Kondomer og kanyler trak David til Danmark

19-03-2017
2 min.

Flere udlændinge tager videregående uddannelser i Danmark. Amerikanske David Berger er én af dem.

Mange flere udlændinge end tidligere tager en videregående uddannelse i Danmark. Antallet er steget med 165 procent mellem 2005 og 2014, viser Danmarks Statistiks seneste opgørelse, og især samfundsvidenskabelige bachelor- og kandidatuddannelser hitter.

David Berger er fra Colorado i USA og læser nu en kandidat i Global Studies på RUC. I sit uddannelsesprogram kunne han vælge mellem seks europæiske universiteter og satte Danmark og RUC på sin ønskeseddel.

Hvorfor prioriterede du Danmark højt?

”Min storebror har studeret her og bor her nu, og gennem ham har jeg dannet mig et temmelig positivt billede af landet. Min interesse og respekt for Danmark er også blevet pirret af, at jeg i tre år var frivillig for US Peace Corps i Zambia, og der så jeg, hvordan mange ting, der gjorde en forskel i mit område, stammede fra Danmark. Der var fx nogle nødhjælpspakker fra Danmark, der står særligt tydelige for mig.”

Hvorfor gjorde nødhjælpspakkerne indtryk?

”Fordi i dem var der det, vi havde brug for at kunne redde liv. Alt fra kondomer og kanyler til antibiotika og ormepiller. Når du står i den situation med meget jammerlighed, gør det stort indtryk at åbne en kasse med ’Danmark’ skrevet på siden og se, at der er pakket alle de her ting, der kan gøre en konkret forskel mellem liv og død. Det var effektiv branding af Danmark.”

Og hvordan er det nu at studere her i Danmark?

”Jeg kan virkelig godt lide det. Det er meget anderledes end i USA, især læsemængden. I USA læste jeg 6-800 sider hver uge. Her læser vi betydeligt mindre.”

Så du kan lide det, fordi du skal læse mindre?

”Man læser ikke lige så meget, men det, man læser, bruger man. Det er det, jeg kan lide. Vi diskuterer teorien og tilpasser den en praksis. I USA læste jeg for at kunne bestå eksamener og test.”

Hvad er dine planer efter studiet?

”Jeg vil blive i Danmark og starte min karriere her inden for udviklingsbistand. Jeg fordyber mig også i dansk kultur og prøver, så godt jeg kan, at lære sproget. Det er vigtigt at respektere og integrere sig i sin værtskultur, synes jeg.”

Har du ikke flere muligheder i USA?

”Der er faktisk mange muligheder inden for mit felt i Danmark. Du har FN-byen, Unicef-verdenslageret, Danida, Folkekirkens Nødhjælp og mange flere. Og jeg har adgang til hele Europa med en stor diversitet i kulturer og idéer. Fx har det franske Red Barnet-kontor sikkert en anden kultur end det danske, og den mangfoldighed håber jeg at kunne udnytte. Og så har jeg fået enorm respekt for omsorgen, der er bygget ind i det danske system over for dem, der har mindre end andre. Det er sjældent og smukt og noget, jeg gerne vil bidrage til.”

Vil du blive her på længere sigt?

”Jeg tør ikke planlægge langt ud i fremtiden, for jeg ved, at jeg næppe vil blive accepteret som dansk, ligegyldigt om jeg får dansk kone og børn. Mine børn kan nok blive danske, men jeg tror altid, jeg vil være udlænding, så det vil ikke nødvendigvis være attraktivt for mig. Men jeg håber, jeg tager fejl. Jeg er enormt glad for at være her. Jeg beundrer, hvad Danmark gør i verden og over for sin egen befolkning, så jeg glæder mig til at kunne give mit bidrag til det danske samfund.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.