Blandt de bedste i verden

22-11-2017
2 min.
Frederik Plum Hauschultz forsker i, hvad der får medicinpriserne på de danske apoteker til at svinge voldsomt, selv om der burde være hård konkurrence. Foto: Regner Hansen

Et stærkt fagligt miljø inden for sin snævre gren af økonomisk forskning. Det er, hvad ph.d.-stipendiat Frederik Plum Hauschultz får ud af sit ophold på Stanford University.

Professorerne er blandt de bedste i verden. Det siger Frederik Plum Hauschultz, 28 år og cand.polit., når han skal forklare, hvorfor han har valgt at tilbringe hele 2017 på Stanford University som led i sit ph.d.-studium på Københavns Universitet.

Atmosfæren i Californien påvirkede også hans beslutning.

Han forsker inden for den gren af økonomi, der hedder økonometri.

Hvad undersøger du?

“Virksomheder, som sælger receptpligtig medicin til apoteker i Danmark, hæver til tider priserne med 300-400-500 procent. Priserne bliver fastsat ved auktioner hver anden uge. Jeg forsøger at forstå, hvad der forklarer de store udsving på et marked, der burde være kendetegnet ved skarp konkurrence. Jeg arbejder med datasæt om danskernes indkøb af medicin på apoteker de seneste 20 år. Vi har rigtig gode persondata om sundhed i Danmark. Jeg kender også priserne.”

Hvorfor dette forskningsemne?

“Under mit kandidatstudium var jeg interesseret i, hvordan man designer udbud. Mit speciale handlede om Vejdirektoratets udbud af vejarbejde. Da jeg fik tilbuddet om at komme med i et beslægtet projekt om medicinpriser, slog jeg til.”

Hvordan griber du det an?

“Jeg bruger strukturel økonometri, som er et alternativ til virkelige eksperimenter. Jeg forsøger at opstille en matematisk model med parametre, der svarer bedst muligt til data. Hvis modellen er troværdig, kan den bruges til at afdække, hvad der sker, når man ændrer på spillereglerne. Vi ønsker billig medicin, men vi vil også have leveringssikkerhed.”

Hvorfor Stanford?

“Jeg var på New York University i løbet af mit kandidatstudium. Jeg ville gerne ud igen. Jeg ville gerne til et topuniversitet. Jeg vidste, at der var dygtige folk på Stanford inden for strukturel økonometri og studiet af auktioner. Jeg havde tidligere besøgt Californien og kunne godt lide atmosfæren, klimaet og naturen her.”

Hvad er dit udbytte af opholdet?

“Professorerne er blandt de bedste i verden. Der er cirka 20 ph.d.-studerende, som arbejder inden for mit smalle felt. Niveauet er højt, og forløbet er meget intenst. Jeg får et spark i røven – simpelthen. Forskningen bliver typisk bedre af det. Jeg lærer også meget af at møde et udenlandsk uddannelsessystem og se udenlandske studerendes tilgang. Jeg skal opbygge et nyt netværk fra bunden.”

Hvad betyder det, at Stanford ligger i Silicon Valley?

“Der er en stolthed over at være nørder, som jeg forsøger at tage til mig. Jeg elsker den ildhu, der er her. Der er et stort fokus på at arbejde hårdt. Der er også en lugt af penge. Det er på godt og ondt. Jeg savner til tider, at vi kobler af med at drikke øller sammen.”

Hvad håber du at opnå med din forskning?

“For mig er det væsentligt, at forskningen kan bruges ude i det virkelige liv. Jeg håber at kunne nå frem til en forståelse af prisdannelsen, så jeg kan hjælpe myndighederne til at indrette auktionerne, så pludselige og store prisudsving undgås. Udsvingene er en afvigelse fra, hvad der burde ske på et ideelt marked.”

Kommentarer

Niels

24.11.2017 kl. 07.30

Det lyder spændende! Godt gået Frederik!

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.