Allerede sværere at tiltrække kreative

06-12-2017
1 min.
Rene Rechtman er cand.scient.pol. fra KU fra 1995. Ansat som Head of Non-linear Media hos The Walt Disney Company International. Tidligere investor og president i Maker Studios, i dag opkøbt af Disney. Illustration: Michael Werge

Ifølge Rene Rechtman har Brexit allerede gjort det sværere at tiltrække højtuddannede kreative til London. Alligevel frygter han ikke for byens langsigtede fremtid som kreativt hub, da Europa endnu ikke har bedre alternativer.

Hvad var din reaktion efter Brexit-afstemningen?

Jeg var rystet og havde ikke troet, at det kunne ske. Jeg er ikke nødvendigvis selv stor fan af EU, men til gengæld internationalist og betragter mig selv som global borger. London har i 15 år været igennem en rivende positiv udvikling, bevidst støttet af diverse regeringer, som gør, at ingen anden storby i Europa kommer i nærheden af byen her. Derfor var det trist at opleve, at så stor en del af den britiske befolkning slet ikke forbinder sig selv med den positive udvikling, byen har undergået.

Personligt blev jeg berørt efter at have boet her i 13 år og skabt hundredevis af arbejdspladser igennem årene, men så pludselig stå der og føle mig udenfor og uvelkommen. Selvom det ikke var en rationel følelse, var det en mærkelig fornemmelse.

Hvordan tror du, at Brexit kommer til at påvirke din branche?

Det er svært at vurdere, hvordan den kreative teknologiske industri, som jeg er en del af, på længere sigt bliver berørt. På kort sigt er det tydeligt, at det allerede har skabt så stor usikkerhed, at det er markant sværere at tiltrække kvalificeret kreativ arbejdskraft, hvilket jo aldrig har været et problem i London. De helt unge er mere mobile og ikke svære at finde, men de etablerede højtuddannede er blevet afventende, fordi de ikke tør flytte familie og børn hertil, hvis nu de ikke kan blive. Som konsekvens etablerer flere af de digitale underholdningsvirksomheder, som jeg har investeret i, nu nye hovedkontorer i blandt andet USA. Her kan de tiltrække den arbejdskraft, som de havde håbet på at finde i London.

Hvad frygter du, at Brexit får af konsekvenser på længere sigt?

Som entreprenør er jeg i udgangspunktet optimist og frygter ikke decideret noget. Og jeg tror ikke på længere sigt, at Londons position reelt er truet. Der findes max en håndfuld storbyer på verdensplan, der som kreativt og teknologisk hub kan måle sig med byen. Der bliver måske mere bureaukrati og administration forbundet med at flytte hertil og bo her, men London er så unik, at den altid vil være det mest interessante sted for kreativ arbejdskraft og for investorer i europæisk sammenhæng.  

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.