Svære forhandlinger forude

20-11-2017
2 min.

Af Sara Vergo, formand for Djøf Offentlig

Mens jeg sidder og skriver denne leder om overenskomstforhandling-erne på det offentlige område – det vi i daglig tale kalder OK18 – så slår det mig, at linjerne herunder kan være håbløst forældede, når du sidder med bladet i hånden. Tingene udvikler sig fra dag til dag - og desværre ikke til det bedre...

For optakten til forhandlingerne er i dén grad præget af tacklinger, som jeg i hvert fald ikke har set før. Om få måneder skal vi gerne forny overenskomsterne for godt 30.000 Djøf-medlemmer på det offentlige område. Og når selv erfarne overenskomstfolk siger, at lige netop denne forhandling ser meget svær ud, så er der nok noget om snakken – lige netop denne gang!

Optakten på det statslige område har været helt uden sidestykke. Vi har hørt Moderniseringsstyrelsen tale om low performers. Vi har mistet betalte fridage. Vi har arbejdsgivere, der ikke vil orientere tillids-repræsentanten i forbindelse med afskedigelser. Og vi har oplevet et stigende pres på fleksibilitet og rådighedsforpligtelse.

Og for nylig krydsede den statslige arbejdsgivers udmelding om frokosten i den offentlige sektor ind over det hele som et Hovsa-Missil på helt, helt gal kurs. Moderniseringsstyrelsen hævder, at de statslige arbejdsgivere ensidigt kan inddrage den betalte frokostpause for deres ansatte – uden forhandling og uden kompensation.

Jeg tror, at de fleste i både den offentlige og private sektor vil løfte øjenbrynene, hvis deres arbejdsgiver ud af det blå kommer og siger, at nu skal du lige arbejde 2,5 time mere om ugen uden at få lønkompen-sation for det. Men det er sådan melodien lyder, hvis jeg skal oversætte, hvad der skete omkring frokosten i staten.

Så banen er kridtet op til svære forhandlinger.Vi vil selvfølgelig gå til forhandlingsbordet med det mål, at der skal findes et forlig, som alle parter kan bakke op omkring. Men vi er ikke voldsomt optimistiske: Det bliver meget svært med arbejdsgivernes opvarmning til forhandlingerne.

Jeg ville ønske, at det var anderledes. At vi sammen med de offentlige arbejdsgivere kunne bruge OK18 som en anledning til at gøre det mere attraktivt at arbejde i fremtidens offentlige sektor. For vi har brug for dygtige folk, der vil gøre en forskel for borgere og virksomheder i det her land.

Men nu står vi her. Med opsmøgede ærmer og klar til de kommende forhandlinger. For vores mål er klart: At skaffe det bedst mulige resultat til vores medlemmer.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.