Nej, mænd kan ikke amme, men…

04-12-2017
2 min.

Af Mathias Krarup, formand for Djøf Advokat

Når fædre i Danmark holder markant mindre orlov med deres børn end mødre lyder én af forklaringerne ofte, at mænd ikke vil risikere et karrieremæssigt setback, som fravær fra arbejdspladsen i længere tid kan betyde.

Præcis den samme bekymring, har mange kvinder også. Men på grund af vores stærke kulturelle normer om mor som den naturlige omsorgs- person, kan det opleves særdeles vanskeligt at bryde med den traditionelle rollefordeling. Dvs., hvor moren holder orlov i 10-12 måneder, og hvor faren tager de 14 dages orlov, han er sikret via lovgivning, og, hvis det går højt, også et par uger i forbindelse med sommerferien.

Den skæve fordeling af orlovsperioden har negative personlige og økonomiske konsekvenser for både fædre, mødre, private og offentlige arbejdsgivere.

I rådgiverbranchen har mange arbejdspladser fx svært ved at fastholde dygtige mandlige og kvindelige medarbejdere. Det skyldes ganske enkelt, at virksomhederne ikke er gode nok til at skabe billedet af en attraktiv arbejdsplads, hvor det opleves muligt at kombinere familie- og arbejdsliv. Parametre, som nok ikke var udslagsgivende for 10-15 år siden, men som i høj grad er blevet det nu. Det er dyrt at sige farvel til dygtige medarbejdere og hyre nye, og det koster på bundlinjen!

Som samfund taber vi også på lovgivningens præmis om moren som den centrale omsorgsperson frem for det mere tidssvarende forældreskab, der udleves i dag. Fædre af i dag forventer at være forældre på lige fod med deres partner. Men med den nuværende lovgivning skal både arbejdsgiver og partner synes, det er en god idé, at far holder orlov. Og fra undersøgelser ved vi, at arbejdspladskultur spiller en betydelig rolle i forhold til mødre og fædres oplevede hhv. muligheder og barrierer for at holde orlov.Derfor er det en indsats værd at fremme en arbejdspladskultur, hvor det ikke er en karrieremæssig stopklods at gå på barsel – hverken for mænd eller for kvinder.

Den indsats kræver, at både den ansatte og arbejdspladsen skal være opmærksom på, at selv om man holder orlov, stadig ”regnes med” og fortsat har mulighed for at være synlige i organisationen og inddrages i relevante aktiviteter på arbejdspladsen. Så kom på besøg på arbejdspladsen, deltag i seminarer eller kontormøder, og husk at komme til både sommerfesten og julefrokosten – din partner vil sikkert nyde et par aleneaftener med barnet.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.