Sådan forhandler du din løn

29-03-2017
3 min.

Vil du være ordentligt klædt på til lønsamtalen, er det bedste, du kan gøre, at øve forhandlingen igen og igen. Majbritt Tømmerup, chefkonsulent i Djøf, giver dig her syv vigtige tip til din lønforhandling.

1. Find ud af, hvad du er værd

Når du undersøger, hvad sådan en som dig bør tjene, skal du medtænke flere faktorer: Hvor i landet arbejder du, er din branche godt kørende lønmæssigt, og er arbejdsgiver offentlig eller privat?

Her er ’Tjek din løn’ på djoef.dk et godt redskab, der samler en del af disse overvejelser. Jo flere kategorier du udfylder i søgekriterierne, jo mere retvisende bliver dit resultat.

Du må dog også afstemme dine forventninger med, hvordan din arbejdsplads’ virkelighed ser ud. Hvordan går det med bundlinjen, og hvor stort er firmaet?

2. Bed om mere, end du vil have

Du kan godt tillade dig at skyde lidt over det beløb, du egentlig sigter efter. Din chef vil ofte forsøge at forhandle ned, så for at kunne lande på et beløb, du stadig er tilfreds med, skal du have lidt at give af.

Måske har du også kvalifikationer, du kan bruge som argument for, at du ligger i den øvre ende af, hvad sådan nogle som dig tjener? Her kan Djøfs lønberegner hjælpe dig med at finde de øvre lønkvartiler for din stillingsbetegnelse.

Spil desuden ud med et specifikt beløb i stedet for et interval. Sig heller ’3.000’ end ’2.000 til 3.000’. Lægger du ud med intervallet, vil din arbejdsgiver kun høre, at du er tilfreds med det mindste beløb.

3. Fortæl om dine ønsker inden samtalen

Fortæl din arbejdsgiver, hvad du ønsker i lønstigning, allerede nogle dage inden lønforhandlingen. Din chef skal nå at få mandat til at give dig lønforhøjelse af sin egen chef først, hvilket typisk sker nogle dage før samtalen. 

Flet forventningerne ind i snakken ved kaffemaskinen, stik hovedet ind på chefens kontor eller send en mail. Vælger du mailen, kan du lige så godt samtidig opliste de vigtigste argumenter for, hvorfor du er mere værd.

4. Før logbog over succeser – og forudse de fremtidige

Argumenterne for, hvorfor din værdi er stigende, skal du have styr på inden samtalen. Tænk over, hvornår du overgik forventningerne i stedet for bare at opfylde dem, og ikke mindst hvornår du skabte værdi i kroner og ører for virksomheden. Pluk tre til fem af de bedste og mest overbevisende bedrifter og brug dem som dit afsæt i forhandlingen.

Lav fx også en logbog, som du i løbet af året skriver dine succeser ned i. Ved at konservere bedrifterne løbende, sikrer du, at du ikke kun kan tale om de sidste uger, men også husker dengang, du overgik dig selv for 10 måneder siden.

Det er dog vigtigt, at du ikke kun er bagudskuende. Hav på forhånd styr på, hvilke væsentlige opgaver du fremover vil påtage dig, og fremhæv dem til samtalen. Så sikrer du, at din chef ikke kun honorerer for fortiden, men også ved, at der er valuta for pengene fremover.

5. Spørg ind til nej’et

Hvis dit ønske bliver afvist, så lad ikke nej’et passere. Spørg ind til det, selvom svaret kan være ubehageligt. Har din chef ikke kunnet få mandat til at give dig højere løn af sin egen chef? Så kan det være, I sammen kan finde ud af, hvor du skal sætte ind det næste år, så din chef har bedre argumenter, næste gang der skal indhentes mandat. 

Er årsagen usikkerhed om virksomhedens indtjening, kan det være relevant at snakke bonusordning eller lignende resultatafhængig løn. Spørg nysgerrigt og lad svaret åbne for nye muligheder.

6. Tag ikke et nej for et nej

Du skal være forberedt på, at din chef kan afvise dit udspil, og derfor bør du have andre ønsker i baghånden, hvis ikke du kan få de 3.000, du drømte om.Vær kreativ inden samtalen og tænk over, hvad der kan give værdi for dig. Det kan være, du kan få fri avis, mere fleksible mødetider, mere hjemmearbejde, et par ugers ekstra ferie næste år eller det dér ekstraordinære kursus, som bare vil skinne på cv’et.

Se også din kontrakt igennem. Er der elementer, der kan blive bedre? Så kan lønsamtalen være dit værktøj til at optimere dine vilkår.

7. Luk døren nænsomt

Smæk ikke med døren, selvom du ikke fik resultatet, du håbede på. Du og din arbejdsgiver skal også kunne arbejde sammen bagefter.

Husk også, at en lønforhandling aldrig er spild af tid – heller ikke selvom du går skuffet derfra. Du har præsenteret dine ønsker og har måske fået chefens syn på, hvor du skal sætte ind det kommende år for at få den ønskede lønstigning.

Hvis du til næste lønforhandling kan dokumentere, at du har opfyldt målene, er det svært for chefen ikke at imødekomme dine krav.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.