Jeg vidste aldrig, hvilket humør han var i

17-02-2017
3 min.

Den ene dag var hun den bedste medarbejder nogensinde – den næste dag uduelig. Anine Fisker holdt direktørens uforudsigelige adfærd ud i halvandet år.

På fire måneder fik Anine Fisker fire lønforhøjelser på samlet set 12.000 kroner om måneden. Og i løbet af et år blev hun også tilbudt tre lederstillinger. Direktøren kaldte hende ”den bedste medarbejder, jeg nogensinde har haft.”

Det var den ene side af direktøren. Men mellem alle de rosende ord og økonomiske tilkendegivelser blev hun også nedgjort i mails og fik at vide, at hun skulle stramme op og skabe flere resultater – at hun var uduelig. Hun vidste aldrig, hvornår hans vrede ville bryde ud.

”Når jeg fik lønforhøjelse, blev jeg glad lige i situationen, men det betød egentlig ikke noget, for alt det andet fyldte for meget.”

Anine Fisker fik den mindre pæne side af direktøren at se de to gange, hun takkede nej tak til en lederstilling. Det gjorde hun til dels, fordi indholdet i stillingerne lå langt fra hendes kompetencer og interesser, som er HR og ledelse. Hun er cand.merc. og lagde ud med et job som HR-konsulent i virksomheden. Men mest af alt sagde hun nej til lederjobbene, fordi de tidligere chefer max havde holdt tre måneder, inden de havde sagt op eller var blevet fyret.

Hun havde oplevet, at flere kollegaer pludselig forsvandt fra den ene dag til den anden, hvorefter det viste sig, at de var blevet fyret pr. sms af direktøren. Og hun havde været vidne til, at en leder bevidst blev mobbet ud af jobbet. Som den eneste modtog lederen ikke direktørens nyhedsmail, og til samme leder sendte han en mail med cc til alle hendes kollegaer og medarbejdere, hvor han nedgjorde hende og gjorde grin med hende.

Ingen sagde noget, og mange dukkede bare hovedet, fortæller Anine Fisker.

”Jeg fik selv skabt en mærkelig tak­nemlighed over, at jeg havde mit job.”

Da Anine Fiskers egen chef skulle på barsel, blev hun tilbudt at vikariere for hende. Og denne tredje gang sagde hun ja – om end tøvende, fordi hun havde set og hørt om, hvor mange chefer der var blevet kørt i sænk. Kort tid efter kom direktøren pludselig farende gennem lokalet, hvor Anine sad med sine kollegaer:

”Anine – mit kontor NU!”

Hun skulle lige tage sig sammen og kæmpede for at holde hovedet højt, mens hun gik efter direktøren.

Men selvom det aldrig var rart, havde hun vænnet sig lidt til direktørens humørsvingninger. Så hun satte sig ikke bare ned og tog imod.”Han var helt oppe i det røde felt. Men da han sagde: ’Du skal vide, at jeg er så rasende på dig, Anine,’ svarede jeg: ’Jeg er også rasende på dig.’”

Han blev paf og førte sine frustrationer over på HR-direktøren, der også var med til samtalen. Anine Fisker hørte aldrig, hvorfor direktøren egentlig var vred denne gang. Men hun var godt gal, fordi der efter flere måneder stadig ikke var ansat én i hendes tidligere stilling, som hun stadig skulle varetage samtidig med sit nye job. Hun havde ellers fundet den helt ideelle kandidat til jobbet, men direktøren afslog at ansætte hende, fordi han fandt ud af, at hun lige havde købt hus med sin kæreste ’og sikkert snart var gravid.’

Anine Fisker sov dårligere og dårligere om natten. Hun forsøgte at kigge efter et nyt job, men hun havde konstant hovedpine og ingen energi overhovedet. Hun døjede med tiltagende hjertebanken, og en dag på jobbet rystede hendes hænder, så hun ikke kunne holde på bestikket i kantinen. Hun gik hjem. Efter en uges sygemelding traf hun en beslutning om at sige op, selv om hendes far og kæreste frarådede det, fordi de mente, at hun skulle have et nyt job på hånden først – men hun havde fået nok.

Overskuddet vendte tilbage, og Anine Fisker fik hurtigt job igen. For kort tid siden startede hun i en stor konsulentvirksomhed som HR-projektleder.

Anine Fisker har ønsket at være anonym på grund af sin videre karriere, så hun optræder under et andet navn. Redaktionen er bekendt med hendes rigtige identitet.

