, at frivilligt arbejde ikke har nogen effekt ud fra det her ene studie.” 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.