Giver syngende lussinger til toppolitikere

11-04-2017
2 min.
Jonas Stimose (nederst til venstre) læser statskundskab, mens de øvrige medlemmer af MAGT læser teologi, fysik, historie, musikvidenskab samt på musikkonservatoriet. Foto: Lars Bahl

Satiregruppen MAGT langer musikalske kindheste ud til begge fløje i dansk politik, og de gør det også foran de politikere, det hele handler om.

For nylig optrådte satiregruppen MAGT til SF’s landsmøde med sangen ’Gi’ os Villy tilbage’. Det udløste senere på aftenen et gruppebillede med Villy Søvndal – og med Pia Olsen Dyhr, som måske var mindre tilfreds med sangens titel.

Det må man tage med, fortæller Jonas Stimose, som læser statskund­skab og er en del af den syngende satire-sekstet. Gruppen har bl.a. sunget for toppen af Socialdemokratiet, Venstres Ungdom samt Dansk Folkepartis byrådskandidater og et par af deres toppolitikere.

Hvem er MAGT?

”Vi er en satiregruppe, som bryster os af at have et enormt højt musikalsk niveau og af at servere politik på en forståelig, men ikke vanvittig plat måde. Vi har optrådt omkring 50 gange inden for de sidste to år.”

Hvorfor gør I det?

”At kombinere en fortælling med musik, sang og politik manglede i Danmark. Vi har jo den danske lagkage-revy, hvor Ulf Pilgaard kommer ind i forskellige kostumer og laver sketches. Han siger en masse ting og går ud igen, men der er ikke nogen overordnet fortælling eller vision. Det er det, vi forsøger os med.”

Hvordan?

”Vi vil gerne give publikum noget med hjem. Lige nu har vi et show, der hedder ’Gør Danmark stort igen’, hvor vi forsøger at tage nogle relevante emner op. Fx hvad vi kan være stolte af i Danmark. Der er ytringsfriheden, men den gælder selvfølgelig kun for os selv, for hvis der er nogen, der kritiserer os, skal de holde deres kæft. Vi kan også være stolte af vikingetiden, selv om vi voldtog og den slags. For det var da fedt dengang, ikke?”

Har I et politisk ståsted?

”Vi prøver at ramme alle med en lussing og er hverken røde eller blå.” 

Hvad kunne lussingerne gå ud på?

”Vi har en sang om Dansk Folkeparti – om at det er sjovt at have et parti, der er så meget imod EU, og så står de samtidig med hele hånden nede i kagedåsen. Den handler også om, at det er hyklerisk at sige, at man er de svagestes parti, og så stemmer man for en blå finanslov år efter år. Vi har også en konservativ rap med Søren Pape og Naser Khader. Omkvædet er: ’Det er ikke størrelsen – det er gørelsen’.”

Og en rød lussing?

”Vores sang om Socialdemo­kratiet handler om, at det er ok, at man rykker sig tættere på Pia K., så længe vælgerne rykker med. Da vi sang den for bl.a. Mette Frederiksen, Dan Jørgensen og Henrik Sass Larsen, var der en smule anspændt stemning. Faktisk har vi opdaget, at folk fra Dansk Folkeparti er dem med mest selvironi.”

Hvorfor er I relevante?

”Fordi der ikke er andre, der laver det, vi laver. Folk kan godt lave skuespil og revy og sange, men der er ingen, der laver fortællingen om magt – noget indhold, som ikke bare er pik og patter.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.