Kommentarer

A. K. Mortensen

17.02.2017 kl. 11.13

Sådanne mennesker er i den grad gift for alle i deres nærhed!!
Der skal sættes meget mere fokus på dette.

0 kommentarer
3
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Mikael

17.02.2017 kl. 12.03

Meget flot og tankevækkende netværk. Du er ikke alene. Kunne der være basis for et netværk for folk, som har oplevet noget tilsvarende men ikke er kommet oven på.

0 kommentarer
6
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Anne

17.02.2017 kl. 12.51

Jeg havde sådan en chef på et tidspunkt. Da jeg blev fyret sagde han at det at snakke negativt om nogen som helst ting i virksomheden normalt ville betyde bortvisning. Men så fik jeg tre mdrs løn og fuld frisættelse istedet. Havde sgu lidt svært ved at få de to ting til at passe sammen. Men det var efter gældende funktionærregler...

Godt jeg slap væk fra den psykopat.
I mit næste job gik jeg så ned med stress, men selvom det også var chefens skyld, så var det af en helt anden grund, nemlig ingen ordentlige arbejdsopgaver og for dårlig onboarding-proces. Chefen var en helt igennem sød person og stadig en del af mit netværk. Der var bare ikke ressourcer til at køre mig ind i stillingen.
Efter det, så var jeg sgu done med Jylland og flyttede tilbage til Sjælland igen!

0 kommentarer
1
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Lene

17.02.2017 kl. 14.36

Godt at sætte fokus på disse typer - der er ALT for mange af dem rundt omkring.

0 kommentarer
5
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

A. K. Mortensen

17.02.2017 kl. 15.49

Forslag til:
1) DJØF-arrangementer rundt i landet: Hvordan spotter man en pskykopat? Ved Sanne Udsen eller Henrik Day P.
2) DJØF-Netærk med fokus på, hvordan man spotter psykopater og overlever som menneske samt lærer værktøjer til at undgå den værste skade, som sådanne typer kan forårsage.

0 kommentarer
6
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Catrine

17.02.2017 kl. 19.25

Det er så ødelæggende for en person at være tæt på sådan et menneske i længere tid - om det er en kollega eller chef. Når alle andre kigger væk og dukker sig, kan man komme til at føle sig meget alene og forkert. Netværksgrupper og foredrag rundt i landet er en god ide.

0 kommentarer
3
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Lone

19.02.2017 kl. 08.56

Jeg har haft en chef af nøjagtig samme type som beskrevet her. Den ene uge blev jeg rost til skyerne, den næste var jeg på kanten af en advarsel. Uden at jeg nogensinde forstod hvorfor. Det mest skuffende var, at HR virkede bange for ham og var totalt berøringsangst. Da han begyndte at optræde aggressivt over for mig, tog jeg konsekvensen og sagde op uden at have et andet job på hånden. Efter at have sundet mig lidt, gik jeg ud og fandt et endnu bedre job - inklusive en dygtig chef med de menneskelige egenskaber i orden.
Mit råd til alle i samme situation er: Kom væk hurtigst muligt, mens du stadig har mentalt overskud. Det er dybt uretfærdigt, at man således kan blive tvunget væk fra sit job. Men hvis man ikke kan få hjælp i organisationen, så er man bedst stillet med at komme væk fra det dårlige arbejdsmiljø, inden stressen indtræder.

0 kommentarer
3
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Mark Larsen

19.02.2017 kl. 19.04

Det minder meget om min egen historie - jeg kom så ikke væk fra stillingen da han blev fritstillet - men jeg fik efterfølgende ikke gjort noget ved det og da jeg efterlod jobbet i 2012 var jeg gået helt ned med stress, jeg har søgt job lige siden uden held! Det værste er nok den mangel på forståelse og hjælp fra omgivelserne - jeg har konstant en følelse af at der bliver stillet forventninger op til mig som jeg ikke kan honorere.

0 kommentarer
1
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Susanne Kappel Hansen

19.02.2017 kl. 21.20

Dét er hverdag og livet og ikke fine afhandlinger om at dårlig ledelse giver stress. Det VED man, når man arbejder.
Desværre kan ledelse kun læres via erfaring. DJØF suggererer, at alle der studerer bliver ledere, men desværre har meget få personer disse evner. Derfor er vi så mange der "blot" udfører arbejdet og danner pyramidernes fundament.
Med venlig hilsen

0 kommentarer
1
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.