Seniorer savner at blive værdsat

05-01-2017
2 min.

42 procent af de højtuddannede seniorer oplever ikke, at deres arbejdsplads gør noget aktivt for at holde på dem. Ikke særlig smart, når regeringen vil have os til at arbejde længere, mener professor.

Forestil dig, at du er 65 og går til din arbejdsgiver for at lufte dine planer om at gå på pension om et år. Tænk, hvis din arbejdsgiver så siger: ”Vi kan ikke undvære dine kompetencer og dit gode humør. Vi vil så gerne have, at du bliver lidt længere. Hvad kan vi gøre for at holde på dig?” Mon ikke du så ville overveje det en ekstra gang?

Spørgsmålet er imidlertid, om arbejds­giverne overhovedet ønsker at holde på de medarbejdere, der nærmer sig pensionsalderen. Det er tilsyneladende langtfra alle, viser nye tal.

Djøf har netop gennemført en såkaldt tilbagetrækningsundersøgelse blandt beskæftigede danskere på 50 år og derover. Her fremgår det, at 42 procent af de højtuddannede oplever, at deres arbejdsplads ’slet ikke’ eller ’i mindre grad’ gør en aktiv indsats for at holde på dem.

Gulerod motiverer mere end pisk

Følelsen af at være velkommen og værdsat er ellers netop det, der for alvor kan få os til at udskyde pensionen, forklarer professor Per H. Jensen fra Aalborg Universitet, hvor han forsker i seniorers arbejdsvilkår. Derfor mener han, at regeringen skal stoppe med at svinge pisken og straffe os økonomisk for at få os til at blive længere på arbejdsmarkedet.

Ifølge Per H. Jensen handler det i stedet om at tilskynde arbejdsgiverne til at ændre adfærd, da det er langt mere motiverende for den enkelte, hvis arbejdsgiverne bruger gulerodsmetoden i form af anerkendelse.

Djøfs undersøgelse viser samtidig, at godt hver fjerde ’i høj grad’ eller ’i nogen grad’ er bekymret for at miste jobbet pga. alder.

Lisa Herold Ferbing, formand for Djøf, mener, at det er problematisk, at så mange seniorer frygter at blive afskediget.”Når vores politikere regner og siger, at vi skal være længere på arbejdsmarkedet, skal vi også være sikre på, at der er et arbejdsmarked, der kan rumme os. Det stiller nye krav til arbejdsgiverne om at sørge for, at seniorerne føler sig velkomne og værdsatte, og det kan være svært, hvis det samtidig er dem, der ryger først i fyringsrunderne.”

Djøfs undersøgelse viser, at 66 procent­ af akademikerne er ’overvejende enige’ eller ’helt enige’ i, at arbejdsmarkedet reelt ikke er parat til seniorer.

I efteråret foreslog Djøf den daværende beskæftigelsesminister, Jørn Neergaard Larsen, at regeringen skal nedsætte en seniorarbejdsmarkedskommission. Djøf mener bl.a., at en sådan kommission skal ”bidrage til at skabe en kulturændring i samfundet og på arbejdspladserne, så seniorer i højere grad anerkendes.”

Djøf har nu sendt det samme forslag til den nuværende beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen.

Kommentarer

Hans Ussing

06.01.2017 kl. 14.25

Der kan gøres meget for at fastholde og udvikle seniorer/
55+´erne på arbejdspladserne.
På samme tid kan der ændres i virksomhedernes mindset omkring ansættelse og rekruttering af kandidater 50+.
Hvem vil gå forrest?

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.