Politik uden filter

06-12-2017
3 min.
'De politiske håndværkere - om magt, indflydelse og resultater på Christiansborg' af Benny Engelbrecht og Flemming Sørensen, Forlaget Pressto.

Hvordan fremstår folketingspolitikere og deres håndværk, når de får lov til at fortælle om det med egne ord? Benny Engelbrecht har interviewet en række af sine kolleger for at give os svaret.

”Jeg skal til Christiansborg,” siger en ung Pia Kjærsgaard til buschaufføren, der smiler og svarer: ”Det lyder godt.”

Sådan fortæller folketingets formand om sit første besøg på Slotsholmen i en næsten forhistorisk periode, hvor dagbladene dikterede nyhedscyklussen, de daglige radionyheder var det ypperste mediemål for datidens folkevalgte, og Fremskridtspartiet havde sat jorden i skred. Dengang viste TV-Avisen uredigerede debatter fra Folketingsalen og brugte mere tid på at lave nyheder end ’at fortolke nyheder’, for at bruge Kjærsgaards egne ord.

Sådan er det ikke længere. Politik og politiske nyheder er i lige så høj kurs hos medieforbrugerne, som tilliden til afsenderen af de politiske udtalelser er lav. Det er omdrejningspunktet for Benny Engelbrechts og Flemming -Sørensens nye bog om folketings-politikere og deres håndværk. Uden for mange dikkedarer bliver læseren ført om bag den larmende mediemur og konfronteret direkte med politikerne i én til én-format – lidt med samme ærlige og seriøse tilgang som DR2s ’Deadline’, dog uden vært. Samtidig rejser Engelbrecht og Sørensen en relevant diskussion om både politikerlede og forholdet mellem medier og magtmennesker.

Anekdoter uden spin

Bogens interviews er både ærlige og unikke, fordi politikerne ’lokkes’ til at fortælle ualmindelig ærligt om deres sejre, frustrationer og nederlag. Det er et kæmpe plus, som utvivlsomt skyldes, at Engelbrecht som kollega til de udvalgte politikere har formået at skabe den nødvendig tryghed for, at de fortalte historier og anekdoter bliver behandlet fair og uden spin-fortolkning.

Læseren vil finde flere politiske perler blandt de forskellige interviews. Selv sætter jeg størst pris på interviewet med DF’s Rene Christensen, som fortæller om turen fra Lolland til Slotsholmen og om at være ’lidt for benovet’, når diverse ministre byder på frokost, eller når daværende miljøminister Ida Auken (SF) spørger, om Christensen vil mødes ’for at komme i medierne eller for at lave politik’. Foruden Pia Kjærsgaard kan læseren se frem til at møde bl.a. Mette Bock (DF), Søren Gade (V), Marianne Jelved (RV) og Henning Hyllested (EL), hvis fortællinger giver læseren et ærligt nuanceret billede af folkestyret på både godt og ondt.

Ligesom det er bogens største styrke, at Engelbrecht og Sørensen bruger en privilegeret adgang til landets politikere, er det også bogens største svaghed. Selvom de fleste interviews er både ærlige og velovervejede, savner jeg mere efterrefleksion og upartisk efterkritik af de fremlagte historier og observationer.

Sådan arbejder parlamentet

Sidst, men ikke mindst introducerer ’De politiske håndværkere’ læseren til folkestyrets historie og den parlamentariske styreform og giver et komplet landskabsvue over parlamentets arbejdsform inklusiv debatformer, paragrafspørgsmål og statsråd. Det henleder måske mere tankerne på en undervisningsudgivelse relevant for samfundsfag i gymnasiet og på cand.mag.-studiet, men heldigvis er ovennævnte kun mellemregninger i et ufiltreret ærligt indblik i de stor- og småpolitiske maskinrum, hvis tandhjul drejer lovgivningens møllehjul mod højre og venstre.Jeg kan anbefale alle med interesse for folkestyret at læse bogen, fordi den er sjælden grundig og ærlig i en tid, hvor overfortolkede politiske nyhedshistorier og spinanalyser aldrig har fyldt mere i nyhedsstrømmen, end tilfældet er i dag.

Det eneste alvorlige minus ved udgivelsen er det gabende kedelige layout, som desværre henleder tankerne på Pia Kjærsgaards beskrivelse af 1970’erne. Heldigvis er der intet i vejen med indholdet – tværtimod.

Om anmelderen:

Jakob Engel-Schmidt er udviklingsdirektør på Niels Brock og frem til efteråret 2018 på orlov fra Folketinget. Han har tidligere været direktør for Dansk Iværksætterforening og Venstres ordfører for Uddannelse, Forskning, Innovation og Ligestilling.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.