"Betablokkere er ikke snyd"

07-12-2017
2 min.
Nanna Westenholz Handberg bruger betablokkere for at dulme eksamensangsten. Foto: Jacob Nielsen

Nanna Westenholz Handberg bruger betablokkere for at klare sin ekstreme eksamensangst. Hun er stadig mere nervøs end de fleste og ser pillerne som en eksamenshjælp, der hverken er snyd eller doping.

Nanna Westenholz Handberg er i gang med en 48 timers skriftlig eksamen derhjemme, da Djøfbladet fanger hende over telefonen. Hun er ikke på betablokkere. Det er mest noget, hun tager en times tid inden de mundtlige eksamener. Hendes angst begyndte med en dårlig eksamensoplevelse i gymnasiet, hvor hun gik fuldstændig i sort, selv om hun havde forberedt sig grundigt.

Prøvede du at afhjælpe angsten på andre måder først?

”Ja. I begyndelsen prøvede jeg gennem kurser, samtaler og forholdsregler at komme af med min eksamensangst. Der var dog intet, der virkede særlig godt. Der gik et par år fra min første dårlige oplevelse til, at jeg på andet år på RUC begyndte at bruge betablokkere til eksamen. Jeg synes ikke, at man skal tage medicin uden at have en rigtig god grund til det.”

Og det har du?

”Det mener jeg. Jeg havde blandt andet en gruppeeksamen på første år, hvor jeg slet ikke kan huske, hvad jeg har sagt. På et tidspunkt sortnede det for mine øjne. Jeg var nødt til at holde fast i bordkanten, fordi jeg var bange for at besvime.”

Er det snyd at bruge medicin til eksamen?

”Jeg havde masser af moralske skrupler, inden jeg prøvede det første gang, men jeg tænkte ikke, at det var snyd. Det er jo ikke noget mirakelmiddel. Jeg er stadig mere nervøs og udfordret end de fleste andre, så jeg kan ikke se, hvordan det nogensinde skulle være snyd.”

Hvor meget hjælper pillerne dig?

”Hvis min værste eksamensoplevelse er 10 på en 10-talsskala, så ligger jeg for det meste på et 7-tal nu. Jeg slipper for at ligge i fosterstilling derhjemme op til en eksamen og føle, at jeg overhovedet ikke kan noget, men det er stadig svært for mig.”

Hvordan var det at bruge betablokkere første gang?

”Jeg havde forventet et mirakel, og det er det jo ikke. De får lidt mere styr på hjertet, så det ikke føles som om, det er på vej ud af brystet hele tiden. Følelsen af, at alle mine organer er ved at sætte ud, har jeg ikke så meget længere.”

Kunne du gennemføre studiet uden?

”Det kunne jeg jo nok. Men jeg var sikkert dumpet i nogle mundtlige eksamener, og jeg havde været et nervevrag i lange perioder bare ved tanken om at skulle til eksamen. Det havde ikke været rart.”

Kommer du til at bruge betablokkere i dit arbejdsliv efter studiet?

”Det bliver slet ikke nødvendigt. Jeg arbejder ved siden af studiet, og dér har jeg ikke oplevet problemet på samme måde. Det er følelsen af, at jeg på tyve minutter bliver bedømt for alt, hvad jeg skal kunne, som jeg reagerer på. Som rusvejleder har jeg stået og talt for 120 mennesker uden problemer. Det er noget helt andet.”

Er du bange for eventuelle bivirkninger?

”Nej. Jeg stoler på medicinen.” 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.