Sparker døre ind i Bruxelles

22-11-2017
3 min.
Jeppe Bo Rasmussen er hyppigt på farten, når han mødes med sit netværk. De fleste af møderne kan han cykle til. Foto: Bjarke Ørsted

Som ansat på Dansk Industris kontor i Bruxelles skal Jeppe Bo Rasmussen påvirke EU til fordel for danske erhvervsinteresser. Nøglen til succes er faglig tyngde og evnen til at skabe alliancer.

Fra sit kontor på Avenue Cortenberg har Jeppe Bo Rasmussen fire minutter på cykel til Europa-Kommissionens hovedkvarter i Berlaymont-bygningen. Og Europa-Parlamentet er otte minutter væk. Den geografiske nærhed til beslutningstagerne i Bruxelles er både praktisk og nødvendig.

”Jeg er ansat til at varetage danske virksomheders interesser,” siger Jeppe Bo Rasmussen.

Den 31-årige dansker har været ansat på Dansk Industris Bruxelles-kontor de sidste knap fire år i en stilling som konsulent. Med et smil anerkender han gerne, at han er lobbyist, også selv om han i næste sætning peger på, at ordet i en dansk mund kan smage lidt underligt. 

”Men det er jo det, jeg laver.”

I dag er adressen skiftet til den belgiske hovedstad, men egentlig er arbejdet med at varetage danske virksomheders interesser ikke så forskelligt fra det, Dansk Industri (DI) og et væld af andre interesseorganisationer udfører hjemme i Danmark.

”Men der er også nogle forskelle i forhold til den rolle, jeg har som udsendt for DI her,” siger Jeppe Bo Rasmussen.

Mens DI fylder meget på den hjemlige erhvervspolitiske scene, er det ikke tilfældet i Bruxelles, hvor organisationen derfor prioriterer et tæt samarbejde med en række andre søsterorganisationer fra andre medlemslande. Mange af disse har også kontorer på Avenue -Cortenberg 168, hvor paraplyorganisationen Business Europe har til huse.

”I Bruxelles er det politiske system mere pluralistisk. Der er simpelthen mange flere forskellige interesser på spil end i Danmark. Derfor skal der virkelig sparkes nogle døre ind, hvis vi skal have indflydelse,” siger Jeppe Bo Rasmussen.

Og det foregår i høj grad i regi af Business Europe, hvor han sammen med sine kolleger arbejder på at påvirke, hvilke emner organisationen skal sætte på dagsordenen overfor embedsmændene i Kommissionen og medlemmerne af Parlamentet. Som et eksempel fremhæver han grøn energi, hvor en række danske virksomheder står stærkt.

”De er vigtige for dansk økonomi og beskæftigelse. Og her tager vi nogle diskussioner i Business Europe for at påvirke en række konkrete sager. Kommissionen har fremsat et forslag om energieffektivitet, hvor DI har været meget aktive. Jeg har et tæt samarbejde med vores eksperter i København,” siger Jeppe Bo Rasmussen.

Skal han pege på det vigtigste redskab til at få gehør for DI’s synspunkter, handler det om at have den rigtige faglige tyngde, så man er relevant som sparringspartner i forhold til Kommissionens embedsmænd.

“Et vigtigt element er naturligvis også, at vi i detaljer ved, hvad de enkelte danske EU-parlamentarikere arbejder med, og hvem af deres medarbejdere der er ansvarlige for hvad. Dem skal vi kunne levere gennemarbejdet fagligt input og argumenter til,” siger Jeppe Bo Rasmussen.  

Hvad er den vigtigste kompetence at have som lobbyist i Bruxelles?

“Faglig indsigt kommer man langt med. Men politisk og kulturel forståelse, viden om EU’s komplicerede processer og præcis timing overfor beslutningstagerne er også afgørende.”

Hvor vigtigt er dit netværk i dette arbejde?

”Det er ekstremt vigtigt. Jeg vil tro, at jeg arbejder med mellem 80 og 100 kolleger, aktører og interessenter, som jeg løbende har kontakt med. Det vigtigste i den kontakt er at kunne fremføre vores politiske idéer og ambitioner og at kunne få viden i rette tid, så vi kan nå at agere.”

Hvordan får du den viden?

”Rigtig meget af den kontakt foregår som frokoster, kaffemøder og telefonsamtaler. Det er forskelligt, hvordan folk fungerer som lobbyister. Nogle lader deres organisation drive arbejdet, andre bruger mere deres personlighed. I min private omgangskreds er det måske halvdelen, jeg også har en professionel relation til.”

Hvordan opdyrker du det netværk?

”4-5 kerneaktører overtog jeg fra min forgænger. Men først og fremmest får man netværket ved at være relevant, altså at man har reelt indhold at bidrage med. Det kan være viden, en analyse eller andet.”

Hvem er de vigtigste aktører at påvirke?

”Det er klart, at Kommissionen er en afgørende aktør, der på mange måder sætter dagsordenen. For mig personligt er det derudover det danske embedsværk i Bruxelles og de danske medlemmer af Parlamentet. Endelig er alliancerne i Business Europe helt centrale.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.