Stadig flere springer fra offentlig til privat

12-04-2017
4 min.

Mere end hver fjerde offentligt ansatte, der skifter job, bliver ansat i den private sektor. Men hvordan forklarer man en privat arbejdsgiver, hvilke kompetencer man har med fra den offentlige sektor?

Næsten halvdelen af de offentligt ansatte, der overvejer at skifte job, studerer både private og offentlige jobannoncer. Og 12 procent af dem går udelukkende efter private jobopslag, viser Djøfs seneste arbejdslivsundersøgelse om mobilitet.

Og tal fra Djøfs medlemsstatistik viser, at når offentligt ansatte skifter job, skriver hver fjerde af dem kontrakt med en privat virksomhed.

Det harmonerer fint med udviklingen blandt hele befolkningen, siger professor Anders Frederiksen fra Aarhus Universitet, Institut for Forretningsudvikling og Teknologi.

”Næsten 20 procent af de jobskifter, vi ser, er sektorskifter. Og jeg tror på, at den trend bliver endnu mere tydelig fremover. Den private sektor bliver italesat mere og mere fra flere sider. Vores egen rektor på Aarhus Universitet siger fx, at vi fremadrettet skal uddanne mere til den private sektor end til den offentlige.”

Men der er forskel på, hvilke offentligt ansatte der især orienterer sig mod det private arbejdsmarked.

”Specielt mellemlederne, der jo er underlagt new public management, har en øget mobilitet mellem offentlig og privat, mens vi i mindre grad ser, at toplederne bevæger sig på tværs,” siger Anders Frederiksen.

 

Ifølge Henrik Funder, formand for Djøf Privat, giver det god mening, at medarbejdere i den offentlige sektor kigger mod private virksomheder.

”Der er rigtig meget i medierne om, at der er nulvækst i det offentlige, og at det er fra det private, væksten skal komme. Så når en offentligt ansat skal skifte job, vil jeg mene, at det er nærliggende at tage det private arbejdsmarked med i betragtningen. At det så ikke er så nemt, er en anden snak, men jeg tror på, at der er rigtig mange, der gerne vil det private.”

Når Henrik Funder siger, at det ikke nødvendigvis er let at skifte, er det, fordi det kan være en udfordring at oversætte sine kompetencer, så en privat arbejdsgiver forstår, hvad han får.

”Lad os fx tage stillingen kontorchef – hvad svarer det til i det private? Hvis man sammenligner med min egen stilling som Category Business Lead i Unilever, vil jeg tro, at der er mange lighedspunkter. Jeg træffer de overordnede beslutninger for min forretningsenhed i overensstemmelse med koncernens mål, og jeg har det overordnede ledelsesmæssige ansvar – akkurat som en kontorchef har det.”

Lykkes det trods forhindringerne en kandidat med udelukkende offentlige ansættelser på CV’et at lande et privat job, kan det sagtens være, at vedkommende vender tilbage til den offentlige sektor på et tidspunkt, siger Anders Frederiksen. Han henviser til en artikel, som han var med til at udgive for et par år siden.

”Den viser, at i år 2000 havde otte procent af de ansatte fra den offentlige sektor skiftet til privat ansættelse og tilbage igen i løbet af en tiårig periode. Billedet er næsten det samme for dem, der starter i den private sektor. Og jeg ser ingen grund til, at der skulle blive færre skifter mellem sektorerne – tværtimod.”

Tip fra rekrutteringsekspert: Det vil private arbejdsgivere høre

’Jamen, forstår de, at det handler om at komme ud og sælge varen?’ Det er dét, som private arbejdsgivere er mest i tvivl om, hvis de har en offentligt ansat i ansøgerfeltet til en stilling, fortæller Christian Kurt Nielsen, direktør i rekrutteringsfirmaet Mercuri Urval.”Men selvfølgelig kan de sælge varen. De offentligt ansatte har langt hen ad vejen de kompetencer, der skal til for at kunne begå sig i et job i den private sektor – de bliver bare nødt til at illustrere det ved at bruge et sprog, som den private arbejdsgiver kan forstå,” siger Christian Kurt Nielsen.

”Dét, arbejdsgiveren vil høre, er, hvordan den nye medarbejder kan bidrage til, at der bliver solgt nogle flere ydelser, eller at tingene bliver gjort på en smartere måde. Hvis du fx kan vise, hvordan du har forbedret en borgeroplevelse og kan oversætte det til en kundeoplevelse – så er det stærkt. Og der er jo ikke den store forskel – i den offentlige sektor bruger man jo også meget tid på at finde ud af, om man kan producere mere for færre resurser.”

”Essensen er, at du skal vise, at du forstår den virksomhed, du søger ind i, og at du selv har skabt nogle resultater, som viser, at du har blik for top- og bundlinje. Det er noget, de kan forstå i den private sektor,” siger Christian Kurt Nielsen.

 

Her kan du møde to af de djøfere, der er skiftet til den private sektor: Rikke, der er blevet chef på et dagblad, og Kasper, der bruger sine kommunale kompetencer i et konsulentfirma

Kommentarer

Rasmus Gjedssø Bertelsen

13.04.2017 kl. 17.45

"de bliver bare nødt til at illustrere det ved at bruge et sprog, som den private arbejdsgiver kan forstå"

Er der ingen krav til tværsektoriel forståelse den anden vej?

Det ville måske være gavnligt for det private erhvervsliv at forstå sin omverden bedre.

Der kunne måske ligefrem være penge i det.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.