En historisk arbejdsopgave

06-12-2017
2 min.
Lars Thuesen er cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet. I dag dansk ambassadør i London og før det direktør for Eksportrådet. Han har tidligere bland andet arbejdet i EU-Parlamentet og været ambassadør i Spanien. Illustration: Michael Werge

Selvom den danske ambassadør i London, Lars Thuesen, personligt havde ønsket et andet afstemningsresultat, giver Brexit mulighed for en unik arbejdsopgave midt i europapolitikkens brændpunkt. Og den opgave glæder han sig over.

Hvordan reagerede du på Brexit-resultatet?

Jeg var lige så overrasket som mange andre og tænkte, om det mon virkelig ville blive en realitet. Men det ved vi i dag, at det gør!

Hvordan er dit arbejde som ambassadør påvirket af Brexit?

Jeg tiltrådte i september og har ikke haft et hul i min kalender siden. Alle diskuterer Brexit og ønsker at holde sig orienterede og ikke mindst påvirke, hvad der kommer til at ske. Og det præger hovedparten af mit arbejde. London er i forvejen et sted, hvor alting debatteres, og hvor meninger virkelig brydes, hvilket kun gør det mere spændende – og mere hektisk.

Hvem er det konkret, du drøfter Brexit med?

De kan groft sagt deles op i to grupper. På den ene side er det danske interessenter, eksempelvis ministre, folketingsudvalg og ministerier, men også interesseorganisationer, virksomheder, finansielle organisationer, pensionsselskaber, lobbyister og journalister. Her er det ikke mindst min opgave at hjælpe med at skære den enorme støj fra, der omgiver Brexit i Storbritannien, så det bliver lettere for danskerne at stille skarpt på den britiske forhandlingsposition.

Den anden store gruppe er britiske interessenter, som ønsker at påvirke os eller blive klogere på de danske synspunkter. Det er igen alt lige fra ministre, statssekretærer, ministerier, politikere, virksomhedsledere, medierne, bankerne i the City, tænketanke og andre, som vi er i løbende kontakt med. Vi tager også selv initiativ og har fx deltaget på de fire største partiers årsmøder i september.

Hvordan kommer denne udstationering for dig til at adskille sig fra andre?

Selvom det allerede er en fortærsket kliché, så er det ikke desto mindre historisk unikt, at et land træder ud af EU. Og derfor er denne arbejdsopgave også helt enestående for mig. Min primære opgave består i at følge og påvirke de britiske synspunkter dér, hvor danske interesser er på spil. På længere sigt skal ambassaden omstille sit politiske arbejde, som jo bliver anderledes, når Storbritannien ikke længere er en del af EU. Ambassadens politiske arbejde bliver et andet og kan sammenlignes med opgaverne på fx ambassaderne i USA og Canada. Og så alligevel ikke helt, da Storbritannien nok træder ud af EU, men formentlig havner i en mellemkonstellation mellem medlemskab og eksempelvis EU’s aftale med Canada. Men alt er endnu for tidligt at spå om. 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.